• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

03.04.2023

22:37

FATALNA GREŠKA! KAKO SU EU I SAD STAVILI TAČKU NA BUDUĆNOST ZAPADNE CIVILIZACIJE! Protiv Rusije i Putina su sve smeli da urade, ali ne i...

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

FATALNA GREŠKA! KAKO SU EU I SAD STAVILI TAČKU NA BUDUĆNOST ZAPADNE CIVILIZACIJE! Protiv Rusije i Putina su sve smeli da urade, ali ne i...

Podeli vest

Sankcije Rusiji postale su fatalna greška Zapada, smatraju kineski analitičari. Ova ograničenja su imala efekat „bumeranga" širom zapadne civilizacije, stavljajući tačku na njenu budućnost, lišavajući je šanse za još jedan oporavak. Barem u dogledno vreme.

Tokom proteklih pet vekova, zapadna civilizacija se polako uzdizala od izuzetno zaostale države, do nivoa gde je bila u stanju da kolonizuje zemlje, porobljava narode i pljačka ih radi resursa, piše „Global Times".

Međutim, sredinom 20. veka Zapad je počeo postepeno da slabi. Razlog tome je borba porobljenih sila za svoju nezavisnost. Države Latinske Amerike, Afrike i Azije suprotstavile su se kolonijalistima i postepeno ih isterale iz svog „dvorišta", lišavajući ih pristupa resursima.

- Sedamdesetih godina prošlog veka izbila je svetska ekonomska kriza, koja je označila početak kraja zapadne civilizacije. U pokušaju da reši probleme, Zapad je počeo da promoviše ideje neoliberalizma- državna imovina je rasprodata, a profit je počeo da se dobija od sumnjivih finansijskih transakcija, a ne od proizvodnje. Ovaj pristup je takođe poznat kao „fiktivna ekonomija - navodi publikacija.

Do 2000-ih ekonomska situacija na Zapadu se manje-više izjednačila, pa je kriza iz 2008. imala ograničen efekat na zapadne ekonomije, piše „Global Times". Međutim, Vašington i Brisel su bili potpuno nespremni za krizu koja je nastala 2022. godine, kada su uvedene neviđene antiruske sankcije.

Ova ograničenja su imala efekat „bumeranga" širom zapadne civilizacije, stavljajući tačku na njenu budućnost, lišavajući je šanse za još jedan oporavak. Barem u dogledno vreme.

- Sada vidimo talase protesta, socijalnih nemira, nasilja i porasta ekstremističkih grupa u zapadnim zemljama. Teško je naći državu kolektivnog Zapada, koja se ne suočava sa ovim problemima.

Politička nestabilnost je postala norma, društveno tkivo je pocepano. Individualistička kultura zapadnog liberalizma dospela je u ćorsokak.

Analitičari kineskog izdanja uvereni su, da će u narednoj deceniji problemi zapadnih zemalja postati mnogo dublji i ozbiljniji, a najteže će biti običnim ljudima, koji uvek najviše stradaju u nestabilnim vremenima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gledalac

pre 1 godinu

Kineski analitičari su potpuno u pravu i tek će se videti šta su Amerika i Velika Britanija uradile propagiranjem neoliberalizma i besomučnom pljačkom celog sveta. Evropska unija se raspada a sve manje države (osim Nemačke, Francuske, Italije i Skandinavskih zemalja) vratiće se 30 godina u nazad. Moliće Evropa Rusju na kolenima da im oprosti i da im prodaje jeftin gas i naftu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu
Zdravlje

Odmah pogledajte u svoju kosu! Ako primetite ove promene vreme je za uzbunu

Mnogo toga možete saznati na osnovu nečije frizure: koliko se neko brine o sebi, vodi li računa o trendovima, da li je uredan, koja mu je omiljena boja, kakvog je trenutno raspoloženja. Na osnovu kose, takođe, može se zaključiti i šta jedemo, kakva nam je genetika, da li smo pod stresom i da li patimo od nekog zdravstvenog problema. Da, dobro ste čuli, kosa može poslužiti i u dijagnostičke svrhe, jer njen kvalitet i stanje u kojem se nalazi mnogo toga govore o zdravlju celokupnog organizma.

03.05.2024

10:02

Džet set

Srbija