• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.04.2023

17:30

SPREMA LI SE TO UJEDINJENJE POLJSKE I UKRAJINE?! Poruka Zelenskog da neće biti granica između Kijeva i Varšave digla na noge RUSIJU, NEMAČKU, MAĐARSKU, RUMUNIJU?!

Reuters

Vesti

SPREMA LI SE TO UJEDINJENJE POLJSKE I UKRAJINE?! Poruka Zelenskog da neće biti granica između Kijeva i Varšave digla na noge RUSIJU, NEMAČKU, MAĐARSKU, RUMUNIJU?!

Podeli vest

Granica između Poljske i Ukrajine u budućnosti neće postojati, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom posete Poljskoj. Ova poruka digla je na noge Rusiju, ali i Mađarsku, Rumuniju! Zašto? Pa, zato što sve ove države smatraju da su današnjoj Ukrajini neopravdano pripojene neke njihove teritorije - Galicija, Besarabija na primer!

Da li ovo znači ujedinjenje dve države i prekrajanje granica kakve danas znamo?! Ovo svakako nije ni u interesu Nemačke, koja ni po koju cenu ne želi da na svojim granicama ima "veliku Poljsku"! 

Zelenski je u Varšavi jasno stavio do znanja da je to realna opcija! Kako drugačije protumačiti njegovu izjavu da "u budućnosti neće biti granica između dva naroda: političkih, ekonomskih i - što je veoma važno - istorijskih. Ali, dodao je, za to još treba da pobedimo, za to moramo još malo da idemo rame uz rame.

On je na zajedničkoj konferenciji za medije sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom izjavio da želi da Poljska postane jedan od glavnih partnera u obnovi Ukrajine, a poljski biznis - jedan od vodećih na ukrajinskom tržištu.

Otkako je počela ruska intervencija u Ukrajini svako malo pa se pojavljuju informacije kako u Varšavi priželjkuju da pripoje neke teritorije zapadne Ukrajine! 

Sa tačke gledišta međunarodnog prava Poljska nema nikakva prava niti mogućnosti za to, ali posle poruka Zelenskog ovakav scenario nije nerealan!

Varšava bi se svako obradovala da se dokopa zapadnoukrajinskih teritorija, pre svega Lavova, Ivano-Frankovske i većine Ternopoljske oblasti.

Poljska se, navodno, nada da će NATO pokušati da se dogovori sa Rusijom po ovom pitanju. Varšava, naime, smatra da zaslužuje nagradu za vojnu pomocě pruženu ukrajinskoj državi tokom ruske specijalne vojne operacije.

Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin pre nekoliko meseci poručio je kako Vašington i Varšava rade na planovima za uspostavljanje vojno-političke kontrole Poljske nad "istorijskim posedima" u Ukrajini. 

Foto: Reuters

Zelenski u Poljskoj digao na noge Rusiju, mađarsku, Rumniju, Nemačku

Reč je o pokušaju da se ponovi istorijski "dogovor" posle Prvog svetskog rata, kada je kolektivni Zapad, kog je predstavljala Antanta, priznao pravo Varšave da prvo okupira deo Ukrajine, kako bi zaštitio stanovništvo od "boljševičke pretnje", a potom i uključivanje ovih teritorija u poljsku državu.

Varšava dala više od  3,6 milijardi evra!

Razmeri poljske pomoći Ukrajincima su ogromni. Prema podacima Instituta za svetsku privredu iz Kila, Poljska pomoć je do februara ove godine iznosila 3,6 milijardi evra. Poljska je na petom mestu po obimu ponoći, a ispred nje su SAD (73,1 milijardi evra), EU (29,9 milijardi evra),Velika Britanija (8,3 milijardi evra) i Nemačka (6,1 milijardi evra). A što se tiče vojne pomoći samo su Amerikanci i Britanci ispred Poljaka koji su izdvojili 2,4 milijarde evra.

U prvoj polovini 20. veka sukobi Poljaka i Ukrajinaca bilisu stalni! Poljaci nisu zaboravili mart 1943. kada su ukrajinski nacionalisti u Voliniji, koja je pre Drugog svetskog rata pripadala Poljskoj, iselili i pobili 100.000 Poljaka, kako bi stvorili uslove da posle nemačkog povlačenja to postane deo Ukrajine. 

S druge strane, i poljske akcije odmazde su odnele 20.000 ukrajinskih života. 

Posle Drugog svetskog rata Sovjetski Savez je prinudno prekrojio granice, sukob se nastavio u jugoistočnoj Poljskoj u oblasti Beščadi. Tako su 1947. sve ukrajinske porodice proterane na zapad i sever Poljske, a njihova sela i crkve uništeni. 

Kamen spoticanja je i ukrajinski nacionalistički vođa Stepan Bandera. Za mnoge Ukrajince je on bio borac za slobodu, dok ga mnogi Poljaci posmatraju kao ratnog zločinca. 

Ukrajinci dočekani raširenih ruku!

Foto: AP/Tanjug

Prema podacima poljske pogranične službe ukrajinsko-poljsku granicu je u proteklih 13 meseci prešlo skoro 11 miliona osoba sa ukrajinskim pasošem. U istom periodu devet miliona ih se vratilo u Ukrajinu. Izbeglice koje su ostale u Poljskoj dobile su istu socijalnu zaštitu i pomoć kao poljski državljani. Smešteni su u poljskim porodicama ili kod ukrajinskih poznanika koji već žive u Poljskoj. Poljske humanitarne organizacje i civilno društvo su odlično obavili zadatak. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
walter pravicek

pre 1 godinu

Da bi ZELENSKI zadovoljio Poljake,zbog zapadnog dijela Ukrajine,gde živi manjina Poljaka,on bi Ukrajinu NUDIO DANAS NJIMA,PRED neko sedmicu u BRISEL,a ako ni ne to onda su na redu Ameri.SVE,DA UKRAJINA UĐE U ČLANSTVO EU,TE POSLE U NATO.ALI NJEGA SU VEČ" OLADILI".Ako nema granice,onda su spojene dve države.I POŠTO JE POLJSKA U EU,AVTOMATSKI BI TO BILA I UKRAJINA.SANJAJ MALI GLUMAC!U EU GRANICE IMAMO,IAKO JE TRANSPORT UNUTAR EU ZA ROBU,LJUDE BEZ KONTROLE.

Marcco

pre 1 godinu

Pa verovatno je mislio na "evo mene u EU"... ili makar "evo mene u NATO"... ili makar "evo dela Ukrajine koji je otet od Poljske, za šta su krivi zli Rusi koji su pobili Poljake u II svetskom ratu, a nikako Ukrajinci i Staljin Gruzijac... u Poljskoj". A možda šmrknuo previše pa misli ako sa Poljskom osnuje neku federaciju da je automatski ušao u NATO i da će ceo NATO da se sjati u odbranu svoje članice...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija