• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/earthobservatory.nasa.gov/

16.04.2023

00:15

(FOTO) SEDAM SATELITA OVO NIJE VIDELO, a onda je u NASA stigao snimak koji je sve raspametio, više ništa neće biti isto "Ovaj detalj je bez presedana!"

AP/Photo

Vesti

(FOTO) SEDAM SATELITA OVO NIJE VIDELO, a onda je u NASA stigao snimak koji je sve raspametio, više ništa neće biti isto "Ovaj detalj je bez presedana!"

Podeli vest

Satelit za topografiju površinskih voda i okeana (SVOT) kojim upravljaju NASA i Nacionalni centar za proučavanje prostora (CNES) – poslao je nazad neke od svojih prvih snimaka vode na površini planete, pokazujući okeanske struje poput Golfske struje u "detalj bez presedana".

 

Objavljena fotografija koju je SVOT zabeležio 21. januara 2023. prikazuje nivo mora u delu Golfske struje kod obala Severne Karoline i Virdžinije. Podaci su mapirani kao par širokih, obojenih traka koje se protežu na ukupno 120 kilometara u prečniku. Crvena i narandžasta područja na slikama predstavljaju nivoe mora koji su viši od globalnog proseka, dok nijanse plave predstavljaju nivoe niže od proseka.

Poređenja radi, novi podaci su prikazani pored podataka o visini morske površine (levo) koje uzimaju svemirski instrumenti koji se nazivaju visinomeri. Instrumenti - koji se naširoko koriste za merenje nivoa mora - takođe odbijaju radarske signale od Zemljine površine kako bi prikupili svoja merenja. Ali tradicionalni visinomeri mogu da gledaju samo uski snop Zemlje direktno ispod njih, za razliku od dve široke trake koje posmatraju nivo mora kao dvodimenzionalnu mapu.

Prostorna rezolucija SVOT-a 10 puta je veća od kompozitnih podataka o visini površine mora koje je prikupilo sedam drugih satelita na istom području: Sentinel-6 Michael Freilich, Jason-3, Sentinel-3A i 3B, Criosat-2, Altika , i Hai Iang 2B. Kompozitna slika je napravljena korišćenjem informacija iz pomorske službe Copernicus ESA (Evropske svemirske agencije) i prikazuje isti dan kao i SVOT podaci.

Foto: Printkskrin NASA

Mapa Golske struje koju je napravio SVOT

SVOT takođe snima karakteristike slatkovodnih površina kao što su jezera, reke i druga vodena tela do širine od oko 100 metara. Takvi podaci će se koristiti za izradu izuzetno važnih obračuna površina slatke vode na Zemlje i to na načine koji su korisni istraživačima, kreatorima politika i menadžerima vodnih resursa.

Lansiran 16. decembra 2022. iz baze svemirskih snaga Vandenberg u centralnoj Kaliforniji, SVOT je sada u periodu puštanja u rad, kalibracije i validacije. Inženjeri proveravaju performanse satelitskih sistema i naučnih instrumenata pre planiranog početka naučnih operacija u leto 2023.

 

 

 

 

Satelit će meriti nadmorsku visinu skoro sve vode na površini Zemlje i obezbediti jedno od najsveobuhvatnijih istraživanja površinskih voda naše planete. SVOT-ova merenja slatkovodnih površina i okeana pružiće uvid u to kako okeani utiču na klimatske promene i ciklus vode, kako zagrevanje sveta utiče na vodu u jezerima, rekama, jezerima i kako zajednice mogu bolje da upravljaju svojim vodnim resursima ne bi li se pripremile za poplave i druge katastrofe.

- SVOT-ove napredne fotografije osnažiče istraživače i unaprediće način na koji upravljamo slatkom vodom i efektima porasta nivoa mora širom sveta - rekao je administrator NASA Bil Nelson i pojasnio:.

- Voda je jedan od najvažnijih resursa naše planete – i dokazano je da je ranjiva na uticaje klimatskih promena. SVOT će pružiti kritične informacije koje zajednice mogu koristiti da se pripreme za uticaje zagrevanja klime.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17