• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

12.04.2023

00:15

KINEZI, SVAKA ČAST! Shvatili kolika OPASNOST preti od VEŠTAČKE INTELIGENCIJE, pa uveli STROGE mere kompanijama, ko prekrši...

Pixabay

Vesti

KINEZI, SVAKA ČAST! Shvatili kolika OPASNOST preti od VEŠTAČKE INTELIGENCIJE, pa uveli STROGE mere kompanijama, ko prekrši...

Podeli vest

Kineski regulator predstavio je nacrt propisa za sektor generativne veštačke inteligencije sa fokusom na odgovornost kompanija za verodostojnost podataka koji se koriste za kreiranje sadržaja.

Kina podržava inovacije i primenu veštačke inteligencije (AI) i podstiče korištenje sigurnog i pouzdanog softvera, alata i resursa, ali sadržaj koji proizvede generativni AI mora biti u skladu sa temeljnim kineskim socijalističkim vrednostima, navodi CAC.

Kompanije će zato odgovarati za verodostojnost podataka koji se koriste za ''podučavanje'' generativnih AI proizvoda i moraće da preduzmu mere kako bi se sprečila diskriminacija pri izradi algoritama i podataka, dodali su.

Kompanije će takođe od korisnika morati da traže podatke o identitetu i ostale srodne informacije, a ne budu li poštovale propise, preti im novčana kazna, suspenzija usluga i, potencijalno, kaznena istraga.   

Ako njihove platforme budu kreirale 'neprikladan' sadržaj, moraće da ažuriraju tehnologiju u roku od tri meseca kako se to ne bi ponovilo, saopštio je CAC.

Javnost se o predlozima može informisati do 10. maja, a propisi bi mogli stupiti na snagu do kraja godine.

CAC-ovi propisi poklopili su se s nastojanjima nekoliko vlada da ublaže opasnosti nove tehnologije koja je od lansiranja OpenAI-jevog ChatGPT-a doživela pravi bum, privlačeći i potrošače i ulagače.

I niz kineskih tehnoloških divova, uključujući Baidu, SenseTime i Alibabu, predstavio je proteklih nedelja generativni AI koji se može koristiti u nizu aplikacija, u rasponu od chatbota do alata za kreiranje slika, napominje Reuters.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
djak

pre 1 godinu

Ako bi ""vestacka inteligencija" isla u Centralni Komitet po misljenje, bila bi dobrodosla.....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija