• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

16.04.2023

10:00

"POGLEDAJTE ŠTA SU RUSI SMISLILI!" Vapaj Ukrajinaca koji rade s dronovima, Moskva je tako brzo razvila tehnologiju, nemoćni su - "U BAHMUTU NE PREŽIVE NI DAN!"

Tanjug/AP

Vesti

"POGLEDAJTE ŠTA SU RUSI SMISLILI!" Vapaj Ukrajinaca koji rade s dronovima, Moskva je tako brzo razvila tehnologiju, nemoćni su - "U BAHMUTU NE PREŽIVE NI DAN!"

Podeli vest

Da ukrajinska vojska nije raspolagala eskadrilom dronova, Bahmut bi verovatno već pao u ruske ruke.

Međutim, trojica pilota dronova koji su tamo bili stacionirani tokom zime kažu da će Rusi uskoro moći da se suprotstave svojim najpopularnijim modelima, dronoveima kineske kompanije DJI.

- Oni su vešti i proizvode specijalne sisteme za ometanje (dronova). Verujem da DJI-jevi dronovi neće biti upotrebljivi za tri do četiri meseca - rekao je 31-godišnji Jaroslav, jedan od pilota dronova.

Zbog toga su ukrajinske snage počele da traže alternative. Naime, bespilotne letelice su im nekoliko puta pomagale da se odbrane tokom rata koji traje manje od 14 meseci.

Jaroslav i njegov kolega Maksim (38), rođen u Harkovu, nisu imali nikakvog borbenog iskustva pre dolaska u 63. brigadu Oružanih snaga Ukrajine prošle godine. Prošlog leta su bili stacionirani u okolini Mikoljeva, a prošlog decembra stigli su u Bahmut.

Piloti dronova u Bahmutu odlaze na teren pre zore, i rade u grupama od po dvoje ili troje. Sa sobom nose najmanje dva drona – obično jednostavan DJI Mavic 3 sa četiri propelera (može se kupiti za 1.630 evra), a ponekad i napredniji DJI Matrice 30T, koji košta 12.730 evra. Osim toga, na položaje donose gomilu od 20 do 30 baterija.

- Baterija u zimskom periodu traje oko 30 minuta - rekao je Maksim.

Jaroslav, Maksim i njihovi kolege piloti u Bahmutu su kroz kamere dronova videli užas koji ledi krv. Maksim je rekao da je jednom bio svedok ruskog napada koji je trajao sedam sati. Desant je počeo ujutru i trajao je do 15 časova. Ruski vojnici su bili organizovani u manje grupe koje su naizmenično napadale ukrajinske položaje. Piloti dronova imali su zadatak da snime odakle će doći napadi i da kažu svojim kolegama da se pripreme za njih.

Jaroslav je rekao da je gledanje na svo to nasilje kroz objektiv krajnje dehumanizirajuće i da tri nedelje odmora od borbe koje je dobio nisu dovoljne da se oporavi od užasa koje je video.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski vojnici se uveliko oslanjaju na bespilotne letelice

Propaganda


Ukrajinski piloti dronova su vezani za bataljone koji se nalaze na frontu i obavljaju izviđačke zadatke, prate šta neprijatelj radi i traže vredne ciljeve poput raketnih bacača.

- Imate samo nekoliko minuta da uočite i uništite - rekao je Jaroslav i dodao da oni pomažu ukrajinskim vojnicima da nišane, a ponekad i da upravljaju dronovima naoružanim raznim projektilima i bombama.

Gardijan navodi da Ukrajinci i Rusi koriste bespilotne letelice kao propagandno oruđe i da ukrajinski bataljoni često sa sobom dovode videografe da dokumentuju svoje aktivnosti.

Iako su formalno zabranjeni u Ukrajini i Rusiji - DJI je rekao da je zgrožen što se njegovi dronovi koriste za nanošenje štete - Ukrajinci i Rusi ih široko koriste i nabavljaju ih uz pomoć donatora. Čuveni američki glumac Mark Hamil predvodio je humanitarnu akciju u kojoj su nabavljeni dronovi za ukrajinsku vojsku. Ukrajina ih je tražila jer su najbolje sredstvo za lokalno izviđanje, a lako se mogu naoružati granatama i drugim eksplozivom.

Međutim, DJI-jevi dronovi postaju sve manje efikasni. Ruska vojska je razvila tehnologiju koja im pomaže da smanje mobilnost. Jedna grupa pilota sada može da pokrije površinu od nekoliko stotina metara. Ranije su operisali na površini koja je bila 10 ili 20 puta veća od toga.

- U Nikolajevu smo prešli 15 kilometara, a u Bahmutu samo 500 metara, a i to nam je problem da pređemo sa dva drona - rekao je Jaroslav.

Njihovi dronovi ponekad mogu da traju i nekoliko meseci, ali je situacija u Bahmutu takva da ponekad ne prežive ni dan. Naime, često ih obaraju nervozni ukrajinski vojnici koji znaju da je njihovo prisustvo često uvod u ruske napade.

Pilot drona Jevhen (38) rekao je da su dronovi serije Mavic DJI već zastareli i da zato sada radi na razvoju dronova koji mogu da pokriju mnogo veću površinu. Jevhen tvrdi da će DJI morati da budu zamenjeni skupljim bespilotnim letelicama sa fiksnim krilima kao što su Leleka-100 i bespilotne letelice kamikaze. Ukrajina želi da nabavi 1.000 dronova kamikaza, ali njihova efikasnost još nije dokazana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dusan

pre 1 godinu

Auuu...Informer slavi Ukrajinsku vojsku. Kako su dobri kako su divni bla bla sve sa svojim nacističkim simbolima i ludačkom ideologijom. Nemoj da zaboravljamo da je ovaj rat počeo kad su ti isti ukrajinci spalili desetine ljudi u Odesi, ubili 1000 dece u Donjecku, zabranili ruski jezik kojim i sami pričaju i kad su ispromovisali novi nacizam. Ajde bre da se ne pravimo ludi pa sad navijamo za njih.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija