• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

16.04.2023

16:30

RUSI SE GODINAMA NEĆE OPORAVITI! U dokumentima Pentagona našli STRAVIČNE PODATKE o najelitnijim ruskim trupama! "Nešto nije u redu..."

Tanjug/AP

Vesti

RUSI SE GODINAMA NEĆE OPORAVITI! U dokumentima Pentagona našli STRAVIČNE PODATKE o najelitnijim ruskim trupama! "Nešto nije u redu..."

Podeli vest

Rat u Ukrajini uništio je elitne snage specijalne jedinice Specnaz, a Moskvi će trebati godine da ih ponovno uspostavi, tvrdi Vašington post, pozivajući se na tajna američka dokumenta.

To otkriće, o kojemu se do sada nije izveštavalo, nalazi se u osetljivim materijalima koji su procurili na internet preko platforme "Diskord".

Američki zvaničnici su svoje procene utemeljili na preteranom oslanjanju ruskih komandanata na te specijalizovane jedinice, koje su stavljene u operativno delovanje kao deo pešačkih formacija na prvoj liniji fronta u Ukrajini. Te su formacije, poput ukrajinskih, pretrpele veliki broj mrtvih i ranjenih.

Pripadnicima Specnaza obično se dodeljuju tajne, visokorizične misije, kao što je bila misija hvatanja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, za koje prolaze neke od najnaprednijih obuka ruske vojske, tvrdi Vašington post.

Foto: printscreen youtub

Ali, kad je Kremlj pokrenuo napad u februaru prošle godine, viši komandanti, u želji da iskoriste početni vojni zamah, a skeptični prema sposobnostima svojih konvencionalnih snaga, odstupili su od norme i naredili elitnim snagama da krenu u direktnu borbu, navodi se u nalazima američkih obaveštajnih službi i nezavisnih analitičara koji su pomno pratili raspoređivanje jedinica Specnaz.

Satelitski snimci

Kaže se da je ubrzano iscrpljivanje ruskih komandosa promenilo dinamiku rata od njegovog početka, ozbiljno ograničavajući sposobnost Moskve da koristi tajne taktike za podršku konvencionalnim borbenim operacijama. Američki zvaničnici veruju da će zapanjujući gubici koje su pretrpeli učiniti ove jedinice manje efikasnim, ne samo u Ukrajini već i u drugim delovima sveta gde ruske snage deluju, prema procenama od kraja 2022. do početka ove godine.

Deluje da je proređivanje ovih jedinica vidljivo na satelitskim slikama koje se nalaze među procurelim dokumentima.

Fotografije od pre i posle - koje prikazuju bazu koju je koristila 22. odvojena brigada Specnaz u južnoj Rusiji, kako se navodi u dokumentu - otkrivaju da su "sve osim jedne od pet ruskih odvojenih Specnaz brigada, koje su se vratile iz borbenih operacija u Ukrajini krajem leta 2022, pretrpele značajne gubitke".

Materijal sadrži dve fotografije, jednu snimljenu u novembru 2021, nekoliko meseci pre početka invazije, a drugu godinu dana kasnije. Prva prikazuje užurbanu flotu koja vrvi vozilima, dok druga otkriva ono što su američki zvaničnici zaključili da je stanje ekstremne iscrpljenosti snaga mesecima nakon što se brigada vratila u bazu sa manje od polovine taktičkih vozila koje je imala pre raspoređivanja. Zajedno sa 22. brigadom, dve druge brigade Specnaza pretrpele su procenjenu stopu žrtava od 90 do 95 procenata, prema procenama.

Foto: Tanjug/AP

Ruske probleme dodatno komplikuje činjenica da ti gubici zapravo znače gubitak iskusnih pripadnika elitnih snaga. Najmanje četiri godine specijalizovane obuke su potrebne za vojnike specijalaca, kaže se u američkim dokumentima, a Moskvi će možda trebati decenija da reorganizuje jedinice.

Dokumenti ne daju procenu koliko je pripadnika Spevcaza poginulo ili ranjeno u Ukrajini, ali se u materijalima, u kojima se autori pozivaju na presretnute obaveštajne podatke, procenjuje da je samo jedna jedinica, 346. jedinica, "izgubila skoro celu brigadu i sada ima samo 125 aktivnih članova u poređenju sa 900 koliko je bilo raspoređeno".

Američki obaveštajni analitičari pratili su svaku jedinicu koja se vratila kući u južnu Rusiju iz Ukrajine osim jedne - 25. pukovnije Specnaza. Ozbiljni gubici osoblja i opreme, navodi se u dokumentima, "mogli bi da objasne zašto nema jasnog (obaveštajnog) izveštaja o njihovom povratku u garnizon".

Stručnjak objasnio

Rob Li, vojni stručnjak za Rusiju i viši saradnik Instituta za istraživanje spoljne politike, rekao je da su se ruski vojnici pripadnici motorizovane pešadije pokazali neefikasnia, a komandanti su to pokušali da kompenzuju raspoređivanjem elitnihvazdušno-desantnih jedinica, marinske pešadije i Specnaza na bojno polje, što uključuje i neuspešan pokušaj zauzimanja Kijeva, i u bitkama na istoku i jugu.

Postoji neposredna posledica te strategije, kaže Li. Ruski komandanti su, nakon što su "potrošili" najbolje obučene borce, izgubili dragocene veštine koje ove snage poseduju od početka invazije do prošle jeseni.

- To je uticalo na ostatak rata jer je Rusija izgubila sve ove ključne sposobnosti koje nije mogla lako da zameni – i u pogledu vrhunske opreme i vrhunskih vojnika. To je uticalo na ono što su mogli, a šta ne - rekao je Li.

"Nešto nije u redu"

Samo nekoliko dana nakon početka rata, snage Specnaza stigle su u istočni ukrajinski grad Harkov u malom broju i bez velike podrške konvencionalnih snaga, navodi Li, dodajući da su mnogi od njih ubijeni ili zarobljeni.

Video snimci i fotografije pokazuju da je na tom području uništeno i više primeraka njihovih specijalizovanih vozila. Slična situacija odigrala se u Marijupolju na jugu Ukrajine i u istočnom regionu Donbas, gde su se borbe često odvijale u šumovitim područjima, a tamo su regularne ruske motorizirane jedinice imale poteškoća u delovanju, navodi Li, dodajući da su snage Specnaza takođe delovale u rudarskom gradu Vuhledaru u Donjecku, gde mesecima traju borbe.

Foto: Reuters

Vojnik koji je služio u Ugljedaru u ukrajinskoj 72. mehaniziranoj brigadi, i koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je "Vašington postu" da iako ne može da potvrdi da se njegova jedinica suočila sa pripadnicima Specnaza, verovatno je to bio slučaj jer su neprijatelji nosili napredne prsluke zajedno sa vrhunoskom noćnom i termalnom optikom. Te ruske trupe su delovale u malim jedinicama, rekao je vojnik, obavljajući tradicionalne izviđačke i pešadijske misije.

Verovatna smrt komandanta brigade specijalaca u Vuhledaru u februaru dodatno ilustruje razmere problema sa kojima se Rusija suočava, smatra Li.

- Nešto sigurno nije u redu - ili su gubici u toj jedinici previsoki ili se jedinice koriste na način na koji ne bi trebalo da se koriste - rekao je on.

U dokumentima se navodi da će ruska potrošnja elitnih snaga imati velike efekte, uključujući gubitak sposobnosti ruskih snaga da obučavaju paravojne grupe u nekonvencionalnoj taktici ratovanja, "koju je Rusija koristila da unapredi svoje interese u inostranstvu".

- Jasno je da su snage Specnaza ograničen resurs koji ne može lako da se obnovi - rekao je Li.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milos

pre 1 godinu

Одвратна сатанистичка пропаганда !

Srđan

pre 1 godinu

"Informer" se trudi da nadmaši "Danas". Je li to strah ili američke pare za suzbijanje malignog uticaja Rusije?

miland

pre 1 godinu

И онда је мрмот замотао чоколаду а Украјинци ушли у Москву само.....то је једино ИНФОРМЕР приметио!

miro

pre 1 godinu

Pošto su Rusi desetkovani a najbolje jedinice uništene, fašisti sa okupirane ind. teritorije lako mogu da poraze i bace Ruse na kolena.Setimo se kako su razbili i uništili Indijance i ako su ovi bili naoružani do zuba strelama, kopljima, tomahavkama i noževima.

Voja

pre 1 godinu

Pusti holivudski san. To neprolazi ni u vrticu.

Rade R

pre 1 godinu

E pa dobro je da je Vašington post javio Rusima u kakvom su Rusi stanju! Lažovi i ratno huškači!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija