• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/TASS

16.04.2023

08:27

PREDSEDNIK RUSIJE NA VASKRŠNJOJ LITURGIJI! Putin u hramu Hrista Spasitelja, obučen u svečano odelo sa upaljenom svećom u rukama (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

PREDSEDNIK RUSIJE NA VASKRŠNJOJ LITURGIJI! Putin u hramu Hrista Spasitelja, obučen u svečano odelo sa upaljenom svećom u rukama (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin došao je na Vaskršnju službu u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Svečanu liturgiju u čast praznika služi Patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

Putin se pojavio u crkvi oko ponoći, bliže pashalne jutrenje, koje je počelo odmah posle litije. Predsednik je obučen u svečano odelo, u rukama drži upaljenu crkvenu sveću. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin stoji pored Putina na službi u glavnoj katedrali zemlje.

Šef države tradicionalno prisustvuje bogosluženjima tokom velikih crkvenih praznika. Putin obično slavi Božić u crkvama van Podmoskovja, ali na Vaskrs predsednik, po pravilu, dolazi na bogosluženje u Saborni hram Hrista Spasitelja.

Samo dva puta je učestvovao na Vaskršnjim proslavama van prestonice – 2000. godine u Isakijevskom Sabornom hramu u Sankt Peterburgu i 2003. u Sabornom hramu Svetog Nikole u ​​Dušanbeu, gde je bio u poseti.

Šef države je jednom propustio Vaskršnju službu - 2020. godine zbog pandemije korona virusa (ali je zapalio sveću u kapeli u Novo-Ogarjevu).

Kako je Putin primetio, Vaskrs objedinjuje pravoslavne hrišćane, sve građane Rusije koji slave Vaskrsenje Hristovo, oko visokih moralnih ideala i vrednosti, budi u ljudima najsvetlija osećanja, veru u trijumf života, dobrote i pravde.

Vaskrs je glavni praznik čitavog hrišćanskog sveta, koji obeležava vaskrsenje raspetog Isusa Hrista iz mrtvih, ključni događaj u istoriji hrišćanstva. Ruska pravoslavna crkva svoj datum računa na osnovu solarnog i lunarnog kalendara. 2023. godine pada 16. aprila.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija