• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/N. T.

17.04.2023

07:30

ZAŠTO SU BRITANSKI SPECIJALCI POSLATI U UKRAJINU?! London se igra vatrom, ako rade ono što misle vojni eksperti, MOSKVA ĆE BRUTALNO REAGOVATI!

Tanjug/AP

Vesti

ZAŠTO SU BRITANSKI SPECIJALCI POSLATI U UKRAJINU?! London se igra vatrom, ako rade ono što misle vojni eksperti, MOSKVA ĆE BRUTALNO REAGOVATI!

Podeli vest

Britanski specijalci poslati su na teritoriju Ukrajine jer postoje veliki gubici među ukrajinskim specijalnim snagama. Britanski specijalci, po oceni ruskih eksperata, obavljaju nekoliko zadataka: kontrolišu kako ukrajinske trupe koriste zapadnu opremu i oružje i prikupljaju informacije.

Nije isključeno, ističu eksperti, ni da da je Velika Britanija poslala svoje specijalce na teritoriju Ukrajine radi njihovog usavršavanja.

Kako piše list „Gardijan", pozivajući se na američka vojna dokumenta koja su procurila na internet, Velika Britanija rasporedila je do 50 pripadnika specijalnih snaga u Ukrajinu. Ovi dokumenti sugerišu da su više od polovine pripadnika zapadnih specijalnih snaga prisutnih na teritoriji Ukrajine između februara i marta mogli činiti Britanci.

- Kako se navodi u dokumentima, američki zvaničnici su u to vreme procenili da su 50 od 97 (vojnika) snaga za specijalne namene iz zemalja NATO-a koji se nalaze u Ukrajini bili Britanci. To je znatno više nego iz SAD i Francuske, za koje se navodi da su obezbedile 14 odnosno 15 ljudi iz snaga za specijalne namene - piše list.

Veliki gubici među ukrajinskim specijalnim snagama

Kako kaže za Sputnjik Aleksej Anpigolov, predsednik fondacije „Osnovanije", britanski specijalci poslati su u Ukrajinu iz razloga što Kijev nema dovoljno svojih obučenih specijalnih snaga.

- Jedan od glavnih razloga je - gubitak među ukrajinskim specijalnim snagama. Mnogo njihovih specijalaca poginulo je tokom izvođenja raznih operacija. I zbog toga, u ovom trenutku, zapadne zemlje pružaju takoreći nezvaničnu pomoć, šaljući svoje specijalce -  objašnjava sagovornik Sputnjika.

S druge strane, prema rečima Anpigolova, ne isključuje se mogućnost da su britanski specijalci poslati na teritoriju Ukrajine i zbog moguće ukrajinske ofanzive.

- Sada naglo raste potreba za operacijama posebne namene koje imaju veze sa izviđanjem, uništavanjem ili onesposobljavanjem komandnih centara, kao i mogućim diverzijama protiv, na primer, skladišta goriva i municije. I zapadne zemlje su Ukrajinu poslale svoje specijalce jer su zainteresovane za navodnu pobedu ukrajinske države u ovoj mogućoj ofanzivi - konstatuje on.

Međutim, prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, Britanci su poslali svoje specijalne snage na teritoriju Ukrajine prvenstveno da bi oni mogli da stiču iskustva tokom pravih borbenih dejstava.

- Uopšte, britanske specijalne snage su, u principu, i formirane zato da bi se borile protiv ruskih oružanih snaga. I za Britance je veoma primamljiva prilika da se njihovi specijalci usavršavaju tokom borbe Ukrajine protiv ruskih trupa. Zbog toga su i odlučili da iskoriste ovu priliku. Istovremeno, Velika Britanija podržava Ukrajinu u borbi protiv Rusije. Međutim, ova država ne može uvek da isporuči Ukrajini neko specijalno oružje. London nema čak ni dovoljno tenkova…Zato i šalje svoje specijalne snage u Ukrajinu. Na taj način želi da pokaže podršku ovoj zemlji u njenoj borbi protiv ruske države - konstatuje sagovornik Sputnjika.

Kontrolišu marionetu, hvataju protivničke vojnike u plen…

Na pitanje koji su zadaci britanskih specijalaca u Ukrajini, ruski vojnik ekspert Viktor Nikulin ocenjuje da su oni poslati na teritoriju ove zemlje da bi kontrolisali situaciju.

- Generalno, britanski specijalci imaju zadatak da kontrolišu svoju marionetu -Ukrajinu, da se slučajno ne predomisli da se bori do poslednjeg Ukrajinca. Pored toga, sakupljaju informacije i kontrolišu kako ukrajinske trupe koriste opremu i oružje koje su zapadne zemlje isporučile ovoj državi - naglašava Nikulin.

Međutim, prema rečima Litovkina, ne isključuje se mogućnost da britanski specijalci na teritoriji Ukrajine ne obavljaju mnogo više zadataka.

- Nije isključeno da oni vrše izviđanje, uzimaju trofejno oružje, prave zasede i zarobljavaju protivničke vojnike radi dobijanja informacija - smatra stručnjak.

Zapad - učesnik u sukobu u Ukrajini

Na pitanje da li je pojava britanskih specijalista dokaz da zemlje-članice NATO otvoreno učestvuju u sukobu na teritoriji Ukrajine, Nikulin kaže da je Rusija ne jednom izjavila da smatra Veliku Britaniju, Francusku i Nemačku direktnim učesnicama u ovom sukobu.

- Iz razloga što ove zemlje otvoreno učestvuju u sukobu na strani neonacističkog režima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog - naglašava stručnjak.

Sa ovom ocenom slaže se i Anpigolov. Prema njegovom mišljenju, britanske specijalce poželjno je zarobiti.

- Na taj način se može pokazati dvoličnost zapadnih zemalja da navodno ne učestvuju u sukobu. Međutim, specijalne snage se neće predstavljati kao redovno vojno osoblje oružanih snaga Sjedinjenih Država, Velike Britanije ili drugih zapadnih zemalja, nego kao dobrovoljaci ili ukrajinski vojnici. Zbog toga, njih je potrebno ili uništiti ili zarobiti. Taj potez bi bio suprotstavljanje aktivnostima zapadnih zemalja koje otvoreno učestvuju u ukrajinskom sukobu - ističe stručnjak.

https://www.youtube.com/shorts/X9eOpJ97vp4

Podsetimo, mediji su prošle nedelje pisali da Pentagon istražuje curenje materijala na društvenim mrežama koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju. List „Njujork tajms" je primetio da dokumenti, datirani početkom marta, navodno kruže „ruskim provladinim kanalima na Telegramu".

Međutim, u petak je objavljena informacija o novim curenjima dokumenata. Kako je naveo list, na interet je moglo dospeti više od sto dokumenata, a šteta od incidenta se procenjuje kao značajna. Istovremeno, agencija Rojters je, pozivajucmi se na američke zvaničnike, navela da ne isključuje mogucmnost da su tajni materijali koji se odnose na ukrajinske snage mogli biti falsifikovani.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 1 godinu

Tolika halabuka oko navodnog "curenja" informacija a ustvari je sve to CIA podvala ... Koliko glup treba biti pa prihvatiti priču da je golobradi, 21 godišnji pripadnik nacionalne garde imao pristup svim tim top secret dokumentima?

Hogar

pre 1 godinu

Rusija izvršila direktnu agresiju na suverenu državu,raketama ravnaju gradove,ubijaju civile, odvode Ukrajinsku djecu (bas kako su srbi radili 90ih u agresiji na BiH)I druge strašne zločine i onda se bune kad se Ukrajina brani i udara jako po Rusima !!! Retardi

Stršljen

pre 1 godinu

A šta će to Rusija, da izrazi žaljenje? ODAVNO JE RUSIJA NAJŽALIJA ZEMLJA NA SVETU. Za svako glupiranje i mangupiranje zapada oni izjavljuju svoje žaljenje. Svakim danom zapad ih urušava i ponižava i tako će biti dok ih potpuno ne ogole i sruše osolili se videvši da je Rusija nespremna i nesposobna čak i da izjavi oštro upozorenje!!!.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija