• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.04.2023

00:15

OTKRIVEN RAZLOG NAPADA NA KIŠIDU! Osumnjičeni bacio dimnu bombu jer su mu zabranili da se kandiduje na izborima

Tanjug/AP

Vesti

OTKRIVEN RAZLOG NAPADA NA KIŠIDU! Osumnjičeni bacio dimnu bombu jer su mu zabranili da se kandiduje na izborima

Podeli vest

Rjudži Kimura, osumnjičen da je bacio dimnu bombu na japanskog premijera Fumija Kišidu, ima dosije da je tužio vladu, tvrdeći da mu je nepravedno zabranjeno da se kandiduje na nacionalnim izborima, javili su danas japanski mediji.

Kimura je podneo tužbu okružnom sudu u Kobeu prošlog juna, tvrdeći da nije mogao da se kandiduje na izborima zbog godina i nemogućnosti da pripremi depozit u iznosu od tri miliona jena (22.339 dolara), izvestili su dnevnik "Jomiuri" i drugi mediji, preneo je Rojters.

Prema zapisniku, 24-godišnji Kimura tvrdi da izborni zakon krši ustav koji propisuje jednakost pred zakonom, između ostalih odredbi. Sud je odbacio tužbu, u kojoj je Kimura tražio 100.000 jena odštete za duševni bol koji mu je navodno nanet, piše u izveštajima.

Kimura se žalio Višem sudu u Osaki na ovu presudu tvrdeći da su aktuelne političke snage protivzakonito ostale na vlasti, a odluka o tome biće doneta narednog meseca, objavili su japanski mediji.

Japanske vlasti su u nedelju pretresle Kimurin dom u Kavanišiju, u prefekturi Hjogo dan nakon što je uhapšen na licu mesta kada je navodno pokušao da napadne Kišidu eksplozivnim predmetom tokom izbornog govora premijera u gradu Vakaiama.

Kimura tek treba da bude zvanično optužen za incident. Da bi povećale bezbednost nakon incidenta, Kišidina vlada i vladajuća Liberalno-demokratska partija odlučile su da premeste predizborne govore visokornagiranih zvaničnika u zatvorene prostore i pregledaju lične predmete do izbora u nedelju, objavio je Džidži njuz.

Incident je pokrenuo alarmantna pitanja o stanju VIP bezbednosti u Japanu, manje od godinu dana nakon što je ubijen bivši premijer Šinzo Abe i mesec dana pre nego što će Japan biti domaćin liderima Grupe sedam


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

STIŽE MAJKA SVIH BITAKA! Kijev je spreman, datum određen, cilj postavljen! "UDARAC FENIKSA 30. APRILA" - Medvedev jezivo zapretio!
Planeta

STIŽE MAJKA SVIH BITAKA! Kijev je spreman, datum određen, cilj postavljen! "UDARAC FENIKSA 30. APRILA" - Medvedev jezivo zapretio!

Dok ruski mediji javljaju da je predsednik Vladimir Putin neočekivano i nenajavljeno posetio štab "vojne grupe Dnjepar" na Hersonskom pravcu i štab Nacionalne garde "Istok" u nedavno anektiranoj regiji Lugansk, ukrajinski premijer iz Vašingtona najavljuje da "kontraofanziva počinje uskoro", a portal Njuzvik donosi iz tajnih dokumenata Pentagona koji su procurili da je ofanziva kodnog naziva "Udarac Feniksa" planirana za 30. april.

18.04.2023

15:22

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija