• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.04.2023

12:42

(FOTO) TRAGEDIJA IZ MARIJUPOLJA JE RASPLAKALA CEO SVET! Slika SMRTNO RANJENE trudnice dobila nagradu za fotografiju godine!

AP/Photo

Vesti

(FOTO) TRAGEDIJA IZ MARIJUPOLJA JE RASPLAKALA CEO SVET! Slika SMRTNO RANJENE trudnice dobila nagradu za fotografiju godine!

Podeli vest

Fotograf Asošiejted Presa (AP) Evgenij Maloletka dobio je danas nagradu za fotografiju godine "Verld Pres Foto" (World Press Photo) za potresnu fotografiju radnika hitne pomoći koji nose trudnicu kroz razoreno zemljište porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolju.

Fotografija smrtno ranjene Irine Kalinine (32), s levom rukom na krvavom trbuhu, napravljena je 9. marta 2022. godine.

Kalinina je preminula od posledica zadobijenih rana pola sata nakon što je rodila mrtvorođenče, prenosi AP.

- To je za mene trenutak koji sve vreme želim da zaboravim, ali ne mogu. Ta priča će zauvek ostati sa mnom - rekao je fotograf Maloletka uoči objave dobitnika nagrade.

Foto: AP/Photo

Irina Kalinina

Viša potpredsednica AP i izvršna urednica Džuli Pejs rekla je da je Maloletka napravio jednu od najvažnijih fotografija rusko-ukrajinskog rata u "neverovatno izazovnim okolnostima".

Maloletka i video-novinar AP-a Mistislav Černov, koji je takođe Ukrajinac, stigli su u Marijupolj upravo u trenutku kada je ruski napad 24. februara 2022. doveo do najvećeg sukoba u Evropi od Drugog svetskog rata.

Njih dvojica su bili jedini međunarodni novinari koji su ostali u Marijupolju, a kasnije su uspeli da pobegnu iz tog grada. Serija fotografija Maloletke iz opkoljenog Marijupolja osvojila je i evropsku regionalnu nagradu Verld Pres Foto Storis (World Press Photo Stories) koja je objavljena u martu.

Foto: AP/Photo

Evgenij Maloletka u Marijupolju

U druge tri globalne kategorije objavljene danas, dvostruki pobjednik Verld Pres Fotoa (World Press Photo) Mads Nisen iz Danske osvojio je nagadu za Foto priču godine za svoju seriju za Politiken i Panos Pictures, pod naslovom "Cena mira u Afganistanu", o svakodnevnom životu u Afganistanu u 2022.

Anuš Babjanjan iz Jermenije osvojila je nagradu za dugoročni projekt za "Battered Waters" za VII Photo and National Geographic Society, a egipatski fotograf Mohamed Mahdi osvojio je nagradu "Open Format" za "Here, The Doors Don’t Know Me".

Četiri globalna pobednika odabrana su između više od 60.000 prijava koje je poslalo 3.752 sudionika iz 127 zemalja. Ranije najavljeni regionalni pobednici uključuju Maju Levin za fotografiju za AP na kojoj se vidi kako izraelska policija tuče ožalošćene koji nose kovčeg novinarke Al Džazire Širin Abu Akle , koja je poginula dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj akciji na Zapadnoj obali.

Dobitnik Pulicerove nagrade fotograf AP Emilio Morenati, koji je izgubio nogu dok je izveštavao u Avganistanu, dobio je počasno priznanje za seriju fotografija ljudi u Ukrajini kojima su amputirani delovi tela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

Koliko je ovo glup komentar a još se predstavljaš kao Normalac. Pa svakom je normalnom je jasno da je ova bezvezna fotografija režirana i da nema blage veze sa istinom. Ako nisi totalno slep vidiš sve elemente fotografije i uočavaš detalje a ako se totalno ispranog mozga onda ćeš da veličaš prevaranta koji je ovo napravio i one koji ga nagrađuju za bezveznu propagandu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija