• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

25.04.2023

15:58

MUNJEVIT PREPAD UKRAJINSKIH JEDINICA NA DNJEPRU! Snage Kijeva objavile šta se dešava u Hersonu! Prvi na udaru su...

Pixabay/Printscreen Twitter

Vesti

MUNJEVIT PREPAD UKRAJINSKIH JEDINICA NA DNJEPRU! Snage Kijeva objavile šta se dešava u Hersonu! Prvi na udaru su...

Podeli vest

Ukrajinske snage raspoređene su na zapadnoj strani reke Dnjepar i izvršavaju prepade na istočnoj obali blizu grada Hersona kako bi pokušali da isteraju ruske vojnike, rekao je zamenik šefa hersonske pokrajinske administracije Jurij Sobolevskij.

Ruske snage drže istočnu stranu Dnjepra blizu Hersona otkako su se povukle iz južnog ukrajinskog grada u decembru nakon više meseci okupacije.

Očekuje se da će Ukrajina započeti prolećnu protivofenzivu kako bi pokušala da vrati više teritorija. Na tu istočnu stranu u poslednje vreme prelaze Ukrajinci. 

Sobolevskij je rekao je da je svrha prepada da se smanji borbena sposobnost ruskih vojnika koji granatiraju grad Herson otkako su prisiljeni na povlačenje.

Prepadi na istočnoj obali

- Naša vojska veoma često prelazi na levu istočnu obalu, gde vši prepade. Ukrajinske oružane snage deluju veoma efikasno - rekao je Sobolevskij za ukrajinsku televiziju.

On kaže da se sada odvija isti proces kao i u novembru prošle godine, kada su ukrajinske snage potisnule rusku vojsku sa desne obale Dnjepra i grada Hersona.

- Rezultati će se pokazati kao što je bilo na desnoj obali hersonske regije kada su (vojnici), zahvaljujući kompleksnoj i dugoj operaciji, uspeli da oslobe naše teritorije sa minimalnim gubicima za našu vojsku. Isto se sada odvija na levoj obali - dodao je.

 

 

Rusija je zauzela Hersonsku oblast nedugo nakon početka invazije na Ukrajinu pre 14 mjeseci i i od tada upravlja celim područjem istočno od Dnjepra.

Vojni analitičari kažu da će Ukrajina verovatno uskoro započeti protivofanzivu, a jedan od glavnih ciljeva će biti proboj južnog kopnenog koridora između Rusije i poluostrva Krima, koji je Moskva aneksirala.

Zauzimanje celog hersonskog regiona biće važan korak za postizanje tog cilja.

Američki institut proučavanje rata je objavio da su ruski vojni blogeri objavili dovoljno snimaka sa geografskim lokacijama, kojima se može potvrditi da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra. 

Sobolevskij nije pružio više informacija, jer, kako on kaže, vojna operacija zahteva "informacionu ćutnju".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija