• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

09.05.2023

07:45 >> 08:05

OČI SVETA OVOG JUTRA UPRTE U MOSKVU, PUTIN ĆE GOVORITI NA PARADI POBEDE! Rusija obeležava trijumf u Velikom otadžbinskom ratu! (FOTO)

Tanjug/AP

Vesti

OČI SVETA OVOG JUTRA UPRTE U MOSKVU, PUTIN ĆE GOVORITI NA PARADI POBEDE! Rusija obeležava trijumf u Velikom otadžbinskom ratu! (FOTO)

Podeli vest

Vojna parada povodom 78. godišnjice Pobede u Velikom otadžbinskom ratu tradicionalno će biti održana danas na Crvenom trgu u Moskvi.


Na paradi će prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin, kao i lideri Belorusije, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Jermenije i Kazahstana.

Prethodno je pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov izjavio da će Putinov, kao i svake godine, održati govor, uprkos nedavnom napadu dronom na Kremlj. Peskov nije unapred saopštio detalje govora i nije precizirao da li će u njemu biti iznete procene o napretku specijalne vojne operacije.

Po tradiciji, predsednik Rusije će održati govor pre nego što paradni odredi prošetaju trgom. 

Vojna parada na Crvenom trgu 9. maja uvek počinje dovođenjem počasne garde na trg uz zvuke pesme „Sveti rat“, državne zastave Ruske Federacije i zastave pobede – borbene zastave 150. Pešadijske Idritske divizije. 

Paradom tradicionalno komanduje glavnokomandujući Kopnene vojske, a domaćin parade je ministar odbrane.

Trgom će prodefilovati jedinice vrsta i rodova Oružanih snaga Ruske Federacije, univerziteti Ministarstva odbrane, jedinice Nacionalne garde, Federalne službe bezbednosti, Ministarstva za vanredne situacije i druge strukture. 

Poznato je da će paradi, kao i pre godinu dana, prisustvovati jedinice uključene u rusku vojnu operaciju u Ukrajini, prenosi RIA novosti.

 

 

U koloni vojne tehnike, koja bi trebalo da prođe posle pešačkog dela, prodefilovaće oklopna vozila „Tigar“ i „Tajfun-U“, lanseri iz sistema PVO S-400 , oklopni transporteri BTR-82A, lanseri operativno-taktičkog raketnog sistema „Iskander-M“, mobilni kopneni raketni sistemi „Jars“ na osmoosovinskim traktorima, kao i novim oklopnim transporterima „bumerang“.

Predstojeća 78. godišnjica pobede u Velikom otadžbinskom ratu biće obeležena u svim ruskim regionima, javila je agencija TASS.

U sklopu parade biće organizovane svečane aktivnosti, praznični koncerti, filmske predstave, flešmobovi, izložbe, sportske aktivnosti i niz drugih manifestacija. 

Alternativni programi biće uvedeni u regionima gde će proslave biti u skraćenom formatu zbog bezbednosnih razloga.

Ruski predsednik uputio je uoči 9. maja čestitke povodom Dana pobede liderima Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana, Abhazije, Južne Osetije, narodima Gruzije i Moldavije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

Koji trijumf????? Da nije bilo američke vojne pomoći u vrijednosti današnjih 180 milijardi dolara njemačka bi prešla preko SSSR-a kao preko njive. Malo čitajte pravu povijest a ne rusku koju je staljin pisao jer je on naredio da se svi dokazi o stranoj pomoći unište da ruski narod ne bi saznao da crvena armija nije sama pobijedila njemačku. i da nije bilo savezničkog iskrcavanja na siciliju i u italiju njemačka vojska ne bi povukla značajne snage sa ruskog fronta tako da rusi nikada u napad ne bi krenuli. pogledajte malo arhive. rusi su u njemačku ušli na M4 Sherman tenkovima a ne na T-34

Radovan 5

pre 11 meseci

Ne verujem da ste očekivali da će četvrti rajh i snage vermahta slaviti 9 MAJ dan pobede nad njihovim roditeljima i dedovima,vidite da oni OBELEŽAVAJU dan primirja sa trećim rajhom i snagama vermahta.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija