• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Gardijan

11.05.2023

17:38

VELIKI PODUHVAT BRITANSKIH NAUČNIKA! Razvili model veštačke inteligencije koja može da prepozna rak pluća u ranoj fazi

Vesti

VELIKI PODUHVAT BRITANSKIH NAUČNIKA! Razvili model veštačke inteligencije koja može da prepozna rak pluća u ranoj fazi

Podeli vest

U Velikoj Britaniji, doktori i naučnici su stvorili model veštačke inteligencije koji može da identifikuje rak u ranim fazama. Ovo može ubrzati dijagnozu i lečenje pacijenata, piše Gardijan.

Alat za veštačku inteligenciju razvili su stručnjaci iz Roial Marsden NHS fondacije, Instituta za istraživanje raka London i Imperial College London. Može da utvrdi da li su abnormalni rastovi pronađeni na CT skeniranju maligni.

Tim je koristio CT skeniranje oko 500 pacijenata sa velikim plućnim čvorovima da bi razvio algoritam veštačke inteligencije. Ova tehnika može izvući vitalne informacije iz medicinskih slika koje je ljudsko oko teško videti.

Prema početnim rezultatima, čini se da AI model tačno identifikuje kancerozne velike čvorove u plućima. 

- Nadamo se da će u budućnosti ovo poboljšati rano otkrivanje i potencijalno učiniti lečenje karcinoma uspešnijim - rekao je dr Benjamin Hanter, klinički istraživač na Imperijal koledžu u Londonu.

AI model bi takođe mogao pomoći kliničarima da donesu brže odluke o pacijentima sa abnormalnim izraslinama, koji su trenutno u srednjem riziku.

Rak pluća je najveći uzrok smrti od raka u svetu. To čini jednu petinu (21%) smrtnih slučajeva od raka u Velikoj Britaniji. Oni koji su rano dijagnostikovani mogu se lečiti mnogo efikasnije.

Nedavne brojke pokazuju da se više od 60% slučajeva raka pluća u Engleskoj dijagnostikuje u trećoj ili četvrtoj fazi. Istovremeno, mnogo je veća verovatnoća da će pacijenti kod kojih je rak pluća dijagnostikovan u ranoj fazi biti izlečeni u poređenju sa onima kod kojih je rak dijagnostikovan kasno.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 10 miliona ljudi, ili skoro svaki šesti, umre od raka svake godine. Međutim, u mnogim slučajevima, bolest se može izlečiti ako se rano otkrije i leči na vreme.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija