• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

14.05.2023

07:35

ERDOGAN NIKAD ISKRENIJI! Direktno optužio Bajdena da radi na njegovom svrgavanju! "Dao je naređenje..."

AP/Photo

Vesti

ERDOGAN NIKAD ISKRENIJI! Direktno optužio Bajdena da radi na njegovom svrgavanju! "Dao je naređenje..."

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan održao je svoje poslednje predizborne skupove u Istanbulu u subotu na kojima je optužio opoziciju da radi sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom na njegovom svrgavanju, uputivši poslednji apel uoči izbora, najvećeg izazova njegove 20-godišnje vladavine.

Ankete pokazuju da Erdogan zaostaje za glavnim opozicionim kandidatom Kemalom Kiličdarogluom uoči jednog od najvažnijih izbora u modernoj istoriji Turske. Međutim, ako niko od njih ne osvoji više od 50 odsto glasova i ne obezbedi potpunu pobedu, drugi krug izbora biće održan 28. maja.

„Glasački listići će dati odgovor Bajdenu“

Na mitingu u istanbulskoj četvrti Umranije, Erdogan je podsetio na Bajdenove komentare koje je objavio Njujork tajms u januaru 2020, kada je vodio kampanju za Belu kuću. Tada je Bajden rekao da Vašington treba da ohrabri Erdoganove protivnike da ga poraze na izborima, ističući da on ne bi trebalo da bude svrgnut državnim udarom.

Komentari, koji su se ponovo pojavili kasnije te godine u video snimku koji je Bajdena učinio vodećom temom na Tviteru u Turskoj. Ankara je u to vreme osudila takve izjave kao  „intervencionističke“.

- Bajden je dao naređenje da se Erdogan zbaci, ja to znam. Svi moji ljudi to znaju. Ako je to slučaj, onda će glasački listići dati odgovor i Bajdenu - rekao je Erdogan.

„Demokratski proces treba da bude slobodan i pošten“

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je da je Turska dugogodišnji saveznik SAD i da će Vašington pažljivo pratiti izbore, ali je dodao da „Sjedinjene Države ne zauzimaju stranu na izborima“.

- Naš jedini interes je demokratski proces, koji treba da bude slobodan i pošten. Verujemo da će turske vlasti sprovesti izbore u skladu sa svojom dugom, ponosnom demokratskom tradicijom i svojim zakonima - rekao je Miler


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija