• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

14.05.2023

21:02

GRCI POBESNELI NA TIRANU - MICOTAKIS JASAN, NEĆE TRPETI HAPŠENJE GRKA U ALBANIJI! Ključa u komšiluku Srbije!

Vesti

GRCI POBESNELI NA TIRANU - MICOTAKIS JASAN, NEĆE TRPETI HAPŠENJE GRKA U ALBANIJI! Ključa u komšiluku Srbije!

Podeli vest

Grčki premijer Kirijakos Micotakis poručio je da ne namerava da trpi hapšenje predstavnika grčke nacionalne manjine u Albaniji, ističući da će to uticati na odnose dveju zemalja ali i na pristupanje Tirane Evropskoj uniji.

Micotakis je tako reagovao na to što je albanska policija u petak uveče, dva dana uoči današnjih lokalnih izbora u Albaniji, privela kandidata za gradonačelnika grada Himara Fredija Belerisa, Grka po nacionalnosti, pod optužbom da je podmićivao birače.

Tirana je zahtevala da se Grčka ne meša u njihove unutrašnje stvari i pravosuđe, dok je zvanična Atina te optužbe nazvala neosnovanim i navela da Albanija "ne ide evropskim putem". 

- Ono što se desilo Frediju Belerisu je neprihvatljivo, nezamislivo je da je dva dana pre izbora kandidat za gradonačelnika, predstavnik grčke nacionalne manjine, bio zatvoren u tako osetljivom području kao što je Himara - rekao je Micotakis.

On je naveo da je prvi premijer Grčke koji je posetio Himaru i obećao da će Grčka uvek pomagati grčku nacionalnu manjinu.

- I premijeru Albanije sam jasno stavio do znanja da po ovom pitanju ne prihvatamo odstupanja ni od vladavine prava ni od evropskog puta, koji zahteva poštovanje priznatih manjina. Da kažem jasnije: Albanija treba dobro da zna da ako se takva politika nastavi, to će uticati na naše bilateralne odnose i put Albanije u EU. Neću da trpim ovakvo ponašanje prema manjini 48 sati pre izbora - rekao je Micotakis.

On je izrazio nadu da će taj problem biti rešen što je pre moguće.

- Ovo će imati značajan uticaj na grčko-albanske odnose, ali će takođe imati značajan uticaj na put kojim Albanija želi da ide i koji mi kao zemlja podržavamo, put ka evropskoj porodici - poručio je Micotakis.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija