• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

17.05.2023

16:45

FOREIGN AFFAIRS I NATIONAL INTEREST NEĆE DA ĆUTE! PUTIN ZNA DA ĆE KIJEV PUĆI, svestan je i da je Vašington ukapirao da se preigrao!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

FOREIGN AFFAIRS I NATIONAL INTEREST NEĆE DA ĆUTE! PUTIN ZNA DA ĆE KIJEV PUĆI, svestan je i da je Vašington ukapirao da se preigrao!

Podeli vest

Zapad se nada ukrajinskoj kontraofanzivi, ali je malo verovatno da će njen ishod opravdati očekivanja, a Rusiji će doneti prednost, pišu Majkl Kofman i Rob Li u članku za Foreign Affairs.

On navodei da Putin može pretpostaviti da ova ofanziva predstavlja vrhunac zapadne pomoći Ukrajini i da će vremenom Rusija moći da iscrpi Oružane snage Ukrajine. 

- Moskva je uverena da će predstojeći napad na Kijev biti jednokratna akcija - jasan je on.

Autori članka upozoravaju da se zvaničnici različitih zemalja, koji veruju da će sledeći paket vojne pomoći kijevskim vlastima promeniti tok rata, stalno razočaravaju.
        
- Vreme je da Zapad počne aktivnije da planira budućnost Ukrajine, ne fokusirajući se samo na najavljenu kontraofanzivu. Istorija pokazuje da neki sukobi mogu biti veoma teško okončani - zaključuje se u članku.
        
Zapadni političari stalno govore da Ukrajina mora pobediti Rusiju na bojnom polju i sve više upumpavaju oružje u kijevski režim.
        
Kremlj konstantno naglašava da vojna pomoć Kijevu ništa suštinski neće rešiti, već će samo produžiti patnje ukrajinskog naroda.

Pisanje Foreign Affairs potvrđuje da su u Sjedinjenim Državama počeli da se "osvrću" povodom Ukrajine.
        
Isto se može reći i za ocenu lista The National Interest da su Sjedinjene Države napravile grešku što su se ušle u sukob sa Rusijom u Ukrajini.
        
Njegovi komentatori Nilaj Saja i Rahmat Vadidi ocenili su kako je ironija da je "Zapad uvučen u rat protiv Rusije baš u trenutku kada je trebalo da razvija dijalog sa njom kako bi se suprotstavio Kini".
        
Saja i Vadidi navode da je umesto toga Zapad gurnuo Moskvu u naručje Pekinga, koji željno traži prijateljstvo bez granica sa Moskvom.
         
Autori dolaze do zaključka da su SAD raspoložene za konfrontaciju sa dve velike sile, a samo naivni optimisti veruju da Vašington može da pobedi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija