• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

20.05.2023

10:05

SKANDAL! KOGA SU ZAPRAVO AMERIKANCI UBILI U SIRIJ?! Isplivali šokantni detalji, Pentagon povukao tvrdnje da je likvidiran vođa Al Kaide!

AP/Photo

Vesti

SKANDAL! KOGA SU ZAPRAVO AMERIKANCI UBILI U SIRIJ?! Isplivali šokantni detalji, Pentagon povukao tvrdnje da je likvidiran vođa Al Kaide!

Podeli vest

Američki vojni zvaničnici povukli su svoje ranije tvrdnje da je u udaru dronom u Siriji ubijen "uticajni vođa Al Kaide", nakon što su članovi njegove porodice izjavili da on nije imao nikakve veze sa teroristima, već da je bio otac desetoro dece koji se bavio uzgojem koza kada ga je ubila američka raketa.

Pedesetšestogodišnji Lofti Hasan Misto, koga su članovi njegove porodice identifikovali kao žrtvu udara američke rakete "helfajer", je nekadašnji zidar koji je živeo u gradiću Kurkanja, u severozapadnoj Siriji. Njega su rođaci opisali kao "finog i vrednog čoveka" koji je "ceo život proveo u siromaštvu", prenosi "Vašington post".

Operaciju je nadzirala američka Centralna komanda, koja je nekoliko sati nakon udara dronom tvrdila da je u njemu eliminisan "uticajni vođa Al Kaide", ne navodeći njegovo ime ni dokaze za te tvrdnje.

U Pentagonu više nisu sigurni u svoje prvobitne tvrdnje, rekla su dva neimenovana američka zvaničnika za "Vašington post".

- Nismo više sigurni da smo ubili jednog od vođa Al Kaide - rekao je jedan od njih.

Drugi je dao nešto drugačiju izjavu, tvrdeći da "iako ne veruju da su eliminisali svoju primarnu metu, i dalje veruju da je osoba bila povezana sa Al Kaidom".

Pentagon javno izneo ko je bio meta napada

Pentagon je odbio da javno objavi ko je bio meta napada dronom, kako je došlo do greške, da li je neki terorista uspeo da pobegne i zašto neki u toj instituciji i dalje tvrde da je Misto bio povezan sa Al Kaidom kada njegova porodica to snažno negira.

Portparol Centralne komande Majkl Lohorn rekao je da su zvaničnici "svesni navoda da je stradao jedan civil", kao i da nastavljaju da ispituju situaciju.

- Centralna komanda ozbiljno shvata takve optužbe i sprovodi istragu kako bi utvrdila da li su naše akcije dovele do nenamerne štete za civile - rekao je on.

Četiri stručnjaka za terorizam koje je kontaktirao "Vašington post" analizirali su diskusiju džihadista na internetu neposredno nakon napada dronom, i ni jedan od njih nije pronašao bilo kakve indikacije da je Misto bio povezan sa Al Kaidom ili bilo kojom drugom terorističkom organizacijom.

Oni su rekli i da bi bilo vrlo čudno da za Al Kaidu, - a pogotovo za njenog visoko pozicioniranog člana - da se nalazi u tom delu Sirije, gde su prisutni članovi drugih, rivalskih terorističkih grupa.

Udar dronom desio se nedaleko od Mistove kuće i farme pilića. Jedan zvaničnik Pentagona rekao je za "Post" da se ta lokacija nalazi blizu "lokacija od interesa" Al Kaide, što lokalno stanovništvo poriče. 

Tahrir al-Šam: Reč je o civilu

Kada su lideri Al Kaide ubijeni, njihovi simpatizeri to obično objavljuju na društvenim mrežama i hvale njihovo "mučeništvo", rekao je stručnjak za džihadizam u Međunarodnoj kriznoj grupi Džerom Drevon za "Post".

Ukoliko je ubijeni niže rangirani član te organizacije, to će učiniti makar njemu bliski ljudi, obično objašnjavajući kako je on bio povezan sa grupom. U ovom slučaju "nije se desilo ništa od toga", rekao je Drevon.

Direktorka obaveštajne grupe SITE Rita Kac, koja prati aktivnost džihadista na internetu, nije pronašla nikakve dokaze da je Misto bio povezan sa Al Kaidom ili bilo kojom drugom organizacijom.

- Bela kuća je neposredno nakon udara dronom identifikovala pojedinca imenom i prezimenom. Njegove komšije su uskoro potvrdile da je on bio farmer. Nikada nije bio politički aktivan, niti je imao bilo kakve veze sa bilo kojom političkom organizacijom - rekao je direktor za Siriju i borbu protiv terorizma i ekstremizma u Bliskoistočnom institutu Čarls Lister. 

Čak je i militantna grupa Hajat Tahrir al-Šam, koja kontroliše taj deo sirijske provincije Idlib, za "Vašington post" potvrdila da je reč o civilu.

Ta grupa, koju SAD smatraju za terorističku, bila je povezana sa Al Kaidom do 2016. godine, kada su raskinuli odnose i uklonili sve svoje neistomišljenike u tom delu Sirije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
BHM

pre 11 meseci

Ovaj ubijeni porodični čovek,čobanin sigurno nije išao po Americi i ubijao nedužne ljude.Nasuprot tome,ovi sto su njega ubili u njegovoj kući i njegovoj zemlji to jesu sigurno uradili i sami su to potvrdili.Pitanje za sve,ko je ovde terorista!?

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija