• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Fakti

21.05.2023

22:11

GDE JE PRVI GENERAL UKRAJINE ZALUŽNJI - NEMA GA DANIMA?! DA LI JE ŽIV, RANJEN, SMENJEN?! Kijev tvrdi, sve je OK, Rusi spekulišu da je stradao!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

GDE JE PRVI GENERAL UKRAJINE ZALUŽNJI - NEMA GA DANIMA?! DA LI JE ŽIV, RANJEN, SMENJEN?! Kijev tvrdi, sve je OK, Rusi spekulišu da je stradao!

Podeli vest

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine - general Valerij Zalužni - nije se pojavljivao u javnosti više od deset dana, što je proizvelo brojna nagađanja i spekulacije - od navoda da je uklonjen po nalogu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pa do tvrdnji da je ranjen ili poginuo u borbama za Bahmut?

Moskovski politički analitičar Marat Baširov procenjuje da je besmisleno sakrivati, ako je Zalužni poginuo ili je ranjen!

- To će brzo postati poznato pripadnicima Oružanih snaga Ukrajine. A moguće je i da je uklonjen. Jer, stekao je popularnost, pojavljivao se na naslovnim stranicama zapadnih listova, aktivno kontaktirao NATO, čak i osnovao sopstvenu dobrotvornu fondaciju za pomaganje vojnicima Oružanih snaga Ukrajine - smatra on.
          
Baširov dodatno ukazuje da su mnogi Zalužnog doživljavali kao zamenu za Zelenskog, što njemu nije biti po volji. Zalužni se navodi kao moguća zamena za Zelenskog na mestu šefa države u mnogim scenarijima likvidacije ukrajinskog predsednika.

          
Baširov smatra da bi ukrajinske snage bezbednosti, po naređenju Zelenskog, mogle da likvidiraju Zalužnog:
          
- Smrt od ruske artiljerije je jedna stvar. Smrt od ruke ukrajinskih snaga bezbednosti je nešto potpuno drugo i preti državnim udarom - jasan je ruski ekspert!
          
Osnivač „Vagnera" Jevgenij Prigožin otkrio je da je Zalužni bio 10, 11. i 12. maja u dometu njegove artiljerije. Dodao je da su „vagnerovci" tim povodom „izveli  nekoliko aktivnosti", ali da ne znaju sa kakvim krajnjim efektom.

U međuvremenu su iz ruske hakerske grupe "džoker" (iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike) istakli za RIA Novosti da je načelnik Generalštaba Ukrajine Valerij Zalužnji teško ranjen tokom ruskog raketnog napada na ukrajinske pozicije i da bi zbog toga mogao da napusti funkciju, međutim, iz Ukrajine demantuju da je to tačno.

Haker grupe "džoker" pozvao se na svoje izvore u ukrajinskoj vojsci.
Međutim, zamenica odbrane ukrajinskog Ministarstva odbrane Hana Malijar demantovala je tu vest.

- Glava je na mestu. Radi svoj posao. Upravo sam razgovarala sa njim - navela je Malijar na Telegramu, preneo je ukrajinski sajt "Fakti".

Foto: Reuters

Volodimir Zelenski i Valerij Zalužnji

Malijar je rekla da su "ovakve laži tipična informativna mašinerija Ruske Federacije koja ima za cilj demoralisanje ukrajinskih branilaca". 

- Obično laži agresora traju od nekoliko sati do jednog dana. Lažne informacije je lako proveriti. Jasan je izostanak Zalužnjeg iz javnosti, jer je u Bahmutu situacija vrlo napeta - dodala je ona.

Međutim, sagovornik RIA Novosti ističe da je Zalužnji prestao u prethodna dva dana da se pojavljuje u javnosti nakon niza raketnih udara na ukrajinske pozicije.

On tvrdi da je Zalužnji podvrgnut složenim operacijama.

Izvori sagovornika navode da zdravstveno stanje neće dozvoliti Zalužnjem da nastavi da obavlja svoju dužnost.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija