• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

29.05.2023

10:26

AMERIKANCI JASNI, PUTIN JE POBEDIO U TURSKOJ! ZAPAD U POTPUNOM ŠOKU! Srušen san o zaokretu politike Ankare, Erdogan ostaje uz Rusiju!

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Vesti

AMERIKANCI JASNI, PUTIN JE POBEDIO U TURSKOJ! ZAPAD U POTPUNOM ŠOKU! Srušen san o zaokretu politike Ankare, Erdogan ostaje uz Rusiju!

Podeli vest

Pobeda Redžepa Tajipa Erdogana na jučerašnjim izborima se ocenjuje kao dobra vest za Putina, čiji su odnosi sa mnogim svetskim liderima postali zategnuti nakon što što je počeo sukob u Ukrajini, piše američki "Njuzvik" i ocenjuje da je ruski lider "obezbedio pobedu" na predsedničkim izborima u Turskoj.

Erdogan, koji je dobio treći petogodišnji mandat od kada je preuzeo vlast 2014, poručio je da zahvaljuje svakom članu nacije koji mu je poverio odgovornost da upravlja zemljom narednih pet godine, preneo je AP. 

Kada je u pitanju situacija u Ukrajini, neke zemlje smatraju da Specijalna vojna operacija nije opravdana i predstavlja kršenje međunarodnih normi, što je dovelo do uvođenja brojnih sankcija Moskvi.

Turska je preuzela važnu ulogu u sukobu, često igrajući ulogu medijatora između Kijeva i Moskve. Sam Erdogan je balansirao između podrške Ukrajini i održavanja bliskih diplomatskih odnosa sa Rusijom. Obe zemlje se nalaze duž Crnog mora, tako da je održavanje jakih ekonomskih veza ostao prioritet obe vlade.

Erdoganova pobeda verovatno garantuje nastavak statusa kvo, ističe list. 

Turski predsednik je osudio rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao "neprihvatljivu", a istovremeno je kritikovao odgovor Zapada na sukob u Ukrajini. On se opirao da u pogledu ekonomskih sankcija Rusiji ide daleko kao druge evropske zemlje, ali turska vlada je ukrajinskoj vojsci takođe obezbedila dronove.

Značajno je da su potezi Turske u NATO-u u skladu sa interesima Rusije. Turska je ranije blokirala kandidature Švedske i Finske za pridruživanje Alijansi, što bi dovelo NATO pred Putinov prag. Ruski lider se takođe protivio proširenju NATO-a, pitanju koje je izazvalo tenzije sa Zapadom.

Ostalo je nejasno kako bi se promenio pristup Turske da je Kiličdaroglu pobedio. Stručnjaci su ocenjivali da bi on možda zadržao status Turske kao posrednika u ratu. Međutim, Kiličdaroglu je rekao da planira da uspostavi jače odnose sa Zapadom i izrazio podršku kandidaturi Švedske za NATO.

Foto: Tanjug/AP

Putin je čestitao Erdoganu na pobedi, napisavši u saopštenju da ceni "lični doprinos turskog predsednika jačanju prijateljskih rusko-turskih odnosa i obostrano korisnoj saradnji u različitim oblastima".

- Pobeda na izborima je prirodan rezultat vašeg nesebičnog rada na čelu Republike Turske, dokaz podrške turskog naroda vašim naporima da ojačate državni suverenitet i vođenje nezavisne spoljne politike - napisao je ruski lider. 

Erdogan je ranije, tokom predizborne kampanje, govorio o odnosu sa Putinom.

- Nismo došli do tačke u kojoj bismo uveli sankcije Rusiji kao što je Zapad učinio. Nismo vezani sankcijama Zapada. Mi smo jaka država i imamo dobar odnos sa Rusijom - rekao je on za Si-En-En. 

Kiličdaroglu je zaoštrio ton protiv Rusije u nedeljama koje su prethodile izborima, okrivljujući Moskvu za mešanje u izbore sa ciljem da pomogne Erdoganovu kampanju.

- Dragi ruski prijatelji. Vi stojite iza montaža, zavera, dezinformacija koje su razotkrivene juče u ovoj zemlji. Ako želite naše prijateljstvo posle 15. maja, sklonite ruke od turske države. I dalje smo za saradnju i prijateljstvo - napisao je Kiličdaroglu na Tviteru. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija