• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

03.06.2023

08:21

DA LI SE IZA SVEGA, KRILO UPRAVO BAŠ OVO? Amerika je dobila šta je trebala! Bajden: Sprečili smo ekonomski kolaps

Tanjug/AP

Vesti

DA LI SE IZA SVEGA, KRILO UPRAVO BAŠ OVO? Amerika je dobila šta je trebala! Bajden: Sprečili smo ekonomski kolaps

Podeli vest

Američki predsednik Džo Bajden iskoristio je svoj prvi govor u Ovalnoj kancelariji tokom svog predsedništva da proglasi pobedu nakon što je dvostranački dogovor o podizanju gornje granice duga prošao oba doma Kongresa, izbegavajući ekonomski haos.

Predsednik je pohvalio republikanske i demokratske pregovarače i pohvalio je predsednika Predstavničkog doma Kevina Makartija što je radio sa njim na dogovoru, koji su njih dvojica zaključili samo nekoliko dana pre nego što je Ministarstvo finansija trebalo da ostane bez novca za plaćanje vladinih računa.

Bajden: Potrudiću se da bogati plate svoj pošten deo

Ali čak i dok je zahvaljivao svojim političkim protivnicima, Bajden je ukazao na razlike. On je podsetio na prethodne pozive republikanaca da se smanje socijalno osiguranje i Medicare, i oštro je osudio njihova predložena smanjenja Medicaida, ulaganja u čistu energiju i finansiranja IRS-a.

- Republicima se to možda neće dopasti, ali postaraću se da bogati plate svoj deo. Vratiću se i uz vašu pomoć pobediću - rekao je on. Obraćanje u Ovalnom kabinetu mu je omogućilo da direktno razgovara sa američkim narodom, ne u vreme trenutne krize, već da izveštava, kako je rekao zemlji, o izbegnutoj krizi.

Foto: AP/Photo

Džo Bajden

"Niko nije dobio sve što je želeo, ali američki narod je dobio ono što mu je trebalo. Sprečili smo ekonomsku krizu, ekonomski kolaps", naglasio je on i rekao da planira da potpiše kompromisni zakon o plafonu duga.

Predlog zakona je prošao oba doma Kongresa

Predlog zakona, koji uključuje ograničenja potrošnje i neke izmene energetskih dozvola i socijalnih programa, prošao je velikom većinom glasova u oba doma Kongresa. Predsedniku bi dobro došla pobeda. Njegova popularnost se meri sa oko 40 odsto podrške i pala je zbog straha od posledica nepostizanja dogovora.

Sapleo se i pao na sceni nakon što se u četvrtak obratio diplomcima na Akademiji vazduhoplovnih snaga SAD. Pomoćnik Bele kuće je kasnije tvitovao kako bi uverio javnost da je 80-godišnji predsednik dobro.

Tramp: Dozvolio bih bankrot ako bih morao

Bajdenov potencijalni republikanski izazivač je, međutim, osudio dogovor o gornjoj granici duga. Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da će dozvoliti bankrot pre nego što pristane na ustupke koje su republikanci učinili.

Predsednici su kroz istoriju koristili Ovalni kabinet za slanje poruka od velikog značaja u vremenima nacionalnih kriza i tragedija. Predsednik Džordž V. Buš obratio se zemlji sa svoje funkcije ubrzo nakon napada 11. septembra.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp

Predsednik Džordž H.V. Buš je iskoristio svoj prvi govor u Ovalnoj kancelariji da prenese poruku o opasnostima droge dok je držao kesu sa onim što je opisao kao krek kokain. Predsednik Barak Obama održao je svoj prvi govor u Ovalnoj kancelariji u junu 2010. nakon posete mestu najvećeg izlivanja nafte u Meksičkom zalivu.

Pre Bajdenovog govora, Trampovo poslednje obraćanje u Ovalnom kabinetu bilo je 13. januara 2021. godine, kada je Tramp osudio nasilje posle napada na američki Kapitol 6. januara i pozvao na smirenje uoči Bajdenove inauguracije, događaja koji nije priznao niti je prisustvovao.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maestro

pre 10 meseci

hteo je reci da je samo vestacki odlozeno ......pucaju savovi sa svih strana

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija