• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

08.06.2023

18:30

(VIDEO) FORIN AFERS PROZVAO VAŠINGTON, VREME JE DA DEFINIŠE KAKO ZAVRŠITI RAT U UKRAJINI?! Možda je najbolji model "dve Koreje"?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) FORIN AFERS PROZVAO VAŠINGTON, VREME JE DA DEFINIŠE KAKO ZAVRŠITI RAT U UKRAJINI?! Možda je najbolji model "dve Koreje"?!

Podeli vest

Vreme je da Vašington definiše svoju viziju kako treba da se završi rat u Ukrajini, piše Semjuel Čarap, viši saradnik u poznatom američkom istraživačkom centru RAND Corporation.

U članku koji je napisao za Foreign Affairs, naveo je dani jedna strana u ukrajinskom ratu neće uspeti da u narednim godinama ostvari potpunu pobedu i kontrolu nad željenim teritorijama, ali će istovremeno obe vojske moći da nastave sa udarima po teritoriji koja nije pod njenom kontrolom.
          

Ocenio je da tako rat može postati „razorni višegodišnji sukob koji neće dovesti do konačnog rezultata".
          
Zbog toga Čarap poziva SAD i Zapad da utvrde dugoročnu strategiju koja bi uključivala model okončanja rata već sada ili godinama kasnije.
          
U ovom drugom slučaju će, po njegovom mišljenju, temelji sukoba će ostati isti, ali će mnogi resursi i ljudi biti izgubljeni.
          
Čarap smatra da će kontraofanziva Oružanih snaga Ukrajine „doneti značajne uspehe". Ali upozorava da čak ni to neće dovesti do „vojno odlučujućeg rezultata", pa čak ni „veliko pomeranje linija fronta neće nužno okončati sukob".
          
Upozorava da čak ni potpuno proterivanje ruskih trupa iz Ukrajine ne bi dovelo do okončanja rata. Naprotiv, Vladimir Putin bi mogao organizovati još jednu rundu mobilizacije, pojačati raketne napade na ukrajinske gradove ili čak držati front, uveren da je vreme na njegovoj strani a protiv Ukrajine.
          
Rusiji, procenjuje Čarap, čak ni upotreba nuklearnog oružja neće doneti pobedu. Kao ni mogućnost zauzimanja željene teritorije vojnim putem, u šta Čarap ne veruje.

Stoga, on sugeriše da postoji rizik da se konflikt oduži godinama, što će dovesti do budžetskih problema u zapadnim zemljama i imati globalne ekonomske posledice. Rusija će takođe biti oslabljena, ali za Zapad „korist od toga neće biti veća od troškova".
          
Istovremeno, Ukrajini će biti teško da obnovi ekonomiju - u uslovima blokiranih luka, zatvorenog vazdušnog prostora, granatiranja gradova, mobilizacije i izbeglica.
          
- Pošto će biti potrebni pregovori a konačno rešenje zasad ne dolazi u obzir, najverovatniji ishod je sporazum o primirju. Primirje - u suštini dugoročni prekid vatre koji ne eliminiše političke razlike - okončaće vrući rat između Rusije i Ukrajine, ali ne i njihov širi sukob - predviđa analitičar.
          
Kao primer navodi - Korejski sporazum iz 1953. godine.

          
Čarap procenjuje da pripreme za pregovore mogu da počnu bez čekanja na završetak neprijateljstava i bez prekida vojne pomoći Kijevu. Odnosno: sugeriše da se paralelno sa ukrajinskim vojnim udarima na Moskvu vrši diplomatski pritisak.
          
On smatra da će Ukrajini i Zapadu možda trebati meseci da razviju diplomatsku strategiju, ali poziva na uspostavljanje diplomatskog kanala već sada.
          
Čarap navodi da će Ukrajina morati da dobije neke bezbednosne garancije od Zapada kako Ruska Federacija ne bi ponovo izvršila invaziju. Ali ulazak u NATO, po njegovom mišljenju, učiniće sklapanje mira neprivlačnim za Rusiju i ona će nastaviti rat.
          
On za odnose SAD  i Ukrajine preporučuje „izraelski model", kada SAD obezbeđuju maksimalnu saradnju u oblasti bezbednosti i snabdevanja oružjem bez formalnih obaveza učešća u ratu.
          
Čarap naglašava da će Ukrajini biti potrebna stalna pomoć i rekonstrukcija, a Rusiji nudi mogućnost da kroz ublažavanje sankcija pod određenim uslovima dobije „atraktivniju verziju sveta".
           
Zalaže se i za pokretanje rasprave o širem modelu evropske bezbednosti.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 10 meseci

2 Koreje za Ruse nije prihvatljiv koncept. Uostalom koje 2 celine? 4 regije i Krim su se prisajedinile Rusiji i o njima nema razgovora. Da li to Englezi cepaju i ostatak Ukrajine? Uostalom, princip 2 koreje kao i u Korejskom slučaju znači totalno naoružavanje 1 dela a Rusija je zbog toga i ušla u sukob. Mir mora biti pod uslovima Rusije ili je to gubitak za Rusiju sada ili u budućnosti

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija