• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

08.06.2023

21:15

KLJUČA U CRNOJ GORI, IZBORI SU ZA TRI DANA! Milo uzima 20 odsto, PES bar 30, Fronta nema, niko ni sa kim neće - ZNAČI NOVI IZBORI NA JESEN!

Tanjug

Vesti

KLJUČA U CRNOJ GORI, IZBORI SU ZA TRI DANA! Milo uzima 20 odsto, PES bar 30, Fronta nema, niko ni sa kim neće - ZNAČI NOVI IZBORI NA JESEN!

Podeli vest

Kampanja za parlamentarne izbore u Crnoj Gori ima dva lica, jedno do srede, kada je sve izgledalo neuobičajeno mirno, bez mahanja zastavama, velikih svađa i pretnji. Zatim se tokom noći pretvorila u prvi mali rat zbog afere sa uhapšenim kraljem kriptovaluta Do Kvonom i njegovih navodnih veza s liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

U sredu je tim povodom održana i sednica Veća za nacionalnu bezbednost. Članovi Veća poručili su da od Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) očekuju da razjasni u kakvom su poslovnom odnosu bili lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić i uhapšeni „kralj kriptovaluta", državljanin Južne Koreje Do Kvon.

Iz PES-a poručuju da je afera naručena iz Vlade, te da su pismo Do Kvona Abazoviću pisali advokat Branko Anđelić i inspektor u Agenciji za nacionalnu bezbednost Artan Kurti, po instrukcijama premijera Dritana Abazovića.

Pominjana je i mogućnost hapšenja Spajića, koji je u četvrtak poručio da ako se to desi ljudi na izlaze na ulice.

Dakle, jedna mirna kampanja u kojoj su biračima deljena obećanja o ekonomskom boljitku sa svih strana, ali i voda sa predizobornih punktova Demokrata i URA, dok je Pokret za promene u Bijelom Polju poklanjao porcije ćevapa, a premijer Abazović u Beranama deci kupovao kokice, odjednom se pretvorila u pravi mali rat za parče buduće vlasti u Crnoj Gori.

Kako posle afere formirati vladu

Ines Mrdović iz NVO Akcije za socijalnu pravdu kaže za Sputnjik da će se Pokret Evropa sad, po svim anketama favorit za pobedu na nedeljnim izborima, sada naći u veoma nezgodnoj situaciji što bi moglo da oteža formiranje nove crnogorske vlade.

- Pred PES-om je velika dilema, sa kime će sada formirati vlast. Sa koalicijom URA- Demokrate nakon ovakih teških optužbi, sumnjam. Tu su i bivše partije članice DF, čiji lideri takođe teško optužuju Spajića. Po meni, sazivanje sednice Veća za nacionalnu bezbednost jeste zloupotreba institucija u predizborne svrhe. PES će teško u vladu i sa DPS-om. Ostaje im možda samo varijanta da traže podršku za manjinsku vladu, koja opet ne bi izdržala ni možda dve godine, i opet nam eto nestabilnost. Čini mi se da su to na umu i imali kreatori pomenute afere - komentariše Mrdovićeva.

Ona ukazuje da su političari, koji su sada u vladi, u ovoj kampanji samo preuzeli ponašanje od prethodnika iz DPS-a.

- Jednostavno su koristili sve institucionalne prednosti koje im daje to što su vladini činovnici i sve poluge vlasti su koristili u predizbornoj kampanji, poručujući tako da su partije bitnije od države - konstatuje ona.

Kampanja kao „urnebesna komedija"

Novinar Mladen Stojović kaže za Sputnjik da je predizborna kampanja bila u skladu sa predizbornim koalicijama i razvučenim linijama „fronta".

- Ako bi žanrovski morali da odredimo predstavu najlakše bismo je opisali kao urnebesnu komediju. U prilog ovakvoj oceni samo par fakata: imamo koaliciju koju su sastavili najglasniji protivnici formiranja 43. vlade sa onima koji su je pravili (Koalicija „Hrabro se broji"). Taj savez sada se najžešće bori protiv pokreta koji je formiran od vodećih članova 42. vlade (PES, Milojko Spajić, Jakov Milatović, Olivera Injac, Andrej Milović) a koji su sa nosiocem liste „Hrabro se broji" (Aleksa Bečić) branili 42. vladu od glavnog rušitelja Dritana Abazovića (2. na listi „Hrabro se broji"). Potom, imamo situaciju u kojoj je jedan od lidera Pokreta Evropa sad podržavao upravo koaliciju sa onima koji vode najglasniju borbu sa nosiocem liste PES. Mislim na predsednika države Jakova Milatovića koji, javna je tajna, ne podržava novi „kurs" njegovog do juče glavnog saborca Milojka Spajića - navodi Stojović.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ko će slaviti u nedelju 11 juna, PES, DPS ili neko treći?

Imamo, kaže on, na sav taj haos sada i aferu u kojoj se Spajić sumnjiči da mu je kampanju možda finansirao donedavno najtraženiji begunac sa crvenih poternica, južnokorejski mag kriptovaluta Do Kvon.

- Tu je i još nekoliko afera koje imaju predizborni miris, kao i i „salto mortale" blokova, i kada se sve to sabere u jedan „lonac", dobija se utisak da igraju svi protiv svih, naravno ispod stola. Svi pri tom tvrde da se bore protiv korupcije, organizovanog kriminala i za pravdu", obrazlaže Stojović.

Naš sagovornik kaže da su posebna „mirođija" u komediji male liste, koje su najglasnije u plasiranju jakih parola o borbi za više interese, demokratiju, pravdu i slobodu, a čiji akteri imaju mnogo sreće što se veliki od međusobne tuče ne bave njima, jer bi razotkrivanje nekih činjenica o učesnicima izborne trke, makar i samo na nivou povezanih lica, preraslo u parodiju.

- Moj utisak je da su do juče glavni rivali - DPS sa satelitima, i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) koja je zapravo blago okrnjeni DF, pomalo izgubili oštricu koplja jer više nikom nije jasno ko će protiv koga i sa kim da bude sutra. Činjenica da udarne medijske pesnice DPS-a brane Milojka Spajića od Dritana Abazovića navode na sumnju da optužbe koje idu sa adresa ZBCG o mogućoj postizbornoj koaliciji ova dva subjekta nisu nemoguće. Još ako se tome doda tvit člana predsedništva PES-a Tihomira Dragaša da će da napusti pokret ako bude pravio postizbornu koaliciju sa URA, utisak je još jači. Ima jedna šaljiva uzrečica u Crnoj Gori kojom se opisuje ovakvo stanje - "sve pošteno pa ko koga prevari". Kakav će epilog zbrke da bude, upravo zbog navedene maksime dodatno je teško predvideti. Mnogi sumnjaju da će biti takav da će Dritan Abazović biti „prinuđen" da obavlja funkciju premijera u tehničkom mandatu do jeseni, kada su mogući novi izbori - komentariše Stojović za Sputnjik.

Ko je favorit po anketama

Prema nekoliko anketa, koje su rađene za potrebe stranaka, najveći favorit nedeljnih izbora je Pokret Evropa sad, predviđa mu se rezultat oko 30 odsto, ali nakon afere Do Kvon videćemo kome će taj Južnokoreanac biti „valuta".

Foto: printscreen

Milatović i Đukanović ueće najvišwe glasova, ali neće moći da formiraju vladu

Koalicija oko DPS-a, bez SDP, sa starim koalicionim partnerima ima oko 20 odsto podrške. Neizvesno je koliko će imati koalicija NSD i NDP, nakon razlaza sa PZP-om dva dana pred predaju lista. Sigurno preko deset odsto podrške, između deset i petnaest odsto ima koalicija Demokrate i URA.

Cenzus bi trebalo da pređe Bošnjačka stranka, blizu je i partija koju predvodi Vladimir Leposavić,a šanse da pređe cenzus ima i koalicija oko Demohrišćana, Prave i Slobodne Crne Gore... Albanske partije će imati cenzus na osnovu posebnih kvota za nacionalne manjine. Nepoznanica je koliko će glasova dobiti SDP, da li će preći cenzus, jer nisu hteli u koaliciju sa DPS-om.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija