• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.06.2023

06:30

UKRAJINCI NAPRAVILI NAIVNE GREŠKE... Nemački vojni posmatrač sahranio kontraofanzivu Kijeva, pa nisu u egipatskoj pustinju, što nisu makar prefarbali ovo?!

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINCI NAPRAVILI NAIVNE GREŠKE... Nemački vojni posmatrač sahranio kontraofanzivu Kijeva, pa nisu u egipatskoj pustinju, što nisu makar prefarbali ovo?!

Podeli vest

Vojni posmatrač nemačkog lista Bild Julijan Repke rekao je da su Oružane snage Ukrajine tokom prvih udara u pravcu Zaporožja u jednom danu izgubile dva tenka "leopard" 2 i 13 borbenih vozila pešadije "bredli".

Prema njegovim rečima, uništenje konvoja tehnike 47. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine dogodilo se 3,5 kilometara južno od Male Tokmačke.

"Ruski kanali su objavili da je najmanje jedan ‘leopard’ i nekoliko ‘bredlija’ uništeno južno od Orehova. Prema informacijama sa kojima raspolaže ‘Bild’, ukrajinska 47. mehanizovana brigada izgubila je najmanje dva ‘leoparda’ i 13 ‘bredlija’ tokom dana“, napisao je on na Tviteru.

Drugo, Rusi su dugo čekali i pripremali se za ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine (OSU) upravo u ovom pravcu, pa ih zato udar ukrajinske vojske nije iznenadio – cela linija fronta je stalno praćena i napredak ukrajinske opreme otkriven je u ranoj fazi.

 

 

Treće, odbrana Rusa u ešalonu – kada čak i ako ukrajinske trupe probiju na prvu liniju odbrane, ruske trupe se povlače na pripremljene položaje i odatle kreću u kontranapad i nanose ogromnu vatrenu štetu jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje su se probili, zaustavljajući njihovo dalje napredovanje. 

Julijan Repke takođe smatra autentičnim raniji snimak poraza protivvazdušnog raketnog sistema "iris-T" koji se dogodio i tokom ofanzive OSU na Zaporošku oblast. Prema njegovim rečima, OSU je izgubio nemački sistem PVO, napravivši "seriju fatalnih grešaka":

1. Sistem PVO je postavljen preblizu linije fronta, udaljen samo 26 km. Završio je u dometu od 40 kilometara ruskog udarnog drona Lancet.

2. Kompleks namenjen Egiptu nije prefarban, zadržavajući svetlu šaru za kamuflažu u pustinji.

"U ukrajinskoj letnjoj šumi ona nije postala kamuflažna, već signalna boja“, piše Repke.

3. Na kompleksu Iris-T nema radara, a dodatna zaštita, na primer, korišćenjem sistema PVO "gepard", nije obezbeđena.

Foto: Tanjug/AP

"Leoparde" dočekao pakao na ukrajinskom frontu

Komentarišući ono što se dešava u Zaporoškoj oblasti, Blumberg piše da su Oružane snage Ukrajine ostvarile „izvestan napredak“, ali je i gubitak opreme bio „značajan“. 

Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Malar danas je prilično šturo reagovala na izjave o velikim gubicima, koje se već otvoreno čuju na Zapadu. 

"Rat se ne dešava bez gubitaka. Najstrašniji, ali neizbežni gubici su ljudi. I, nažalost, još nisu stvorili vojnu opremu koja se ne može uništiti", napisala je ona.

Istovremeno, Ukrajina nije zvanično potvrdila uništenje "leoparda", "bredlija", kao ni udar na "iris", kao i samu kontraofanzivu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
gargamel

pre 11 meseci

Unisten je 1 radarski modul IRiS-T sistema, a drugi nastavlja da radi ( nemacki "vojni posmatrac" koji radi za Bild trebao bi biti malo 'potkovaniji' podacima i znanjem), i nije pogodjen lancetom nego art. vatrom haubica MSTA-B) (domet 46km), tako da nije ni za opravku, lancet dron je pogodio kamion sa rezervnim projektilima. I nisu izgubljena 2 leoparda 2 ( kako se za 2 dana broj uvecava to nije zdravo) nego jedan leopard 1A6 ( ta verzija mnogo lici na leoparde 2 zbog oblika kupole a na slici se lepo vidi da prednja ploca i gusenice ne odgovaraju leopardu 2), a bredliji koji ih je 5 unisteno, pretvorilo se u 13....a sama Moskva tvrdi da je unistila 6 bredlija. Nemac tako se igra 'vesele matematike" da bi mozda trebao ponovo u skolu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!
Politika

Dodik o velikoj diplomatskoj pobedi: Rezolucija propala na glasanju u UN zahvaljujući delovanju Srbije i Vučića!

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je rezolucija o Srebrenici propala na glasanju u Generalnoj skupštini UN i da je takvo glasanje rezultat i ogromnog truda i delovanja Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji su, kako je istakao, neumorno u nebrojenim kontaktima sa članicama UN ukazivali na jednostranost i netačnost onoga što je bošnjačko-nemačka rezolucija spremila kao osudu srpskog naroda, Srbije i Republike Srpske.

03.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija