• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

16.06.2023

14:42 >> 14:55

"DOLAZE NEPOVRATNE PROMENE" Putin sa "ruskog Davosa" poručio: Nakazni neokolonijalizam više ne postoji! Višepolarni svetski poredak se učvršćuje!

Tanjug/AP

Vesti

"DOLAZE NEPOVRATNE PROMENE" Putin sa "ruskog Davosa" poručio: Nakazni neokolonijalizam više ne postoji! Višepolarni svetski poredak se učvršćuje!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se učesnicima plenarnog zasedanja Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF), poznatog i kao "ruski Davos".

Putin je govor posvetio ratu u Ukrajini i njegovom uticaju na rusku ekonomiju.

- Malo ko je mogao da pretpostavi kako će se razvijati događaji - naveo je Putin, ocenivši da je Rusija uspela da razvije svoju ekonomiju pod novim uslovima.

Nakazni neokolonijalizam više ne postoji!

Nakazni neokolonijalni međunarodni sistem je prestao da postoji, naveo je ruski predsednik.

Zapadne zemlje „ukidaju“ sopstveni ugled zbog nepravedne borbe protiv konkurenata, rekao je Putin.

- Oni koji su nedobronamerni navikli su da izvlače ekstraprofit zbog svog monopola. Njima nisu potrebni konkurenti, oni sami zabijaju klinove u točkove - upozorio je ruski predsednik.

 

Višepolarni svet

Višepolarni svetski poredak se učvršćuje, rekao je Putin, dodajući da je to neizbežan proces.

- Promene u svetu nose nepovratni, duboki karakter, i zbog toga je Rusiji potrebna proaktivna ekonomska politika - rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je dužna da razvija suverenu ekonomiju koja formira potražnju umesto da se na nju oslanja.

Među najjačim ekonomijama

Putin je poručio da ruski pristup razvoju ekonomije funkcioniše i da je ta zemlja sačuvala odgovornu i izbalansiranu novčano-kreditnu politiku.

- Pozitivne makroekonomske tendencije su u Rusiji pojačavaju. Slažem se s našim ekspertima da će godišnji rast BDP dostići 1,5, pa čak i do 2 odsto. To omogućava našoj zemlji da bude među najjačim ekonomijama u svetu - rekao je Putin.

Pšenica

On je naglasio da se se Rusija nije samoizolovala.

- Politika usmerena na otvorenost ekonomije je važan princip za Rusiju. Nismo skrenuli putem samoizolacije - naglasio je ruski predsednik.

On je podsetio da je isporuka poljoprivrednih proizvoda dostigla novi nivo – više od 41 milijardu dolara, rekao je ruski predsednik.

- Rusija je broj jedan na svetskom tržištu pšenice, ali taj rekord je potrebno obnoviti - naveo je Putin i naglasio da Rusija aktivno pomaže afričkim zemljama koje stradaju od nestašice hrane.

Rusija planira da u svojim brodogradilištima do 2028. godine izgradi oko 260 brodova, naglasio je ruski predsednik.

 

 

Sputnjik navodi da su ove godine gosti skupa alžirski predsednik Abdelmadžid Tebun, s kojim je Putin u četvrtak razgovarao u Kremlju, kubanski premijer Manuel Marero Krus, koji se takođe sastao s ruskim liderom, kao i predsednik Jermenije Vagn Hačaturijan.

Navodi se da je glavna tema ovogodišnjeg SPIEF "Suvereni razvoj – osnova pravednog sveta". Radni deo programa podeljen je na pet tematskih blokova: "Svetska ekonomija u epohi globalne prekretnice", "Ruska ekonomija: od adaptacije do rasta", "Izgradnja tehnološkog suvereniteta", "Snabdevanje naroda i kvalitet života – osnovni prioritet“, „Tržište rada: odgovor na nove izazove“.

Ruski predsednik se danas, na marginama skupa, sastao s predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamedom bin Zajedom el Nahajanom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije danas da će Putin na forumu govoriti, pored ostalog, o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i njenom uticaju na rusku ekonomiju.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu održava se od 14. do 17. juna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

a princ iz emirata nije htio govoriti nego napustio rusiju ;D toliko o putinu :D koja samostalnost? rusija ne može bez zapada živjeti. kad tehnika prestane dolaziti rusija neće imati sa čime da radi :D bude koristila abakuse za računanje :D sve rusima bude uskraćeno :D djeca neće znati što je napredak nego će se i dalje u blatu igrati. a i vi idete tim putem :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija