• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

20.06.2023

09:23

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO RUSKOG AMBASADORA ŽIVI U AMERICI?! Šok tvrdnja turskih medija, mogući organizator zločina uživa u luksuznoj vili?!

Reuters

Vesti

OSUMNJIČENI ZA UBISTVO RUSKOG AMBASADORA ŽIVI U AMERICI?! Šok tvrdnja turskih medija, mogući organizator zločina uživa u luksuznoj vili?!

Podeli vest

Temel Alsančak, jedan od osumnjičenih za organizovanje ubistva ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova 2016. godine, navodno uživa u raskošnom životu u SAD, tvrdi list "Sabah", pozivajući se na izvore iz turske obaveštajnih krugova.

Alsančak, za koga se veruje da je član onoga što Turska naziva terorističkom organizacijom Fetulaha Gulena (FETO), navodno je pobegao u Nemačku ubrzo nakon atentata. Međutim, list tvrdi da je nedavno primećen u Dalasu u Teksasu, gde, kako pišu, živi u "izuzetno luksuznoj vili" vrednoj oko 1,2 miliona dolara. 

Tvrdi se i da je Alsančak registrovao niz ćerki firmi na ime svoje supruge i ćerke, koje je koristio da pomogne drugim beguncima da dobiju vize i radne dozvole u ​​SAD.  

Ruski diplomata Karlov ubijen je 19. decembra 2016. u glavnom gradu Turske dok je držao govor na otvaranju izložbe na temu Rusije. Krivična istraga Ankare o ubistvu ambasadora pokazala je da je to organizovao FETO – mreža verskog vođe Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, koga turske vlasti optužuju da je pokušao da nasilno sruši vladu 2013. i 2016. godine. 

Istražitelji su identifikovali nekoliko članova FETO-a koji su navodno umešani u napad, uključujući Alsančaka, za koga se veruje da je dao instrukcije Mevlutu Mertu Altintašu, policajcu koji nije na dužnosti, da ubije Karlova tokom izložbe. 

Veruje se da je incident imao za cilj da izazove sukob između Rusije i Turske i destabilizuje poboljšanje odnosa Moskve i Ankare. 

Dvadeset tri osobe osuđene su za učešće u atentatu, a pet turskih državljana je osuđeno na doživotni zatvor. Policija je u pucnjavi ubrzo nakon ubistva ubila 22-godišnjeg napadača. 

Veruje se da je većina visokorangiranih ličnosti u FETO-u pobegla iz Turske ubrzo nakon neuspelog pokušaja državnog udara 2016. Od tada je Ankara više puta zahtevala da budu izručeni kako bi im se sudilo za za terorizam.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija