• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/daily mail/mediji

20.06.2023

16:45

AKO SU OVDE UPALI, NI NATO NEĆE MOĆI DA IH SPASI! Sve izvesnija dva scenarija misterioznog nestanka turističke podmornice sa 5 ljudi! Isplivao šokantan detalj (VIDEO)

Printskrin Reuters

Vesti

AKO SU OVDE UPALI, NI NATO NEĆE MOĆI DA IH SPASI! Sve izvesnija dva scenarija misterioznog nestanka turističke podmornice sa 5 ljudi! Isplivao šokantan detalj (VIDEO)

Podeli vest

Dva su najizvesnija scenarija za misteriozni nestanak turističke podmornice "Titan" na kojoj je petoro ljudi, kaže Alister Grejg, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu i stručnjak za podmornice.

Jedna hipoteza je da je brod oslobodio težine kako bi mogao bezbedno da se vrati na površinu, ali za to, za sada, nema nikakve potvrde.

- Ako je došlo do gubitka struje ili komunikacijskog signala podmornica bi sada mogla da bude negde na površini i čeka da bude pronađena - kaže on.

Drugi scenario je da je trup broda oštećen, što znači da je voda ušla u njega.

- Onda prognoza nije baš dobra - kaže stručnjak i objašnjava:

- Ako je dotakao dno i ne može da se izvuče sopstvenom snagom, onda ima vrlo malo opcija. Iako je podmornica možda i dalje netaknuta, ako je na dubini većoj od 200 metara, onda vrlo malo drugih plovila može da stigne tako duboko, ronioci svakako ne mogu. Ne postoji način na koji podvodna spasilačka vozila mogu da stignu do dubina Titanika, a čak i da mogu, teško mi je da verujem da bi se mogla prikačiti za takvu podmornicu - rekao je Grejg.

Američki i kanadski timovi nastavljaju potragu za turističkom podmornicom "Titan", u kojoj se nalazi pet osoba i koja je nestala u blizini olupine broda "Titanik", u srednjem Atlantiku. Kontakt sa malom podmornicom izgubljen je oko sat i 45 minuta nakon što je zaronila u nedelju.

Upleli se u olupinu?

U podvodnom polovilu nalazi se britanski milijarder Hamiš Harding i pakistanski biznismen Šahzada Davud, član upravnog odbora poznatog američkog SETI instituta i njegov sin Sulejman, koji su nastanjeni u Velikoj Britaniji. U njoj je i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač "Oušngejt ekspedišns", kompanije koja organizuje turističke obilaske olupine Titanika, kao i 73-godišnji Francuz Pol-Anri Naržeole, ali BBC navodi da nema nezavisne potvrde koje se tiču ove dve osobe.

Obalska straža SAD i Kanade sprovode očajničku potragu, ali za sada nema traga od podmornice, preneo je BBC. Mediji navode da u ovom trenutku prevagu ima procena da se podmornica uplela u olupinu Titanika. Članovima posade u utorak po podne ostalo je kiseonika za otprilike tri dana.

 Američka obalska straža saopštila je da je istraživački brod pod nazivom "Polarni princ" izvršio površinsku potragu za podmornicom u ponedeljak uveče. 

- To je veoma zabrinjavajuće. Mogla je da se zaplete u olupine Titanika, još ne znamo. Mesto olupine je daleko od bilo kog mesta - rekao je bivši kontraadmiral Kris Peri za Skaj njuz.

Upravljali plejstejšnom?!

Skaj prenosi i navode britanskog ministarstva odbrane da dubina na kojoj se veruje da se nalazi nestala podmornica "prevazilazi onu na kojoj sistem spasilačkih podmornica NATO može bezbedno da operiše".

"Nastavljamo da pratimo incident u severnom delu Atlantika", saopšteno je iz tog ministarstva.

Neobično je da podmornicom od karbonskih vlakana i titanijuma dužine 6.7 metara navodno upravlja pojačani plejstejšn kontroler, da nema GPS sistem, a posada se umesto toga oslanja na poruke i instrukciju tima iznad vode.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 10 meseci

"plejstejšn kontroler, da nema GPS sistem, a posada se umesto toga oslanja na poruke i instrukciju tima iznad vode" Važno je ali i dobro da naplaćuju 250.000$ za turu ... kad budu zaradili staviće nešto naprednije a do tada će nadobudni i bogati da ginu ne bi li mogli da se pohvale da su svojim očima videli Titanik na dubini od 3800m

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija