• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/TheSun

24.06.2023

17:58

OKO 25.000 VAGNEROVACA JURIŠA NA MOSKVU! Kremlj pada  u roku od 24 sata? Prigožin obećao: Doći ćemo i spremni smo da poginemo (FOTO/VIDEO)

Tanjug

Vesti

OKO 25.000 VAGNEROVACA JURIŠA NA MOSKVU! Kremlj pada u roku od 24 sata? Prigožin obećao: Doći ćemo i spremni smo da poginemo (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Strahuje se da je Rusija na pragu krvavog građanskog rata dok izbijaju žestoke bitke između Putinovih trupa i plaćenika iz Vagnerove grupe u oružanoj pobuni.

Vladimir Putin se suočava sa najvećim izazovom svoje vladavine gvozdenom pesnicom otkako je došao na vlast nakon raspada Sovjetskog Saveza i preuzeo kontrolu nad Kremljom pre više od dve decenije.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin obećao je da će "kazniti" Rusiju nakon što je okrivio Kremlj za smrtonosni raketni napad na jedan od njegovih kampova za obuku u Bahmutu u Ukrajini .

Ratni vođa - bivši Putinov prijatelj - sada je predvodio oružanu pobunu sa naglašenim ciljem da zbaci ruske vojne vođe dok se okreće protiv vrha u Moskvi .

Putin je besneo „ovo je izdaja“ u zapanjujućem jutarnjem obraćanju naciji na televiziji.

Foto: Tanjug

Blokiran autoput ka Moskvi

I borbe su sada izbile, a Vagnerove snage su izgleda preuzele kontrolu nad vojnim štabom u Rostovu na Donu i zauzele objekte severnije u Voronježu.

Prigožin je obećao da će marširati na Moskvu – a Vagnerov konvoj koji je izgleda krenuo ka prestonici bio je na udaru helikoptera lojalnih Putinu.

Veruje se da Prigožinova armija od 25.000 ide pravo ka Moskvi – a postoje izveštaji da su ruske snage glavne armije zapravo stajale na njihovoj strani i povećavale njihov broj.

Procene su dale vreme dolaska u Moskvu između četiri i 20 sati - sa Vagnerovim snagama uočenim oko regiona Lipecka, nekih 200 milja južno.

Prema ekspertskim analizama, životni vek Putinovog režima se sada meri samo satima.

Foto: Printscreen Telegram

Jevgenij Prigožin

Čini se da Rusija užurbano priprema odbranu sa kamionima punim peska koji se kotrljaju na puteve kao improvizovane barijere, kopaju se rovovi i postavljaju izveštaji o postavljanju mitraljeskih gnezda.

Takođe se navodi da su Vagnerove protivvazdušne snage oborile ruski špijunski avion - IL-18, a slike prikazuju plaćenike naoružane protivvazdušnim kamionima.

Na snimcima koji su široko objavljeni u Rusiji vidi se kako avion eksplodira u plamenu i izvija se dok se srušio na zemlju u blizini Voronježa

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

I tako zgroženi Putin zabija otvore i šalje svoje stražare i tenkove na ulice.

Ruski vojnici su u subotu postavili mitraljesku poziciju na jugozapadnoj ivici Moskve, prema fotografijama koje je objavio list Vedomosti.

Fotografije takođe pokazuju okupljanje naoružane policije na mestu gde autoput M4 - kojim se kreću pobunjeni Vagnerovi plaćenici - stiže do Moskve.

Čini se da i jedan od Putinovih predsedničkih aviona leti na sever od grada - ali nije jasno da li je pobegao iz prestonice.

Foto: epa

Vagnerovci u Rostovu

Borbe se vode u Voronježu dok su ruski helikopteri otvorili vatru na konvoj Vagnera na autoputu van grada – a skladište nafte je dignuto u vazduh.

Nije jasno ko stoji iza napada na skladište - ali izveštaji sugerišu da su pro-Putinove snage izvršile napad na lokaciju u pokušaju da spreče Vagnerove snage da snabdevaju svoje ljude.

Prigožin je rekao da su on i njegovi plaćenici "spremni da poginu" u borbi - pošto je pozvao još vojnika da mu se pridruže.

Zarekao se: „Imamo 25.000 ljudi i doći ćemo do dna bezakonja u ovoj zemlji.

„25.000 čeka kao taktička rezerva, dok je strateška rezerva cela vojska i cela država.

„Svi koji žele, pridružite nam se. Moramo stati na kraj ovoj sramoti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ZAvram

pre 11 meseci

Између плаћеника до издајице не постоји чак ни једна длака! Пригожине, моли Бога да погинеш на том сулудом путу ка раздору у Русији! Ти си проклет човек, чим те новац, а не осећања, љубав, родољубље... води ка крвопролићу! Путин је цар, а ти ниси заслужио да будеш његов дворјанин! Смрт издајицама Русије!

stevenstar

pre 11 meseci

budala podpisao je sebi kraj u svakom pogledu unistice ga onaj ko ga je stvorio i podigao na tu poziciju a sve ima da uziva

Rade R

pre 11 meseci

To treba ukinuti i pohapsiti! Kakva privatna vojska!? Samo država ima pravo na oružanu silu!

Normalac

pre 11 meseci

Šta je smradovi informbirovski, nema vas sa komentarima? Ne rekoste za koga navijate? Ahahahaha... Goreće u paklu ruski agresor, jesam rekao!

Dimitrije

pre 11 meseci

"protivvazdušnim kamionima" i sve ostalo. Kolike gluposti ste u stanju da prepisujete bez ikakve kontrole i provere.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija