• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

26.06.2023

07:30

(VIDEO) ON JE PREDVODIO 'VAGNEROVACE' NA MOSKVU! Penzionisani specijalac Dmitrij Utkin nosilac je četiri ordena za hrabrost!

Fotoilustrtacija/AP/Printskrion

Vesti

(VIDEO) ON JE PREDVODIO 'VAGNEROVACE' NA MOSKVU! Penzionisani specijalac Dmitrij Utkin nosilac je četiri ordena za hrabrost!

Podeli vest

Dmitrij Vasiljevič Utkin (53) je čovek koji je predvodio kolonu naoružanih plaćenika ka Moskvi u pokušaju nasilnog svrgavanja vlasti. U pitanju je bivši oficir ruske vojne obaveštajne službe (GRU) i rezervni potpukovnik, nosilac čak četiri ordena za hrabrost.

On je zajedno s Prigožinom, koji nije imao nikakvog vojnog iskustva, osnovao "Vagner". Prema navodima nekih izvora, ta privatna vojna kompanija zapravo je dobila ime po njegovom kodnom imenu, koje je glasilo "Vagner".  

Utkin, kojeg svi opisuju kao sposobnog vojnika i strogog zapovednika, rođen je u Ukrajini, a vojnu školu završio je u tadašnjem Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu. Učestvovao je u oba čečenska rata, a nakon toga je sve do 2013. bio komandant jedinica specijalnih snaga vojske Ruske Federacije. Tada je penzionisan s činom potpukovnika.  

Nakon prelaska u rezervni sastav radio je u Grupi za bezbednost "Moran", a učestvovao je i u ratu u Siriji. Godine 2014, prilikom pripajanja Krima Rusiji, bio je jedan od komandanata. U maju 2014, zajedno s grupom veterana instruktora, u blizini Rostova na Donu napravio je bazu za obuku boraca i postao komandant jedinice koja je, prema njegovom kodnom imenu, nazvana "Vagner".  

Kao iskusni vojnik nikada se nije isticao u javnosti, te je za to poslužio njegov blizak prijatelj i saradnik Jevgenij Prigožin. O njihovoj bliskosti, kako navode mediji, govori i to što je u jednom trenutku Utkin imenovan za direktora Prigožinovog holdinga "Konkordija", koja upravlja njegovim restoranima. 

Utkin je u decembru 2016. izazvao veliku pažnju javnosti kad se pojavio na prijemu u Kremlju upriličenom povodom Dana heroja otadžbine. Nakon toga se ruski predsednik Vladimir Putin suočio s kritikama javnosti, koja ga je odmah povezala s grupom "Vagner". Međutim, kako je Putinov portparol Dmitrij Peskov objasnio, Putin nema nikakve lične veze s Utkinom i "Vagnerom", već je ovaj kao nosilac ordenja za hrabrost bio pozvan na prijem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija