• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

26.06.2023

14:57

OVO MU NEĆE OPROSTITI! MAKRON "RAZVALIO" UKRAJINU I ZAPAD! Na CNN-u sasuo istinu u lice o licemerju saveznika! "Za njih milijarde, a drugima..."

Reuters/EPA

Vesti

OVO MU NEĆE OPROSTITI! MAKRON "RAZVALIO" UKRAJINU I ZAPAD! Na CNN-u sasuo istinu u lice o licemerju saveznika! "Za njih milijarde, a drugima..."

Podeli vest

Zapadne zemlje spremne su da u kratkom roku izdvoje milijarde dolara za Ukrajinu, dok su im za pružanje pomoći siromašnim zemljama nekad potrebne decenije, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron za televiziju „Si-En-En“.

Makron je dao intervju povodom samita o novom globalnom finansijskom paktu koji je održan u Parizu. Kako je istakao, samit je u velikoj meri važan zbog „geopolitike“, jer postoji veliki rizik od „globalnog raskola zbog rata u Ukrajini i dinamike sukoba“. Po rečima Makrona, reč je o raskolu na „Zapad i ostale“.

- Slušajući mnoge lidere tokom prošle godine bio sam veoma rastrojen zbog tog narativa dvostrukih standarda. Lideri mnogih zemalja širom sveta nam govore: imate mnogo milijardi za Ukrajinu, ali kada je u pitanju rešavanje problema siromaštva, klimatskih promena potrebne su godine ili decenije da nađete nekoliko miliona. To je potpuno tačno - rekao je Makron.

On je pojasnio da je Zapad „u pravu“ što pomaže Ukrajini jer na taj način brani međunarodno pravo i svoje „slobode i principe“. Sa druge strane, po rečima Makrona, razvijene zemlje „nisu bile dovoljno efikasne kada je reč o 'Globalnom Jugu' i mnogim zemljama koje se istovremeno suočavaju sa siromaštvom i klimatskim promenama“.

- Stoga treba da dovedemo u red taj narativ dvostrukih standarda. U suprotnom, neki će ga iskoristiti za stvaranje alternativnog multipolarnog sveta – novih finansijskih institucija, novog globalnog poretka. Onda će reći: 'Svetska banka, MMF, pa čak i Ujedinjene nacije nisu efikasni u rešavanju naših velikih problema. Hajde da napravimo nešto drugo' - rekao je Makron.

Samit o novom globalnom finansijskom paktu završen je u Parizu 23. juna. Cilj sastanka je bio da se usaglase stavovi o reformi globalnog finansijskog sistema. Učesnici samita razgovarali su o problemu sve većeg jaza između industrijalizovanih zemalja i zemalja „Globalnog Juga“ koje se suočavaju sa posledicama usled klimatskih promena. Samitu su prisustvovali predstavnici iz 130 zemalja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vladimir

pre 10 meseci

Biće da se Makron i zapad žešće zabrinuli zbog BRIKSA.Videli da im se trese njihova pljačkaška ekonomija.Tri četvrtine zemalja na svetu decenijama su pljačkane od strne zapada,i to ne uzimajući u obzir vekove gde su kao kolonijalist pljačkali Afriku,Indiju,i sve gde su mogli da stave svoju šapu.

zora

pre 10 meseci

Brani madjubarodno pravo svoju slobodu i proincipe..MEDJUNARODNO PRAVO NE POSTOJI ODKAKO STE BOMBARDOVALI Srbiju. Covek zavlaci glavu u pesak i pravi se kao da se nista nije dogodilo. Sreca da postoje druge drzave koje se secaju UN i ne postovanja nicega i nikoga. Prica nam bajke o duplim standardima a zna da to postoji oduvek. Danas kada su stvari na putu da se promene on pokusava da nam objasni sto oduvek znamo. Putin ce uraditi sta treba sa drzavama koje nece da budi vase kolonije a vi se cesajte kako cete dalje.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!
Politika

Popović: Nastavićemo da jačamo vladavinu prava!

Ministarka pravde Maja Popović istakla je danas da će nastaviti sa jačanjem vladavine prava i povećanjem efikasnosti pravosuđa kako bi građani mogli da zaštite svoja prava u sudskim postupcima u razumnom roku.

30.04.2024

15:42

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!
Politika

Dodik: U SBUN će se večeras čuti istina i činjenice!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sednici Saveta bezbednosti UN izneti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

30.04.2024

15:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija