• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

30.06.2023

07:30

Putin kažnjava izdajnike, gde su nestali Gerasimov i Surovikin?!

AP/Photo

Vesti

Putin kažnjava izdajnike, gde su nestali Gerasimov i Surovikin?!

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin namerava da kazni sve izdajnike koji su na bilo koji način podržali pobunu "Vagnera" Jevgenija Prigožina.

Prema navodima i ruskih i zapadnih izvora, šef Kremlja već sprovodi veliku čistku u vojsci, tako da od neuspelog ustanka "vagnerovaca" u javnosti nije viđeno više generala. Među njima su i načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov, ali i zamenik glavnokomandujućeg specijalnom operacijom u Ukrajini Sergej Surovikin.

Ne pominju mu ime

Kako je više izvora navelo, Surovikin, čiji je nadimak Armagedon, poslednji put je viđen u videu objavljenom prošlog petka uveče, u kojem poziva Prigožina da odustane od svog marša na Moskvu. Na tom snimku ruski general deluje kao da ga je neko naterao pred kameru. Razlog je, kako se veruje, taj što je Surovikin, iskusni vojnik, učesnik ruskih ratova u Avganistanu, Čečeniji i Siriji, oduvek bio naklonjen "Vagneru". Kako kažu, on kao i Prigožin, pripada struji koja bi rat u Ukrajini vodila mnogo agresivnije.

Stoga se veruje da je ruski general unapred znao za planove šefa "Vagnera". To je donekle potvrdio "Njujork tajms", pozivajući se na neimenovane američke obaveštajce. Nakon pisanja tog lista, prema navodima "Moskov tajmsa", ruski general je uhapšen.

- Njegova situacija nije dobra iz perspektive ruskih vlasti. Ne mogu da kažem ništa više od toga - rekao je izvor "Moskov tajmsa" blizak ministarstvu odbrane.

Drugi izvor iz iste institucije kazao je da je Surovikin uhapšen.

- Izgleda da je Surovikin izabrao Prigožinovu stranu tokom ustanka, te su ga sada stisli - izjavio je on.

Na pitanje gde se Surovikin sada nalazi, taj izvor "Moskov tajmsa" rekao je da ne zna i istakao da se njegovo ime uopšte ne pominje, čak ni u internoj komunikaciji ministarstva odbrane.

Dodatno, novinar Aleksej Venediktov objavio je, ne navodeći svoje izvore, da Surovikin od subote nije bio u kontaktu sa svojom porodicom, kao i da se ne može stupiti u kontakt sa njegovim telohraniteljima.

On, međutim, nije jedini koji je nestao iz javnosti. Osim Surovikina, od pobune "vagnerovaca" nije viđen ni načelnik generalštaba Gerasimov, koji je ujedno i glavnokomandujući operacijama u Ukrajini. Njegovu smenu, kao i smenu ministra odbrane Sergeja Šojgua tražio je Prigožin u svojim javnim istupima. Šojgu se, ipak, za razliku od Gerasimova, pojavio u javnosti posle neuspele pobune.

Šojguova pozicija jača

S druge strane, uticajni kanali na Telegramu, iza kojih stoje bivši zaposleni u ruskom ministarstvu odbrane, objavili su da je više generala vojske nestalo iz javnosti posle pobune.

Foto: AP/Photo

Šojgu je za sada u Putinovim planovima, nije mu ugrožena pozicijai

 

- Oružana pobuna privatne vojne kompanije 'Vagner' postala je izgovor za masovnu čistku u redovima ruskih oružanih snaga - navedeno je na Telegramu.

Uprkos svim tim spekulacijama, Kremlj ništa od navedenog nije potvrdio, ali ni demantovao. Sigurno je jedino da je Šojguova pozicija sada jača nego ranije, iako nije tajna da on baš i nije omiljen u ruskoj vojsci, u kojoj ga mnogi nazivaju nesposobnim.

Peskov izbegao pitanje o Surovikinu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, odgovarajući na pitanja novinara o tome gde se nalazi general Sergej Surovikin, preporučio da se kontaktira sa ministarstvom odbrane. On je istakao da predsednik Rusije Vladimir Putin, kao vrhovni komandant, sarađuje sa ministrom odbrane i sa načelnikom generalštaba ruske vojske.
Na pitanje da li Kremlj može da potvrdi izveštaje o hapšenju, on je naglasio da nema šta da kaže pored onoga što je već rečeno na tu temu.

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija