• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

03.07.2023

14:53

Novi ratovi i još gora kriza?! Američki ekonomista alarmirao svet: Dolar propada, spremite se za najgore!

Pixabay

Vesti

Novi ratovi i još gora kriza?! Američki ekonomista alarmirao svet: Dolar propada, spremite se za najgore!

Podeli vest

Američki ekonomski analitičar i stručnjak za finansije Dejvid Morgan najavio je dalje jačanje krize valuta i nastavak propadanje dolara. Ove krize, uključujući i ratnu krizu, sada su postale jednostavno nezaustavljive, tvrdi Morgan u intervju za sajt "Ju-Es-Ej vočdog".

Nasuprot većini finansijskih "gurua", Morgan je, još krajem 2022. godine, prognozirao da će Fed povećati kamatne stope. "Smanjite kamatne stope", tvrdio je ekspert, "i sa dolarom je završeno."

Šef Feda Džej Pauel nedavno je izjavio da je Fed dva puta podigao kamatne stope kako bi se "borio protiv inflacije", i na taj način direktno potvrdio Morganova predviđanja.

Sada Morgan predskazuje dalje jačanje krize valuta i, isto tako neminovno, izbijanje novih ratova u svetu.

- Počnimo sa krizom valuta. Moja omiljena fraza za ono što se dešava je: "Sva fijat valuta (valuta stvorena ni iz čega) mora da propadne." Nikada u čitavoj zabeleženoj istoriji nismo videli da valuta koju ništa ne podržava nije suštinski i praktično otišla na nulu. Kada kažete da 'sve fijat valute propadaju', postoje oni koji će na to reći: 'Da, ali ne i američki dolar' - izjavio je Morgan.

 

Znaci kraja američkog dolara

 

- Kada prognoziram propast dolara, nastavlja Morgan, to znači da jedna (svetska) valuta propada i da postepeno počinje da se primenjuje novi sistem. Istorija je na mojoj strani. U osnovi, reč je o zameni jedne valute drugom. Šta je (moguća) zamena za dolar? Kripto valute, zlato i srebro, naravno. Ljudi polako izlaze iz dolarske mreže. Sve su to znakovi da se bliži kraj američkog dolara. Ovo se, zapravo, već posvuda i dešava - naveo je on.

Morgan kao faktor koji ubrzava krizu dolara vidi prekide u lancima snabdevanja, što sprečava pronalaženje efikasne alternative.

Foto: EPA

 

On upozorava da bankari sa Volstrita žele da uvedu digitalnu valutu.

- Veliko resetovanje je ono što bankari žele, ali mnogi neće želeti da idu tim putem. Ne možete da pređete iz jedne 'fijat' lažne valute, sa sistema zasnovanog na laži, na drugi, koji je takođe zasnovan na laži, samo što je digitalan - kaže Morgan.

 

Mračne sile koje upravljaju svetom žele rat

 

- Što se tiče ratne krize," dodaje Morgan, "mračne sile koje vode ovaj svet žele rat. Zašto? To prikriva sve one stvari koje nisu u redu a, takođe, uklanja nezadovoljnike sa ulica". Jedino sredstvo za to je rat. Svi ratovi u svetu su ratovi bankara. Oni zarađuju novac bez obzira šta se dešava - rekao je Morgan.

Glavna stvar za kojom bankari žude, podseća Morgan, je profit, ali i skidanje pitanja njihove odgovornosti sa dnevnog reda. "Oni mogu da navedu većinu da pomisli da je rat uzrokovao ovo siromaštvo. I, naravno, rat će to učiniti."

To su pravi razlozi zbog kojih Zapad podržava Kijev u sukobu u Ukrajini. Bankari žele da "pronađu izlaz": "Samo im je potreban izlaz, a ovo je najisplativiji izlaz."

- Moramo da nastavimo da koristimo dolar sve dok se ne pokrene novi sistem. U tome je poenta. Da, radi se o kamatnim stopama. Dok prelazimo na novi sistem, još nam je potreban dolar. Da li će to biti globalna valuta? Da li će to biti digitalna valuta centralnih banaka, koja već postoji širom sveta? Ili će to biti nacionalne države sa sopstvenim valutama - pita se Morgan.

To tek treba da se utvrdi, smatra Morgan, ali "moć koja stoji iza Feda želi da dolar preživi".

- Oni će učiniti sve da dolar opstane, što znači da će povećavati kamatnu stopu koliko god je potrebno dok ne pređu na novi sistem - zaključio je ekonomista.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija