• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rt

16.07.2023

06:43

Evo zašto Zelenski traži kasetne bombe! Njujork tajms otkrio bolnu istinu o stanju ukrajinskih snaga!

Reuters/Printscreen Twitter

Vesti

Evo zašto Zelenski traži kasetne bombe! Njujork tajms otkrio bolnu istinu o stanju ukrajinskih snaga!

Podeli vest

Tokom prve dve nedelje dugo najavljivane kontraofanzive, Ukrajinci su izgubili oko 20 odsto zapadnog naoružanja, piše "Njujork tajms" pozivajući se na evropske i američke izvore. Taj broj uključuje i tenkove i oklopne transportere.

Prema analizi vojnog portala "Oriks", koji prati gubitke ukrajinske tehnike, procenjuje da je uništeno blizu trećine "bredlija" koje je Ukrajina do sada dobila. Gubici su slični i kada je reč o nemačkim tenkovima "leopard", navodi "Njujork tajms".

Gubici su u narednim nedeljama pali na desetak odsto, tvrde zvaničnici, pre svega zato što su Ukrajinci promenili taktiku i prestali su da "srljaju" u ruska minska polja.

Ipak, te "dobre vesti" samo maskiraju sumornu istinu, navodi američki list. Gubici su smanjeni zato što je čitava kontraofanziva usporila - ili se čak potpuno zaustavila - pošto se Ukrajinci muče da savladaju moćnu rusku odbranu.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nedavno je priznao da je kontraofanziva "privremeno pauzirana", kritikujući zapadne zemlje što ne šalju oružje i municiju dovoljno brzo.

I Amerikanci su priznali da dejstva ukrajinske vojske ne daju željene rezultate, ali da se nadaju da bi napredak mogao da se ubrza kada Kijev bude počeo da koristi kasetnu municiju dobijenu od Vašingtona.

Snažna ruska odbrana

Jedan ukrajinski vojnik je rekao za "Njujork tajms" da je njegova jedinica dronom snimila najmanje šest oklopnih vozila koja su se našla na udaru ruske artiljerije južno od gradića Velika Novosilka i da su "svi uništeni".

Rusija je imala više meseci da dobro pripremi odbrambene linije, koje su ojačane minskim poljima i protivtenkovskim zamkama, dok ih nadleću ruski dronovi i helikopteri. Zbog toga ne iznenađuje što su Ukrajinci pretrpeli značajne gubitke tokom prvih nekoliko nedelja kontraofanzive, navodi njujorški list.

Poseban problem predstavljaju prostrana polja južne Ukrajine, gde se vode najžešće borbe. Na tom delu fronta američki transporteri "bredli" redovno završavaju kao žrtve ruskih mina, navode ukrajinski vojnici.

- Zvoni vam u ušima i stvari (u kabini) lete na sve strane - tako je svoje iskustvo opisao jedan ukrajinski vojnik, koji je preživeo eksploziju mine. Ipak, "bredliji" češće završavaju potpuno uništeni i pre nego što dođu do same linije fronta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića
Politika

Reakcija Doma zdravlja Voždovac na laži SSP! Maliciozne i spinovane izjave Nenada Petrovića

Predstavnik Stranke slobode i pravde (SSP) Nenad Petrović izjavio je danas da više od 30.000 Voždovčana deset godina sluša lažna obećanja o renoviranju ambulante Doma zdravlja Voždovac na Banjici koji se raspada, pa zdravstveni radnici angažovanje u toj ustanovi doživljavaju kao kaznu, a pacijenti u nju idu samo kada moraju. Na ovu izjavu usledila je oštra reakcija.

20.05.2024

22:40

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš
Politika

Danijela Vujičić: Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš

Međunarodna zajednica, ćuti i nemo posmatra Kurtijev divljački juriš na uskraćivanje prava na rad zaposlenima i egzistenciju celokupnog srpskog stanovništva u južnoj srpskoj pokrajini kako stoji u Rezoluciji 1244, ili je repetirana puška u radnike banke (osim pravog naziva - oružana pljačka) za Kurtija i njegove mentore normalna stvar za dopunu fajla o realizaciji uslova za ulazak u svet prava i demokratije, izjavila je danas predsednica Skupštinskog odbora za KiM Danijela Vujičić povodom zatvaranja Poštanske štedionice na KiM

20.05.2024

22:21

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija