• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

23.07.2023

07:09

Gutereš osudio raketiranje Odese! Ukrajinska vojska gađala selo u LNR kasetnim bombama! Projektili velikog kalibra lete ka Donjecku! Rusi spaljuju komandna mesta Kijeva!

Tanjug/AP

Vesti

Gutereš osudio raketiranje Odese! Ukrajinska vojska gađala selo u LNR kasetnim bombama! Projektili velikog kalibra lete ka Donjecku! Rusi spaljuju komandna mesta Kijeva!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 515. dan.

Generalni sekretar UN osudio raketni napad na Odesu

 

- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je ruski raketni napad na Odesu koji je, prema njegovim rečima, „oštetio crkvu Preobraženja Gospodnjeg“ - izjavio je njegov portparol Stefan Dižarik.

- Generalni sekretar oštro osuđuje današnji raketni napad Rusije na Odesu, koji je doveo do civilnih žrtava i oštećenja crkve Preobraženja Gospodnjeg, koja je pod zaštitom Uneska, i drugih istorijskih zgrada u istorijskom centru Odese - rekao je Dižarik.

Prema njegovim rečima, generalni sekretar UN zabrinut je zbog pretnje koju sukob sve više predstavlja „za ukrajinsku kulturu i nasleđe“. Kako je primetio, od 24. februara 2022. Unesko je potvrdio da je u Ukrajini pričinjena šteta na 270 kulturnih objekata, uključujući 116 verskih objekata.

- Generalni sekretar takođe nastavlja da poziva na hitan prekid svih napada na civilno stanovništvo i civilnu infrastrukturu - dodao je Dižarik.

Podsetimo, ruska vojska izvela je napad na objekte u području Odese u kojima se spremao teroristički napad na Rusiju bespilotnim plovilima, saopštilo je ranije Ministarstvo odbrane Rusije.

U pogođenim objektima nalazili su se strani plaćenici. Sve mete su bile pogođene, dodalo je Ministarstvo.

U Ministarstvu su istakli da informacije da je visokopreciznim oružjem pogođena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg u Odesi, koje širi kijevski režim, nisu tačne.

"Vašington post": Biće potrebno 757 godina da se ukloni sva neeksplodirana municija

 

Ukrajinu je sukob sa Rusijom pretvorio u zemlju koja je najzagađenija minama na svetu i biće potrebno 757 godina da se ukloni sva neeksplodirana municija, piše američki dnevnik "Vašington post", pozivajući se na podatke ukrajinskih vlasti i nekoliko nevladinih organizacija za deminiranje.

Prema podacima istraživačke organizacije "Globsek", čije je sedište u Slovačkoj, skoro trećina Ukrajine zahvaćena je teškim borbama i najverovatnije će biti potrebnio deminiranje, a neaktiviranom municijom je kontaminirano više od 173.529 kilometara kvadratnih.

- Sama količina municije u Ukrajini je bez presedana u proteklih 30 godina - rekao je direktor programa britanske nevladine organizacije za uklanjanje mina Greg Krauter.

 

Poginulom ruskom novinaru posthumno Orden za hrabrost

 

Po nalogu predsedavajućeg Istražnog komiteta Rusije Aleksandra Bastrikina, ratnom dopisniku RIA Novosti Rostislavu Žuravljevu, koji je poginuo u zoni specijalne vojne operacije, biće posthumno uručen Orden za hrabrost i odvažnost.

Istražni komitet takođe je pokrenuo krivični postupak zbog ukrajinskog granatiranja Zaporoške oblasti, u kome je Žuravljov poginuo, a ranjeni su dopisnik RIA Novosti Konstantin Mihalčevski i zaposleni na portalu „Izvestija“ Roman Poljšakov i Dmitrij Šikov.

 

Ukrajinska vojska gađala zapadnim kasetnim bombama selo u LNR

 

- Ukrajinska vojska upotrebila je kasetnu municiju strane proizvodnje prilikom napada na selu Zolotarjovka u Luganskoj Narodnoj Republici - saopštio je za Sputnjik izvor u snagama bezbednosti LNR.

On je dodao da za sada nema informacija o žrtvama.

Prema njegovim rečima, pronađeni fragmenti municije ukazuju na to da su je Kijevu isporučili zapadni partneri.


 

 

Foto: Reuters

 

 

Ništa im nije sveto! Zaharova zagrmela zbog oštećenja crkve u Odesi: UNESKO je pristrasan prema Ukrajini!

 

- Šteta na crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Odesi ide na savest Kijevu - rekla je danas portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Komentarišući stav UNESKO da su ruske snage odgovorne za oštećenje hrama, Zaharova je navela da je Sekretarijat ove međunarodne organizacije pristrasan prema situaciji u Ukrajini.

- Nakon svega što je Kijev učinio sa više desetina pravoslavnih crkava, Kijevsko-pečerskom lavrom, spomenicima, relikvijama, nemaju nikakva prava da se žale na legalnost. Šteta na crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Odesi ide na savest Kijeva i nepismenih rukovaoca protivazdušnih sistema koje ukrajinske snage namerno postavljaju u stambenim delovima - navela je Zaharova.

 

Ruska avijacija gađala položaje 124. brigade Oružanih snaga Ukrajine

 

 

 

 

 

Ruski general potpukovnik Mordvičev: Nova faza ukrajinske ofanzive gotova do kraja avgusta

 

- Ukrajinske snage će nastupati do kraja avgusta ove godine, a onda će uslediti pauza - smatra komandant ruske grupe snaga „Centar“ general-potpukovnik Andrej Mordvičev.

- Imaće dovoljno vremena za ofanzivu do kraja avgusta, produžiće je do kraja avgusta. Zatim će biti kratka pauza. Zimi neće mnogo toga postići. A do proleća će, mislim, sve biti gotovo - rekao je Mordvičev za televiziju „Rusija 1“.

 

Ukrajinske snage gađale ''Hajmarsima'' kuću gradonačelnika Aljoške u Hersonskoj oblasti


- Ukrajinske oružane formacije izvele su raketni napad „hajmarsima“ na kuću gradonačelnika grada Aljoški u Hersonskoj oblasti - saopštio je portparol gubernatora Vladimir Vasiljenko.

- Raketom ‘hajmars’ koju su ispalile oružane formacije Ukrajine, uništena je kuća Georgija Žuravka u gradu Aljoški. Srećom, on nije povređen i nastavlja da vrši svoje dužnosti - rekao je portparol.

 

Amerika će Ukrajini isporučiti lovce F-16, ali kasnije...

 

- Isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu trajaće oko nekoliko meseci - izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Ukrajina će dobiti lovce F-16, ali će za njihovu isporuku biti potrebno nekoliko meseci... Ne radi se samo o samoj opremi. To je obuka. To je održavanje. To je mogućnost da se upotrebi u operacijama kombinovanih jedinica. Za sve to je potrebno vreme - rekao je Blinken u intervjuu za „Si-En-En“.

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je u četvrtak da bi isporuke američkih borbenih aviona F-16 Ukrajini mogle da počnu krajem ove godine, ali je malo verovatno da će one promeniti tok sukoba. Prema njegovim rečima, ukrajinskim trupama je trenutno najpotrebnija artiljerija.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je ranije saopštilo da je Kijevu potrebno 48 lovaca F-16 radi izlaska na granice iz 1991. godine.

U Vašingtonu je saopšteno da će obuka ukrajinskih pilota za korišćenje lovaca F-16 početi u narednim nedeljama ili mesecima.

 

Blinken o ukrajinskoj kontraofanzivi

 

Blinken je dodao da će ukrajinska kontraofanziva trajati nekoliko meseci.

- To se neće završiti u naredne dve nedelje - ocenio je američki diplomata.

Kako je naveo, kontraofanziva je još uvek u relativno ranoj fazi.

- Ide teško - konstatovao je američki državni sekretar.

Kontraofanziva, o kojoj se dugo pričalo u Kijevu, počela je 4. juna na južnodonjeckom, zaporoškom i artemovskom pravcu, pri čemu je ukrajinska vojska koncentrisala glavni udar na zaporoški sektor fronta.

Ranije je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio da je ukrajinska vojska od početka kontraofanzive izgubila preko 26.000 vojnika i 3.000 komada različitog naoružanja.

 

Zelenski priznao zašto kontraofanziva sporije napreduje nego što se očekivalo!

 

Ukrajinski "bredli" nije uspeo da pobegne ruskom dronu!

 

 

 

 

Ukrajinska armija granatirala Suzemski okrug

 

- Dva sela Brjanske oblasti Rusije ostala su bez struje nakon ukrajinskog granatiranja - saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

- Oružane snage Ukrajine granatirale su selo Poljevi Novosjolki u Suzemskom okrugu. Žrtava nije bilo - napisao je Bogomaz na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, oštećeno je jedno gazdinstvo i prekinute su isporuke struje.

Gubernator je dodao da na licu mesta rade operativne i hitne službe.

 

Procene zapadnih medija o broju poginulih

Američki list „Njujork tajms“ piše da je od početka specijalne vojne operacije poginulo na „desetine hiljada“ ukrajinskih vojnika.

- Ukrajinska pešadija se sve više fokusira na rovovske napade, ali nakon što je pretrpela na desetine hiljada žrtava od početka sukoba, njeni redove često popunjavaju manje obučeni i stariji vojnici - navodi list.

Kako se dodaje, u nekim slučajevima stariji regruti, koji treba da nadoknade teške gubitke u redovima ukrajinske vojske, ne žele da idu u borbe.

 

Rogov: Kijevski režim priprema novu kontraofnazivu

Šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov pretpostavlja da će nova faza ukrajinske ofanzive početi krajem jula i da će trajati do polovine avgusta.

- Kijevski režim nastavlja da koncentriše snage na liniji fronta, pripremajući glavne rezerve za novu fazu kontraofanzive i čišćenjem polja od mina - dodao je on.

Rogov je istakao da bi ukrajinske snage mogle da pokušaju da otvore i drugu liniju fronta tako što će pokušati da pređu Dnjepar u području Nikopolja u Dnjepropetrovskoj oblasti u pravcu Energodara s ciljem zauzimanja Zaporoške nuklearke.

 

Američki general zaprepašćen! Ono što Ukrajina radi, ne radi niko normalan!

 

 

Ukrajinci se probijaju američkim vozilima "bredli" u Zaporožju dok po njima dejstvuje ruska artiljerija

 

 

 

 

 

Rusija na nogama! Zelenski kipti od besa, pokreće odmazdu za napad na Odesu!

 

Ruski dron pogađa "leoparda"

 

 

 

"Zelenski je razmaženo dete!" Amerikanci žestoko ispljuvali predsednika Ukrajine!

Foto: Reuters

 

 

Planeta u šoku! Putin i Lukašenko progovorili o podeli Ukrajine sa Poljskom!

 

 

Ukrajina granatira Donjeck


Ukrajinske trupe su za pola sata ispalile 14 projektila, velikog kalibra na Donjeck, saopštile su vlasti DNR.
 

 

 

Stravičan poraz Ukrajine! Lukašenko objavio nezamislive podatke! "U jednom danu..."

 

Uništeni "leopard" u Zaporožju

 

 

 

 

Ofanziva Kijeva je propala! Putin i Lukašenko o Ukrajini, Vagneru i pretnji iz Poljske!

 

EU radi na sankcijama protiv izvoza dijamanta iz Rusije

 

Evropska komisija nastavlja da radi na sankcijama protiv izvoza dijamanata iz Rusije, prenosi RT, pozivajući se na pisani odgovor predstavnice Evropske komisije Merid MekGinis na zahtev člana Evropskog parlamenta.

„Komisija nastavlja da traži načine da se ograniči trgovina ruskim dijamantima, kako bi se smanjio prihod koji Rusija dobija od izvoza dijamanata“, naveo je MekGinis u pismu.

Prema njenim rečima, EK u tom pravcu sarađuje sa zemljama G7.

Ranije je saopšteno da EU već radi na 12. paketu sankcija Rusiji.


 

Ko je uništio najveću pravoslavnu crkvu u Odesi? Rusi optužili ukrajinski PVO za razaranje svetinje!

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata: Ruska vojska i Oružane snage Ukrajine napreduju u različitim pravcima

 
▪️ Oružane snage Ukrajine nastavile su protivofanzivna dejstva na 3 sektora fronta.

▪️ Predsednik Ukrajine je rekao da bi ukrajinske protivofanzivne operacije uskoro mogle da se ubrzaju.

▪️ Ukrajinske snage su izvele ofanzivne operacije duž linije Kupjansk-Svatovo-Kremena i u oblasti Bahmuta , ali nisu postigle uspeh.

▪️ Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije u oblasti Kupjanska i Bahmuta i duž gradske linije Avdejevka-Donjeck i postigle uspeh u oblasti Kupjanska.

▪️ Oružane snage Ukrajine izvele su ofanzivne operacije duž zapadne granice Donjecka i istočnih i zapadnih delova Zaporoške oblasti, ali nisu bile uspešne.

▪️ Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije u blizini granice Donjecke i Zaporoške oblasti (Vremevski istok).

▪️ Ukrajinske trupe napale su rusko skladište nafte i municije na Krimu.

 

(VIDEO) Rusi tuku bez milosti! U Odesi brutalno razneli strane plaćenike, oštećena i pravoslavna crkva!

 

Brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije

 

◾Ruska grupa „Jug“ odbila je dva neprijateljska napada u zaporoškom pravcu, u području naselja Rabotino, Odbijen je napad i u oblasti Novomihailovka u DNR;

◾Ruske trupe likvidirale su više od 160 ukrajinskih vojnika i uništile 7 tenkova "leopard" u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

◾Ruske trupe su pogodile tri komandna mesta Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti, LNR i DNR, kao i skladište goriva u Zaporoškoj oblasti;

◾Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 kod Veroljubovke u DNR.

◾Ruske trupe su odbile šest napada Oružanih snaga Ukrajine u krasnolimanskom pravcu, likvidirano više od 130 vojnika.

◾Ruske trupe su odbile 14 napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 370 vojnika;

◾Ruske trupe su likvidirale oko 60 ukrajinskih vojnika u pravcu Hersona.
 

 

 

(VIDEO) Grčka u plamenu! Pogledajte nadljudsku borbu vatrogasca sa požarom na Rodosu!

 

Počeo da radi centar za popravku "Leoparda" u Poljskoj

 

U Glivicama na jugu Poljske počeo je sa radom centar za popravku i održavanje ukrajinskih tenkova „Leopard“, nemačke proizvodnje, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Prva dva tenka stigla su u preduzeće.

„Uslužni centar u Glivicama je počeo sa radom. Prva dva leoparda su već stigla iz Ukrajine u fabriku Bumar“, napisao je Blaščak na Tviteru.
 

 

Apsolutni šok, Kijev ostavljen na cedilu! Vašington post: Bajden odbija da pošalje razorno oružje Ukrajini!

 

 

Grupa "Jug" odbila ukrajinske napade u četiri pravca


Jedinice ruske grupe "Jug" odbile su napade ukrajinskih trupa u četiri pravca, rekao je Sputnjiku Vadim Astafjev, portparol grupe.

- Jedinice grupe snaga „Jug“ uspešno su odbile napade jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na lisičanskom, soledarsko-artjomovskom, aleksandro-kalinjovskom i marinskom pravcu. Vatrenu podršku ukrajinskoj pešadiji pružala je artiljerija i tenkovi - rekao je on.

Napredovanje ukrajinskih snaga blagovremeno je otkriveno izviđanjem, zahvaljujući čemu su neprijateljska oklopna vozila uništena pre nego što su krenula u napad.

Avijacija grupe i posada protivtenkovskog raketnog sistema, motorizovani strelci 3. armijskog korpusa uništili su tri neprijateljska tenka u području Bogdanovke i Klešča. Artiljerija grupe uništila je haubicu D-30 i minobacač kalibra 120 mm u rejonu Verhnjekamenskog, a top 2A65 Msta-B kalibra 152 mm u području Izmailovke, dodao je Astafjev.


 

Padaju ključni gradovi?! Ukrajina napravila ogromnu grešku, američki oficir predviđa katastrofu!

 

Lukašenko stigao u Rusiju

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko doputovao je u radnu posetu Rusiji, tokom koje bi danas trebalo da razgovara sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Beloruskog predsednika je sinoć na aerodromu sačekao guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko, objavila je pres služba guvernera i regionalne vlade na Telegram kanalu, prenosi TAS S.

U razgovoru sa beloruskim i stranim novinarima Lukašenko je ranije najavio susret sa Putinom i razgovore o brojnim pitanjima.

- Tradicionalno, reč je o širokom spektru najvažnijih i osnovnih tema za bilateralne odnose Belorusije i Rusije: bezbednost, međunarodna agenda, ekonomska saradnja, programi Unije, zajednički napori za suzbijanje nelegitimnog pritiska i još mnogo toga - rekao je Lukašenko, podseća beloruska agencija Belta. Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin danas će održati zakazane razgovore.

 

usi ostavili Amerikance bez teksta! Specijalac zanemeo kada je video šta ruski vojnici rade na frontu!

 

Rusi napali Odesu "oniksima" i "kalibrima"

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 je povređeno, uključujući četvoro dece, rano jutros u ruskom vazdušnom napadu na ukrajinski grad Odesu, rekao je načelnik Odeske oblasti Oleh Kiper.

 

 

Kiper je napisao na Telegramu da je u napadu teško oštećena pravoslavna crkva Preobraženja Gospodnjeg Ukrajinske pravoslavne crkve koja je pod jurisdikcijom Moskve, a najveća je pravoslavna crkva u Odesi.

Zvaničnici kažu da su ikonu Bogorodice Kasperovske zaštitnice Odese izvukli ispod ruševina, preneo je Rojters.

 

 

U napadu je srušeno i šest kuća i stambenih zgrada, rekao je Kiper. Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Odesi osveštana je 1809. godine.

 

 

Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je jutros na Telegramu da je Rusija na Odesu lansirala visokoprecizne rakete "oniks" i krstareće rakete "kalibr", kao i da je ukrajinska PVO uništila značajan deo tih projektila.

 

Žestoke borbe za naselje Kleščejevka, na južnom boku Bahmuta

 

 

 

 

Novinari Izvestija ranjeni u ukrajinskom napadu prebačeni u bolnicu na Krimu

Dopisnik moskovskog dnevnika Izvestija Roman Polšakov i snimatelj Dmitrij Šikov, koji su danas ranjeni u ukrajinskom napadu na Zaporošku oblast, prebačeni su u bolnicu na Krimu.

- Obojica smo u bolnici na Krimu i dobro smo - potvrdio je Polšakov u razgovoru sa izveštačem TASS-a.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su četiri novinara dnevnika Izvestija i agencije RIA Novosti ranjeni danas popodne u ukrajinskom napadu kasetnom municijom na Zaporošku oblast.

Dopisnik agencije RIA Novosti Rostislav Žuravljov, koji je izveštavao sa fronta, podlegao je teškim povredama. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da će odgovorni za ubistvo novinara RIA Novosti Rostislava Žuravljova biti kažnjeni, a oni koji su snabdevali kasetnom municijom svoje kijevske štićenike deliće punu odgovornost.

Kako je saopštilo ministarstvo odbrane Ruske Federacije, ranjeni Žuravljov je preminuo tokom evakuacije sa mesta napada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom
Politika

Vesić: Radimo na boljoj saobraćajnoj povezanosti sa Rumunijom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju saglasili su se danas da bi dobri politički odnosi dve zemlje trebalo da utiču i na poboljšanje ekonomskih odnosa odnosno bolju saobraćajnu povezanost čemu bi, kako su naveli, doprinela realizacija projekata pre svega u oblasti putne i železničke infrastrukture.

03.06.2024

17:24

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?
EURO 2024

Rasizam, nacizam i promocija oružja! Šta se to kuva u Nemačkoj pred EURO?

Skandal za skandalom potresa Nemačku pred sam početak Evropskog prvenstva u toj zemlji! Situacija u tamošnjem fudbalu, prema poslednjim informacijama, nije nimalo bajna, čak štaviše, preti da eskalira! Dokaz za to je nekoliko izuzetno kontroverznih događaja, koji uključuju pojmove koji nemaju ama baš nikakve veze sa sportom - nacizam, rasizam i promociju oružja!

03.06.2024

15:52

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija