• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/GT

24.07.2023

22:52

Ameri će poludeti, Kina i Rusija zajedno će patrolirati u Pacifiku! I to ne samo ratnim brodovima!

AP/Photo

Vesti

Ameri će poludeti, Kina i Rusija zajedno će patrolirati u Pacifiku! I to ne samo ratnim brodovima!

Podeli vest

Kina i Rusija su uspešno završile četvorodnevne zajedničke vežbe Sever/Interakcija-2023 u Japanskom moru i očekuje se da će preći na sledeću fazu zajedničkih pomorskih i vazdušnih patrola u Tihom okeanu. U ovom trenutku, zajedničke patrole Pekinga i Moskve u Pacifuku za Vašington su noćna mora, pogotovo zbog zaoštravanja situacije oko Tajvana!

Kina i Rusija su već imale dve zajedničke pomorske patrole. Jedna je usledila nakon Zajedničkih pomorskih vežbi Sea-2021 2021. godine, na kojima su kineska i ruska mornarica formirale zajedničku flotilu i za sedam dana plove preko Japanskog mora, zapadnog Pacifika i Istočnog kineskog mora, sve kružeći oko Japana u svojoj prvoj zajedničkoj pomorskoj patroli. Druga patrola usledila je nakon strateških vežbi Vostok-2022 koje je predvodila Rusija 2022. godine, takođe u Tihom okeanu.

Dve zemlje takođe redovno održavaju zajedničke vazdušne strateške patrole. Šesta patrola održana je u junu ove godine.

Predstojeća zajednička pomorska i vazdušna patrola biće još jedna manifestacija sve pojačane strateške saradnje Kine i Rusije, smatraju analitičari.

Vežbe zatvorene u nedelju pokazale su visok nivo vojne saradnje dve zemlje u suočavanju sa bezbednosnim pretnjama. Ceremonija zatvaranja održana je na brodu razarača Tip 052D Kikihar mornarice Kineske narodne oslobodilačke armije (PLA), koji je služio kao komandni brod za vežbe, navodi se u saopštenju mornarice PLA u ponedeljak.

U četiri dana intenzivnih zajedničkih vojnih vežbi, pomorske i vazduhoplovne snage obe zemlje su završile više ciljeva obuke, uključujući integrisanu pratnju i odvraćanje iz mora-vazduha, dok su se prebacivali između zajedničkih formacija i borbenih grupa i vežbali bojevu vatru u gađanju zemlja-vazduh sa sistemima naoružanja sa broda, navodi se u saopštenju za javnost.

Prema zvaničnim saopštenjima i medijskim izveštajima, kineska strana je poslala razarače vođenih raketa tipa 052D Kikihar i Guiiang , fregate sa vođenim raketama tipa 054A Zaozhuang i Rizhao i sveobuhvatni brod za popunu tipa 903 Taihu na moru i veliki ratni avion KJ-5, rani borbeni avion I-60. mlazni avion i helikopter Z-20 u vazduhu, dok je ruska strana poslala velike protivpodmorničke brodove Admiral Tribunt i Admiral Pantelejev, kao i korvete Gremjaši i Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov .pored različitih tipova aviona.

I Kina i Rusija su rasporedile svoje glavno borbeno oružje i opremu na vežbi, a kursevi obuke su bili osmišljeni tako da budu složeni i borbeno orijentisani, rekao je u ponedeljak za Global tajms još jedan kineski vojni ekspert, koji je zatražio anonimnost.

Flota od oko 10 plovila i 30 aviona demonstrirala je sposobnosti u očuvanju mira i stabilnosti u regionu usred pogoršanja globalne bezbednosne situacije, rekao je ekspert.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija