• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

25.07.2023

07:29

Ruske vazdušne snage zadale ogroman udarac ukrajinskim rezervistima! Pušilin šokirao NATO: Rusija uništila trećinu zapadnog naoružanja! Napad u Crnom moru!

Tanjug/AP

Vesti

Ruske vazdušne snage zadale ogroman udarac ukrajinskim rezervistima! Pušilin šokirao NATO: Rusija uništila trećinu zapadnog naoružanja! Napad u Crnom moru!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 517. dan!

U zonu SVO stižu dodatni dobrovoljci iz Čečenije 

 

U zonu SVO stigao je novi kontingent ruskih boraca. Oni su poleteli sa aerodroma u Groznom, a prema rečima čečenskog lidera Ramzana Kadirova među borcima nisu samo Čečeni nego i dobrovoljci iz drugih delova Rusije.

 

 

Amerika šalje Ukrajini rakete za sisteme PVO, ''Strajkere'', avionske rakete ''Hidra70'', oklopna vozila...

 

- Sjedinjene američke države izdvojiće novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vredan 400 miliona dolara koji će, između ostalog, uključivati municiju za sisteme naoružanja „NASAMS“ i „hajmars“ - navodi se u saopštenju Pentagona.

Kako se navodi, novi paket pomoći će uključivati rakete za sisteme PVO „patriot“, protivvazdušne raketne sisteme „NASAMS“ i „hajmars“, prenosive PVO sisteme „stinger“, kao i artiljerijsku municiju različitog kalibra.

SAD u okviru nove tranše vojne pomoći takođe nameravaju da Kijevu predaju 32 oklopna transportera „strajker“, dronove „hornet“, nevođene avionske rakete „hidra 70“, protivtenkovske sisteme „džavelin“, uređaje za noćno osmatranje, rezervne delove, termovizore i patrone za streljačko oružje.
 

 

Ruske bombe pogodile hangar s municijom nedaleko od Orehova

 

- Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden je jak vazdušni napad - izjavio je za Sputnjik šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Naše Vazdušno-kosmičke snage zadale su ogroman udarac rezervama boraca Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju. Navođene bombe FAB-250M62 sa modulima za planiranje i korekciju pogodile su hangar sa tehnikom i municijom između Novoandrejevke i Nesterjanke, sedam kilometara od Orehova - napisao je Rogov na svom Telegramu.
 

 

Šojgu doputovao u Pjongjang: Važna etapa u jačanju saradnje dve zemlje


- Ruska vojna delegacija predvođena ministrom odbrane Sergejom Šojguom stigla je u Severnu Koreju - saopštilo rusko Ministarstvo odbrane.

Na međunarodnom aerodromu Sunan ruskoj delegaciji je upriličen svečani dočeka, a Šojgua je dočekao severnokorejski ministar odbrane, general armije Kan Sun Nam.

 

 

 

 

Ruska delegacija učestvuje na svečanostima povodom 70. godišnjice pobede Severne Koreje u Otadžbinskom oslobodilačkom ratu.

- Poseta će doprineti jačanju rusko-severnokorejskih odnosa u domenu vojske i važna etapa u razvoju saradnje između dve zemlje - saopštilo je rusko Ministarstvo.
 

 

Uzbuna u Vašingtonu, šta će dogovoriti Šojgu i Kim? 

 

 

U Zaporoškoj oblasti ruske vazdušne snage zadale ogroman udarac ukrajinskim rezervistima

 

Na rezerve ukrajinskih trupa u Zaporoškoj oblasti izveden je jak vazdušni napad, izjavio je za Sputnjik šef zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Naše Vazdušno-kosmičke snage zadale su ogroman udarac rezervama boraca Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju. Navođene bombe FAB-250M62 sa modulima za planiranje i korekciju pogodile su hangar sa tehnikom i municijom između Novoandrejevke i Nesterjanke, sedam kilometara od Orehova - napisao je Rogov na svom Telegramu.
 

 

Sirski obišao položaje ukrajinske vojske kod Bahmuta i Krasnog Limana

 

Komandant kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandar Sirski posetio je položaje Oružanih snaga kod Artjomovska (Bahmuta) i Krasnog Limana.

- Zbog složene i protivrečne situacije na bahmutskom (artjomovskom) i limanskom (krasnolimanskom) pravcu, morali smo da korigujemo naše planove - napisao je Sirski na svom Telegramu.

Podsetimo, lider DNR Denis Pušilin je 19. jula saopštio da se u artjomovskom pravcu situacija stabilizovala.

- Najaktivniji je krasnolimanski pravac, gde je uništen veliki broj žive sile protivnika i osvojen niz položaja - dodao je on.

Sirski je 18. jula u intervjuu za Bi-Bi-Si izjavio da ukrajinska vojska nije u stanju da postigne brze rezultate u kontraofanzivi, rekavši da je to praktično nemoguće.
 

 

Sutra sednica UN o izlasku Rusije iz prehrambenog sporazuma

 

- U Njujorku će sutra biti održana sednica SB UN povodom izlaska Rusije iz prehrambenog sporazuma - izjavila je ambasador Velike Britanije u svetskoj organizaciji Barbara Vudvord.

S tim u vezi, šef Forin ofisa Džejms Kleverli je rekao da će Britanija izneti stav da bi Rusija mogla da bude pretnja civilnim brodovima u Crnom moru s ciljem da spreči izvoz hrane iz Ukrajine.

- Ujedinjeno Kraljevstvo polazi od toga da Rusija može da proširi akcije sprečavanja izvoza hrane iz Ukrajine tako što će ciljati civilne brodove u Crnom moru. Obratićemo pažnju na to uznemirujuće ponašanje u Savetu bezbednosti UN - naveo je on i ponovo pozvao Moskvu da počne ponovo da primenjuje prehrambeni sporazum.

 

Ukrajinski vojnici na obuci u Španiji

 

- U Španiji je obuku prošlo oko 1.900 ukrajinskih vojnika - saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

V.d. ministra odbrane Margarita Robles posetila je vojnike Oružanih snaga Ukrajine koji se nalaze na obuci u Pešadijskoj akademiji Toledo.

Ona je navela da se radi o trenutno fundamentalnoj obuci, jer su „gubici u Ukrajine veoma veliki zbog kontraofanzive“.

U saopštenju se dodaje da je u utorak u Ukrajinu stigla vojna bolnica koju je poslala Španija.
 

 

Obelodanjen tajni dokument Budesvera: Nemačka vojska izuzetno nezadovoljna ukrajinskim snagama

 

Nemačka vojska je krajnje nezadovoljna načinom na koji Oružane snage Ukrajine vode borbena dejstva, navodi se u tajnom dokumentu Bundesvera u koji je "Bild" imao uvid.

U izveštaju se navodi da su neke jedinice do te mere iscepkane da, iako preduzimaju određene aktivnosti, one nisu u stanju da i realizuju to što se od njih očekuje.
Zbog toga ne mogu da ostvare vatrenu premoć što je neophodno bez obzira na broj vojnika koji su obučavani na Zapadu i tehnike koju dobijaju.

Pominje se i tzv. ukrajinska borbena doktrina prema kojoj se mladi borci, obučeni na Zapadu, slušaju naređenja svojih komandanata koji ne mogu da funkcionišu onako kako to propisuje NATO. Na taj način se obuka koju su prošli praktično anulira, navodi nemački list.
 

Ukrajinci gađali garažu s trolejbusima u Donjecku

 

Garaža sa trolejbusima u Donjecku od jutros je na udaru ukrajinskih snaga. Uništeno je 12 vozila.

 

 

Užasne vesti za neprijatelje Rusije! Duma izglasala novi zakon o regrutaciji!


 

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

- Ruske snage su pod veštom komandom potpukovnika Bujlova oslobodile selo Sergejevku;

- U oblasti Staromajorskog u DNR ruske snage odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine;

- U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije ubile su do 60 ukrajinskih vojnika i uništile samohodno artiljerijsko oruđe „akacija“ ukrajinskih snaga;

- U Zaporoškoj oblasti snage PVO oborile su ukrajinski vojni helikopter Mi-24; Ruske snage uništile su privremenu bazu stranih plaćenika u Čerkaskoj oblasti;

- Ruske snage su u donjeckom pravcu uspešno odbile osam napada Oružanih snaga Ukrajine, gubici ukrajinske vojske iznosili su preko 280 boraca;

- U Zaporoškoj oblasti ruske snage uništile su skladišta municije i goriva dve ukrajinske brigade;
- Ruska PVO presrela je tokom proteklog dana 10 raketa „hajmars“ i 22 ukrajinska drona;

- Oružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika i tenk u južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;

- Ruske snage odbile su četiri napada ukrajinskih trupa u krasnolimanskom pravcu, ubile do 190 vojnika i sprečile dejstva diverzantsko-izviđačke grupe;

- U Žitomirskoj oblasti ruske snage uništile su skladišta municije i naoružanja dopremljenih u Ukrajinu iz zapadnih zemalja;

- Ruske snage u DNR pogodile su četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine i teritorijalne odbrane i uništile skladište municije bataljona Nacionalne garde Ukrajine.
 

 

 

Šok na frontu! Rusi javljaju: Cele jedinice Ukrajinaca bacaju oružje!

 

 

Rusija uništila 30 odsto zapadnog naoružanja!

Oružane snage Rusije uništile su oko 30 odsto zapadnog naoružanja i opreme koju su Oružane snage Ukrajine dobile uoči početka ofanzive, rekao je vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin.
Kako je istakao, sada je intenzitet isporuka smanjen, ali nije prestao.

- Prerano je reći da se tome već može stati na kraj - istakao je on.

Pušilin je televiziji "Rusija 24" rekao da „beskrajni talasi mobilizacije“ u Ukrajini već „prelaze sve granice“.

- Ipak, neprijatelj i dalje ima rezerve, i pored toga što se demotivisani, nespremni bacaju na liniju fronta. Ipak, za sada, imaju priliku da bar izvrše napade, doduše neuspešne - dodao je on.

 

 

Ko je ovde lud?! Šok otkriće Nemaca: Ukrajinski tenkovi koriste rusku naftu!

 

Ukrajini stiže američki "Strajker"


Novi paket američke vojne pomoći Ukrajini od 400 miliona dolara predviđa isporuke 32 oklopna transportera Strajker, javlja AP, pozivajući se na izvore.

Vašington će Kijevu poslati i granate za haubice, rakete Hidra-70, izviđačke bespilotne letelice Hornet, municiju za protivvazdušne raketne sisteme kratkog i srednjeg dometa Nasams, za višecevne raketne bacače Hajmars i PVO sisteme Patriot. Pored toga, SAD će poslati Ukrajini oko 28 miliona metaka.

Ranije je Rojters javio da bi američke vlasti mogle da objave novi paket vojne pomoći vredan 400 miliona dolara 25. jula.
 

Rusi seju strah u delti Dunava, oglasilo se rumunsko ministarstvo odbrane!

 

IAEA: Mine u nuklearki Zaporožje!

Međunarodna agencija za atomsku energiju videla je "nekoliko protivpešadijskih mina" u tampon zoni ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju su zauzele ruske snage, saopštava IAEA, ali ove mine, po mišljenju agencije UN, ne predstavljaju pretnju nuklearnim instalacijama, prenosi AFP .

"U inspekciji, 23. jula, tim IAEA je video nekoliko mina koje se nalaze u tampon zoni koja se nalazi između barijera unutrašnjeg i spoljašnjeg perimetra objekta", objavila je IAEA u saopštenju u ponedeljak. 

Ove eksplozivne naprave se nalaze u zoni sa ograničenim pristupom, gde osoblje odgovorno za upravljanje postrojenjem nema pristup, saopštila je u ponedeljak IAEA, ne navodeći tačan broj mina koje su videli njeni članovi.

 

Počeo haos u Crnom moru,  napadnuta korveta "Sergej Kotov", oglasila se Moskva!

 

 

Ukrajinska vojska priznala: Nevidljivo rusko oružje presudilo na frontu! "Mislite da se dron obara samo PVO sistemom?!"

SAD šalju još municije!

Administracija predsednika SAD DŽozefa Bajdena šalje do 400 miliona dolara dodatne vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje različitu municiju za napredne sisteme protivvazdušne odbrane i više osmatračkih mikro dronova Hornet, saopštili su za AP američki zvaničnici pod uslovom anonimnosti. 

Paket između ostalog uključuje municiju za raketne sisteme HIMARS i sofisticirane NASAMS sisteme protivvazdušne odbrane, kao i prenosive raketne sisteme "Stinger" i protivtenkovske sisteme "Džavelin".

Oružje će biti obezbeđeno preko predsedničkih ovlašćenja, što će omogućiti Pentagonu da artikle iz sopstvenih zaliha brzo isporuči Ukrajini, što je često izvodljivo u roku od nekoliko dana, navodi AP.

Do sada su SAD pružile više od 41 milijarde dolara vojne pomoći Ukrajini, od početka ruskog napada na ovu zemlju u februaru prošle godine. 

 

U nizu regiona Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna!

Vazduhoplovstvo izveštava o opasnosti od lansiranja krstarećih raketa iz aviona Tu-22m3 iz severoistočnog pravca.

 

 

Rumuni prestravljeni, Rusi udarili 200 metara od njihove granice! Mornari gledali horor i sledili se, "zvuk je bio jeziv"!

 

Udar na Kijev!

Rusija je u zoru pokrenula šesti vazdušni napad na Kijev ovog meseca, saopštila je vojna uprava ukrajinske prestolnice. Vazdušna oipasnost trajala je tri sata.

Kako se tvrid, Rusija je napala glavni grad Ukrajine bespilotnim letelicama iranske proizvodnje.

"Prema preliminarnim informacijama, sve letelice srušili su ukrajinski protivvazdušni sistemi", rekao je na Telegramu Sergij Popko, čelnik kijevske vojne uprave.

Reznikov: Nastavljamo da napadamo Krim!

Ukrajinski ministar osbrane Aleksej Reznikov izjavio je će Ukrajina nastaviti s napadima na Krim i Kerčki most.

- Sve ove mete su legitimne jer će to smanjiti njihovu sposobnost da se bore protiv nas i pomoći spasiti živote Ukrajinaca - rekao je Reznikov za CNN.  

 

(VIDEO) Horor neviđenih razmera na Dnjepru! Rusi spalili stravičan broj Ukrajinaca tokom prelaska reke!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!
Live TV

Opozicija bi da sabotira Ekspo, izgradnju metroa i da ruši Beograd na vodi! Lokalni izbori zapravo su nacionalni!

U nedelju su izbori koji su lokalni, ali je njihov karakter i značaj daleko veći. Ako uzmemo u obzir šta smo sve u poslednjih nekoliko meseci gledali: formiranje raznih pokreta koji su antidržavni, onda ovo nije priča o tome da biramo vlast u nekim opštinama, nego je pitanje da li će neki faktori ući u institucije. Gosti "Info večeri" bili su predsednik opštine Čukarica, Srđan Kolarić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i presednik opštine Savski Venac Miloš VIdović.

29.05.2024

22:23

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)
Košarka

Miško objavio prepisku sa gazdom PAO! Ako hoćeš da budeš najjači, dovedi njega! (FOTO)

Srpski košarkaški agent Miodrag Miško Ražnatović na društvenoj mreži "Iks" objavio je prepisku sa gazdom Panatinaikosa Dimitrisom Janakopulosom koja se dogodila još u martu prošle godine! Na fotografiji koju je u javnost pustio vlasnik Beobasketa vidi se kako kontroverznom čelniku grčkog velikana predlaže da dovede Ergina Atamana, koji je u tom trenutku bio trener Anadolu Efesa.

29.05.2024

18:25

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija