• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

25.07.2023

13:13

Udarna vest! Smenjen šef diplomatije Kine!

Reuters

Vesti

Udarna vest! Smenjen šef diplomatije Kine!

Podeli vest

Parlament Kine smenio je Ćin Ganga sa funkcije ministra inostranih poslova zemlje.

Mesto ministra spoljnih poslova Kine preuzeće Vang Ji, koji je tu funkciju obavljao i pre imenovanja Ćin Ganga, objavili su kineski državni mediji. Ji je do sada bio spoljnopolitički savetnik kineskog predsednika Si Đinpinga.

Podsetimo, kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang već mesec dana nije viđen u javnosti, što je neuobičajeno dugo s obzirom na trenutne užurbane diplomatske aktivnosti u Pekingu.

Ćin, 57-godišnji veteran diplomata i pomoćnik kineskog lidera Si Đinpinga od poverenja, postao je ministar spoljnih poslova u decembru nakon kratkog boravka na mestu ambasadora u Sjedinjenim Državama.

Kao ministar, on je oštro kritikovao Vašington nakon što su se odnosi između dve zemlje pogoršali zbog incidenta koji je uključivao kineski špijunski balon koji je oboren iznad SAD.

On je odigrao ključnu ulogu u kasnijim pokušajima stabilizacije odnosa i obnavljanja komunikacije između dve strane, uključujući sastanak sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom njegove posete Pekingu sredinom juna.

Mesec dana bez pojavljivanja u javnosti

Šef diplomatije Kine nije viđen u javnosti od 25. juna, nakon što se u Pekingu sastao sa predstavnicima Šri Lanke, Vijetnama i Rusije.

U svom poslednjem javnom nastupu, Ćin je viđen kako se osmehuje dok je hodao rame uz rame sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova Andrejem Rudenkom, koji je došao u Peking da se sastane sa kineskim zvaničnicima nakon kratkotrajne pobune ruske plaćeničke grupe Vagner.

Ćin se takođe nije pojavio na godišnjem sastanku ministara inostranih poslova Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Indoneziji prošle nedelje.

Umesto toga, sastanku je prisustvovao kineski diplomata Vang Ji.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova je ranije ovog meseca na redovnoj konferenciji za novinare rekao da Ćin nije u mogućnosti da prisustvuje sastanku ASEAN-a „zbog zdravstvenih problema“, preneo je Rojters.

Međutim, taj odgovor nije uvršten u zvaničan transkript konferencije za novinare objavljen kasnije na sajtu ministarstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija