• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.07.2023

22:59

Požari besne u Hrvatskoj: Vatra se brzo širi kod Dubrovnika, eksplodiraju mine, vatrogasci se bore da ugase plamen!

EPA/STR

Vesti

Požari besne u Hrvatskoj: Vatra se brzo širi kod Dubrovnika, eksplodiraju mine, vatrogasci se bore da ugase plamen!

Podeli vest

Na jadranskoj obali u Hrvatskoj bukte dva požara.

Na požarištu u Župi dubrovačkoj novi su problemi. Situacija oko požara koji bukti od sinoć i dalje je neizvesna. Taj su požar jutros gasila tri kanadera, a u popodnevnim satima vetar rasplamsava vatru, piše portal Index.hr.

Jugo orkanske snage je izazvao veliko širenje požara na otvorenom prostoru, a prema poslednjim informacijama na terenu je 130 vatrogasaca.

Dodatne poteškoće izazvao je požar u Župi dubrovačkoj. Na brdu iznad Petrače detoniraju se ostaci mina iz rata tokom devedesetih, javlja Dulist.

„Situacija nije dobra, sigurno je da će vatra doći do kuća“

- Situacija na terenu nije dobra. Nakon sinoćnje borbe i svega dobrog što smo uradili, jak vetar tokom koji je duvao tokom celog dana i izuzetno jak vetar u popodnevnim satima ponovo su sve razbuktali. Ponovo imamo požar, možda teži i zahtevniji. Trenutno ne preti kućama, ali je vrlo izvesno da će se dogoditi - rekao je Stjepan Simović, vatrogasni komandant Dubrovačko-neretvanske županije.

Požar je već bio prešao u BiH, pa se ponovo vratio, Simović je lično prešao granicu da proveri situaciju.

- Vatra je prošla pa se vratila, jako se proširila. Dolaze dodatne vatrogasne ekipe, pozvali smo dodatne cisterne, dolaze ljudi iz cele županije. Moramo da postavimo odbranu kuća - rekao je komandant.

Kanaderi ne mogu na zadatak zbog jakog vetra

Župa dubrovačka je turističko mesto, ima mnogo stambenih objekata, mala opština, ali ima mnogo ljudi, rekao je Simović i dodao da su u kontaktu i sa kapetanom kanadera koji trenutno ne može da leti zbog jakog vetra.

- Nemoguće im je da lete, tu su sa nama i žao im je, ali ne mogu da pomognu zbog jakog vetra i jakih turbulencija - rekao je Simović.

Aktivne su zapadna i istočna strana požara, a najveći neprijatelj vatrogascima je upravo pojačan vetar. O požaru kod Dubrovnika večeras se oglasio i Hrvatski vatrogasni savez.

- Ovo je veliki front gašenja, upućene su interventne vatrogasne jedinice.
Prema njihovim rečima, orkanski jak jugo koji je duvao u Dubrovačko-neretvanskoj županiji izazvao je veliko širenje požara otvorenog prostora na području Župe dubrovačke. Vazduhoplovstvo zbog vetra nije moglo da deluje, a na požarište su upućena dva kanadera koji su punili gorivo na aerodromu Dubrovnik, ali su vraćeni jer nisu imali uslove za rad
- navodi se u saopštenju HVS-a.

Vatrenu stihiju gase i vatrogasci iz Splita, Zadra i Šibenika

Pored lokalnih snaga i pripadnika Interventne vatrogasne jedinice Dubrovnik, na požarište su upućeni pripadnici interventnih vatrogasnih jedinica Split, Zadar i Šibenik, a na terenu je ukupno oko 130 vatrogasaca.

- Objekti trenutno nisu ugroženi, ali se radi o velikom frontu gašenja, koje otežava jak vjetar. U pripravnosti su i vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske i Istarske županije, a ulažu se maksimalni napori da se požar zaustavi - rekao je vatrogasni komandant Slavko Tucaković.

Požar kod Trogira pod kontrolom, ugasila ga tri Ertraktora

U popodnevnim satima izbio je požar u Segetu kod Trogira. Na terenu su 3 vatrogasna društva - Trogir, Kaštela i Split. Jak vetar ne pomaže u gašenju.

 

 

Kako je saopšteno iz Ministarstva obrane, u gašenju požara u Segetu Gornjem kod Labinštice u Splitsko-dalmatinskoj županiji učestvuju tri Ertraktora.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)
Live TV

U nemačkim medijima objavljena slika predsednika Vučića pokrivenog srpskom zastavom! Šta će uslediti u Crnoj Gori nakon sramnog glasanja u UN? (VIDEO)

Puna dva dana priča se o Savetu bezbednosti u UN. U Specijalnoj emisiji Informera o temi Rezolucije u Srebrenici govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i predsednik poslaničke grupe PUPS-a Stefan Krkobabić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog Andreja Lović iz Nemačke i novnar Igor Damjanović iz Donjecka, kao i Vojkan Milošević, direktor Centra za antiterorizma i Olga Ravasi, gopolitički strateg.

25.05.2024

20:02

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija