• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/O. I.

26.07.2023

17:55

(VIDEO) F-16 nije dorastao ruskoj avijaciji, ali... Šta ako Vašington pošalje lovce koji nose nuklearno oružje!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) F-16 nije dorastao ruskoj avijaciji, ali... Šta ako Vašington pošalje lovce koji nose nuklearno oružje!

Podeli vest

Rusija ima sve resurse da neutrališe pretnju koja dolazi od F-16, koje Zapad namerava da isporuči Kijevu. Taj avion ne može da parira ruskoj avijaciji, ali Moskva, svakako, treba da poveća broj aviona za rano upozoravanje, lovaca i izviđačkih dronova koji će moći da „nadgledaju" neprijateljske aerodrome na kojima će biti stacionirani američki lovci.

Ukoliko se u Kijevu pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje, Moskva će to smatrati kao pretnju sa Zapada u nuklearnoj sferi, dok će istovremeno režim Vladimira Zelenskog morati da rešava mnoge probleme vezane sa infrastrukturom potrebnom za eksploataciju američkih aviona.

Uvek postoji ali...

Ruski vojni eksperti smatraju da će zemlje NATO-a isporučiti Kijevu manji broj tih lovaca, te zaključuju da te isporuke ne mogu uticati na balans snaga u zoni specijalne vojne operacije, mada istovremeno ukazuju na to da pretnju ne treba potcenjivati, jer Amerikanci mogu da pošalju i modifikaciju aviona sa taktičkim nuklearnim oružjem. U tom slučaju, sukob bi iz regionalnog mogao prerasti u globalni.

Uzimajući u obzir činjenicu da je ukupno proizvedeno oko pet hiljada aviona F-16, procene su da bi Ukrajina mogla da dobije oko 50 američkih lovaca. Međutim, da bi se postigao efekat na koji Kijev računa bilo bi potrebno skoro 200-300 takvih aviona.

Osim toga, ocenjuju eksperti, ukrajinska infrastruktura nije u potpunosti pogodna, a veliki broj aerodroma sa kojih bi takvi avioni mogli da polete je stavljeno van funkcije ili uništeno. Drugo, Ukrajina nema obučene pilote koji bi mogli da izvršavaju borbene zadatke na F-16.

- Koliko mi je poznato obuka ukrajinskih pilota će početi u avgustu. To je ozbiljna tehnika i nemoguće je obučiti čoveka za dve nedelje. Najverovatnije je da će zajedno sa isporukama F-16 stići i (zapadni) stručnjaci koji će, makar, u prvo vreme na njima leteti. Sovjetski avioni na kojima su leteli ukrajinski piloti se razlikuju od F-16. Ako neko misli da će prebacivanjem pilota sa, recimo, Su-25 na F-16 biti lako i da će sve ići glatko - vara se. Za to je potrebno nekoliko meseci, a ratovati treba odmah. Dakle, najverovatnije da će se ta tehnika isporučivati zajedno sa posadama i tehničkim osobljem - kaže ruski ekspert Natalija Makejeva.

Šef Komiteta za odbranu Saveta Federacije Rusije Viktor Bondarev je precizirao da osnovna obuka na F-16 obično traje devet meseci i obuhvata više od 300 časova teorije i oko 670 časova obuke na simulatoru, nakon čega pilot mora da ima 130 naleta i uvežba upotrebu projektila i bombi.

Gde će obučavati ukrajinske pilote

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov tvrdi da će ukrajinski piloti početi da lete na višenamenskim lovcima F-16 već na proleće sledeće godine. Ukrajinski piloti će do tad u Holandiji, Danskoj, moguće i Poljskoj i Velikoj Britaniji proći obuku, koja će trajati najmanje šest meseci, mada je ukupno 11 NATO saveznika preuzelo obaveze oko obuke, među kojima su još: Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Portugalija, Rumunija i Švedska.

Sjedinjene Države neće učestvovati u obuci pilota za F-16, a od Vašingtona se jedino traži da Evropljanima obezbedi niz formalnih dozvola.

Ruski predsednik Vladimir Putin je poručio da će „avioni F-16 goreti u Ukrajini isto kao i 'leopardi'", a takođe je i upozorio da će Moskva razmotriti kako će uništavati aerodrome izvan Ukrajine ako na njima budu stacionirani F-16 korišćeni u borbenim dejstvima. To je, kako je naglasio, ozbiljna opasnost od daljeg uvlačenja NATO-a u sukob.

F-16 je višenamenski borbeni avion, a osnovni model je naoružan raketama tipa zemlja-zemlja, vazduh-zemlja, kao i protivbrodskim projektilima rakete. Među njima su rakete „Amram", „Harm" „Iris-T", kao i mnoge vrste navođenih i nenavođenih projektila.

Takođe, može da nosi američke B61 i B83 nuklearne bombe koje imaju snagu eksplozije do 400 kilotona. Poređenja radi, američka nuklearna bomba bačena na Hirošimu imala je snagu od „samo" 15 kilotona.

- Ovo zaista stvara nuklearnu pretnju, jer ovi avioni mogu da nose nuklearno oružje, a teško je razaznati koju municiju avion nosi dok je u vazduhu. Zbog toga upozoravamo svetsku zajednicu da težnje ka zaoštravanju situacije u Ukrajini vode ka nuklearnom ludilu - ocenjuje ruski ekspert Andrej Koškin.

Najavljenu isporuku F-16 Ukrajini Rusija vidi kao „primer izuzetno opasnog razvoja događaja"  i upozorava da Rusija ne može da ignoriše činjenicu da su ti avioni sposobni da nose nuklearno oružje. Moskva je saopštila da tokom borbenih dejstava ruski vojnici neće analizirati da li je svaki konkretan avion tog tipa opremljen nuklearnim oružjem ili ne.

Zapad glumi zabrinutost

Ima ocena da su SAD dale „zeleno svetlo" za nabavku F-16 više iz političkih razloga, jer će tajgest pomoći ukrajinskoj propagandi da potkrepi tezu da je Zelenski sposoban da zadovolji ukrajinske apetite, a takođe će pokazati i kako je Zapad tobože duboko zabrinut zbog gubitaka koje Oružane snage imaju zbog nedostatka borbenih aviona.

Kijev se svojevremeno žalio da je nedostatak F-16 jedan od razloga za spor tempo kontraofanzive, pa stručnjaci predviđaju da će ti avioni biti upotrebljeni u sledećoj mogućoj kontraofanzivi na proleće iduće godine.

Osim toga, mnoga goruća pitanja još nisu rešena - postoji problem aerodromske infrastrukture, opreme za održavanje aviona, hangara za aviona, skladišta za municiju itd.

Ipak, eksperti ističu da F-16 ne mogu da pariraju ruskoj avijaciji, koja je u svakom segmentu superiornija


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija