• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

28.07.2023

00:15

Počelo je! Odobren veliki Putinov plan! Kreće najgori mogući scenario za Zapad!

Reuters

Vesti

Počelo je! Odobren veliki Putinov plan! Kreće najgori mogući scenario za Zapad!

Podeli vest

Rusija se zalaže za saradnju u borbi protiv pretnji kao što su terorizam i ekstremizam, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa šefovima vodećih regionalnih organizacija u Africi.

„Danas će biti odobren veliki zajednički rusko-afrički akcioni plan do 2026. godine. Ovaj sveobuhvatni dokument je usvojen kao nastavak Memoranduma o razumevanju između Vlade Ruske Federacije i komisije Afričke unije o osnovama odnosa i saradnje 2019. godine. I predviđa intenziviranje kontakata po pitanju mira i bezbednosti i rešavanju kriznih situacija“, rekao je Putin na radnom doručku sa predstavnicima afričkih organizacija.

Osim toga, predsednik je dodao da Rusija smatra da bi stvaranje novog mehanizma stalnog dijaloga za konsultacije o tako hitnim temama kao što su borba protiv terorizma i ekstremizma i osiguravanje prehrambene, informacione i ekološke bezbednosti moglo kvalitativno da dopuni alate za saradnju Rusije i Afričke unije.

Putin je takođe podsetio da je Rusija 2022. godine isporučila u Afriku 11,5 miliona tona žita, a u prvih šest meseci skoro 10 miliona tona i to uprkos sankcijama. Putin je dodao da Zapad stvara prepreke za isporuke žita iz Rusije u afričke zemlje i za to optužuje Rusiju. Kako je istakao, on je juče razgovarao sa afričkim kolegama o isporuci poljoprivrednih tehnologija. Afričke države bi tada mogle da postanu proizvođači hrane, pa čak i izvoznici.

Drugi samit i ekonomski forum „Rusija-Afrika“ održava se 27. i 28. jula. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija