• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.07.2023

17:08

Panika na Zapadu, Vašington drhti! Ekstremna desnica u Nemačkoj spremna da preuzme vlast!

Reuters

Vesti

Panika na Zapadu, Vašington drhti! Ekstremna desnica u Nemačkoj spremna da preuzme vlast!

Podeli vest

Potpredsednik populističke desničarske partije Alternativa za Nemačku (AfD) Tino Krupala rekao je na početku konvencije stranke danas u Magdeburgu da je AfD spreman da preuzme odgovornost za formiranje vlade.

- Spremni smo na više i možemo preuzeti odgovornost za ulazak u vladu - rekao je Tino Krupala na početku konvencije.

On je ukazao na rastuću popularnost AfD-a i dobre rezultate u istraživanjima javnog mnjenja, koja na saveznom nivou ovu stranku vide sa 22 odsto, kao drugu po snazi u Nemačkoj.

- Dobri rezultati AfD-a rezultat su discipline, jedinstva i harmonije. Šta se time može postići pokazuju sadašnji rezultati testova - rekao je Krupala, aludirajući na prethodne redovne unutarstranačke svađe.

AfD je najjača politička partija na istoku Nemačke

On je ukazao na ovogodišnje izbore u saveznim državama Bavarska i Hesen i sledeće godine u nekoliko saveznih država na istoku Nemačke, gde je AfD trenutno najjača politička partija sa vrednostima iznad 30 odsto.

- U Saksoniji, Brandenburgu i Tiringiji možemo postati najjača stranka na izborima sledeće godine - rekao je Krupala.

On je istovremeno upozorio poslanike na konvenciji da „ne smeju da miruju na lovorikama”.

Krupala je odbacio svaki oblik saradnje sa Partijom zelenih, koja je u koalicionoj vladi

U vezi sa previranjima unutar opozicione i trenutno najpopularnije Unije CDU/CSU oko saradnje sa AfD, Krupala je izrazio spremnost za saradnju, posebno u pogledu izbora na istoku gde se nakon izbora očekuje komplikovano formiranje vlada.

- Spremni smo za koaliciju sa bilo kojom strankom koja radi u interesu naroda - istakao je Krupala, ali je istovremeno odbacio svaki oblik saradnje sa Zelenom strankom, koja je u saveznoj koalicionoj vladi sa Socijalnim demokrate i liberali.

AfD kritikuje politiku savezne vlade, pre svega, u vezi sa merama protiv klimatskih promena koje sprovode Zeleni. Krupala se takođe okrenuo spoljnoj politici stranke Zelenih.

- Zeleni žele rat sa Rusijom i Kinom. Zelena boja ove stranke je maslinasto zelena - rekao je Krupala.

„Potrebno nam je više poštovanja prema Ukrajini i Rusiji."

On je potvrdio umeren ton u kritici ruske agresije na Ukrajinu i zahtevao hitan prekid isporuke oružja Ukrajini i „više poštovanja i Ukrajine i Rusije“.

Povodom politike prema Evropskoj uniji, Krupala je rekao da EU mora da se „oslobodi zavisnosti“, aludirajući na SAD.

- Ovo je naša vizija za koju ćemo se boriti u Briselu i Strazburu - naglasio je on.

Spor unutar stranke uoči konvencije

Očekuje se da će AfD na stranačkoj konvenciji ovog i sledećeg vikenda postići dogovor o ulaznici za izbore za Evropski parlament sledeće godine.

Uoči konvencije unutar stranke se razvio spor oko toga da li zahtev za izlazak Nemačke iz Evropske unije treba da bude uključen u proglašenje konvencije.

Tokom konvencije najavljeno je mnogo kontraprotesta, zbog čega se skup održava uz jako prisustvo policije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Priprema se teren za poraz Ukrajine! Britanci skočili za vrat Bajdenu i Nemcima, ko će biti kriv za katastrofu?!
PLJUŠTE OPTUŽBE

Priprema se teren za poraz Ukrajine! Britanci skočili za vrat Bajdenu i Nemcima, ko će biti kriv za katastrofu?!

Nespremnost SAD i drugih država NATO-a da Ukrajini daju oružje koje joj je potrebno da pobedi ne samo da je negativno uticala na kontraofanzivu već sugeriše da značajan broj lidera Alijanse – uključujući predsednika Amerike Džozefa Bajdena – nije u potpunosti angažovan na pitanju pobede Ukrajine, te da traži diplomatsko rešenje sukoba što je pre moguće, piše britanski "Telegraf".

27.07.2023

22:29

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija