• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tzargrad

02.08.2023

22:38

Sa Ahmatom i Vagnerom zauzeo je Marijupolj, sada mu je Putin poverio ključnu misiju! General Mordvičov u ukrajinskom "plesu smrti"!

Reuters/profimedia

Vesti

Sa Ahmatom i Vagnerom zauzeo je Marijupolj, sada mu je Putin poverio ključnu misiju! General Mordvičov u ukrajinskom "plesu smrti"!

Podeli vest

Predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio je pre nekoliko dana da ruska vojska u zoni odgovornosti generala Andreja Mordvičeva ne samo da uspešno odbija napade Ukrajinaca, već i napreduje zauzimajući ukrajinske položaje, pre svega na Svatovskom i Krasnolimanskom pravcu.

Prema rečima Putina, pod vođstvom Mordvičova ruske trupe su se probile u jednom sektoru fronta 15 km u dužinu i 4 km u dubinu.

- Oni to rade kako bi poboljšali svoj položaj. Neboderi su okupirani, stvaraju se nova uporišta. Deluju samouvereno - naglasio je Putin.

General-potpukovnik Andrej Mordvičev, 47, imenovan je za komandanta Centralnog vojnog okruga (CVO) u februaru 2023. Na toj funkciji je nasledio generala Aleksandra Lapina. Prethodno je Mordvičov bio general 8. gardijske kombinovane armije Južnog vojnog okruga (SMD) i istakao se u zauzimanju Marijupolja.

Operacija Marijupolj je jedinstvena po tome što je grad zauzet odnosom snaga jedan prema jedan. Tako nešto u vojnoj nauci je generalno nezamislivo.

- Da biste zauzeli grad, potrebna vam je najmanje petostruka nadmoć u snagama, ali to je u velikoj meri zasluga komandanta grupe koja je zauzela Marijupolj - rekao je vojni dopisnik RIA Novosti Andrej Koc.

Ruska vojska je pod vođstvom general-potpukovnika Mordvičeva izbacila militante nacionalnog bataljona Azov iz katakombi fabrike Azovstal.

Rame uz rame na liniji vatre

Ramzan Kadirov je Mordvičova nazvao "najboljim komandantom". Nadaleko je poznat snimak na kome grli generala i rukuje se sa njim. U stvari, vojna lica Centralnog vojnog okruga bila su ti koja su posebno blisko sarađivali i sa Ahmatom i sa grupom Vagner.

U vojsci generala Mordvičeva poštuju i vojnici i oficiri, jer je tokom operacije Marijupolj bio rame uz rame sa svojim potčinjenima. I oni to cene. 

Foto: Printskrin video

Ramzan Kadirov i genara Andrej Mordvičov

 

Međutim, to nosi određene rizike - tokom borbi za Marijupolj Mordvičev je ranjen, ali je preživeo i vratio se na dužnost nakon lečenja. Ukrajinski propagandisti su dugo plasirali laži da je Mordvičev navodno ubijen.

Prema rečima vojnog dopisnika Semjona Pegova, Andrej Mordvičev je postao jedan od retkih komandanata koji su počeli da se aktivno zalažu za stvarne i istinite izveštaje do samog vrha.

On je još u proleće pokušao da prenese pravu sliku onoga što se dešavalo centru za odlučivanje i uradio mnogo za to na početku letnje kampanje, posebno nakon pogibije generala Romana Kutuzova, komandanta Prvog donjeckog korpusa, u rejonu Popasne. Mordvičev je Kutuzova znao još od Sirije i zapravo je bio u njegovoj blizini tokom tog tragičnog incidenta, napisao je Pegov u svom telegram kanalu VarGonzo.

Prva javna prognoza za završetak rata

General Mordvičev nedavno je dao veliki video intervju ruskog novinaru Vladimiru Solovjovu. Između ostalog, naveo je i približne datume završetka sukoba. On je prvi iz vojske ovog nivoa koji je dao takvu prognozu.

-  Hoće li rat trajati?

-  Mislim da ima još dovoljno vremena da se potroši. Besmisleno je govoriti o određenim datumima. Ako je reč o istočnoj Evropi, što ćemo morati... Naravno, biće duže.

- Ukrajina je samo međufaza?

- Da, apsolutno tačno. Ovo je tek početak. Mislim da svi ideolozi ovog rata tu neće stati.

- Koliko će dugo imati dovoljno 'fitilja' za ovaj napad?

- Imaće dovoljno vremena da napreduju do kraja avgusta. Povući će još više do kraja avgusta, a onda sledi kraća pauza. Zimi neće mnogo toga postići. Do proleća, mislim da će sve biti gotovo.

Vojni stručnjaci smatraju da je upravo Mordvičevu poverena misija da izvrši operaciju vraćanja teritorija koje je Rusija izgubila prošle jeseni. Kako se ukrajinska "kontraofanziva" postepeno gasi i sve više troši, verovatnoća takve operacije izgleda sve bliža.

Ruski posmatrači se nadaju da se pod vođstvom borbenog generala Andreja Mordvičeva, šanse za ponovno osvajanje Hersona i Kupjanska značajno povećavaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija