• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

03.08.2023

07:30

Za Francusku je gubitak Nigera katastrofa! Sme li Pariz da, pored Kine i Rusije, krene u novi neokolonijalni rat!

AP/Photo

Vesti

Za Francusku je gubitak Nigera katastrofa! Sme li Pariz da, pored Kine i Rusije, krene u novi neokolonijalni rat!

Podeli vest

U eri američke jednopolarnosti, afričke države su bile izložene Zapadu. Jadne, očajne i nestabilne, mnoge afričke nacije bile su prisiljene da se oslone na svoje bivše kolonijalne gospodare, kao i na SAD, za različite oblike pomoći. Svet se ipak promenio i sada se otvara prilika da preuzmu vlast i zaštite zemlju od zapadnih grabežljivaca.

Podsetimlo, vojska zapadnoafričke države Niger svrgnula je vladu državnim udarom, postavljajući teren za novu konfrontaciju sa Zapadom. Niger je bio u sličnoj situaciji u većini država zapadne Afrike, a njegov bivši kolonijalni vladar Francuska nastavlja da se meša se u unutrašnje poslove zemlje.

Iz tog razloga, puč je bio popularan, sa nekim demonstrantima koji traže da Francuska izađe, a Rusija da uđe. U novom geopolitičkom okruženju u kojem živimo, afričke države sada imaju povećan politički prostor i opcije za izbacivanje zapadnog uticaja. Niger, zemlja bez izlaza na more, siromašna i ratom razorena zemlja, iako bogata sirovinama, trebalo bi da postane nova granica.

U eri američke jednopolarnosti, afričke države su bile izložene Zapadu. Jadne, očajne i nestabilne, mnoge afričke nacije bile su prisiljene da se oslone na svoje bivše kolonijalne gospodare, kao i na SAD, za različite oblike pomoći. Ovo je posebno bilo tačno tokom ere „rata protiv terorizma", kada su islamske pobune ugrozile bezbednost njihovog stanovništva. Francuske i američke specijalne snage bile bi raspoređene u borbi protiv terorista u zapadnoafričkim državama. Međutim, ova pomoć, bila ona finansijska ili vojna, imačla je cenu, a afričke države morale su ispune ideološke uslove Zapada - oblik neokolonijalizma.

Svet se ipak promenio. Kontekst rata protiv terorizma je završen i umesto toga sada živimo u geopolitičkom okruženju koje diktira oštra konkurencija između moćnih zemalja - pre svega SAD i njenih saveznika protiv rivala kao što su Kina i Rusija. Ovo okruženje znači da afričke države sada imaju druge „opcije" da biraju pomoć, što im omogućava da maksimiziraju sopstvenu političku autonomiju i prostor umesto da ispune ideološke uslove drugih. Na primer, afričke države navodno sve više koriste Vagnerovu grupu za bezbednost, a ne za pomoć Zapada, dok kineska inicijativa Pojas i put takođe znači da afričke države  mogu da zaustave eksploataciju od strane organizacija kao što je MMF.

 
U ovakvim okolnostima, s obzirom da su vojske najjači politički akteri u nestabilnim zemljama kao što je Niger, otvara se prilika da preuzmu vlast ida zemlje budu zaštićene od zapadnih grabežljivaca, jer u ovom međunarodnom sistemu SAD više ne mogu da sprovode direktne jednostrane vojne intervencije. Ovo je dovelo do toga da su vlade i vojske iskoristile antifrancusku reakciju širom Zapadne Afrike i iskoristile je da počnu da isteruju prisustvo bivših kolonijalnih gospodara. Za samo godinu dana, francuska vojska je proterana iz Malija i Burkine Faso. Niger je verovatno sledeći. Međutim, rizik od građanskog rata koji podržava Francuska i dalje ostaje.

Ukoliko puč u Nigeru na kraju uspe, nove vlasti nameravaju da formiraju bliže odnose sa Rusijom, koja može postati novi i mnogo manje komplikovan garant bezbednosti. Dok Kina obično pruža ekonomsku i infrastrukturnu pomoć afričkim državama, kao i podršku nacionalnom suverenitetu, ona je manje otvorena i suzdržana u pružanju specifične vojne podrške za suzbijanje pobuna, što je više ruska niša.

Niger naravno ima i strateški značaj. Iako ga je lako odbaciti kao zemlju bez izlaza na more i siromašnu usred pustinje, Niger ima kritične zalihe prirodnih resursa, uključujući uranijum, ugalj, zlato, gvozdenu rudu, kalaj, fosfate, naftu, molibden, so i gips. Zalihe uranijuma su među najvećima na svetu, što je apsolutno kritično za nuklearnu energiju. Upravo iz tog razloga Francuska nije voljna da se odrekne Nigera bez borbe. Ako interesi u zemlji koje podržava Zapad budu poraženi, strateški gubitak Nigera u smislu resursa kojima raspolaže bio bi ogroman, a velika je verovatnoća da bi Kina u tom procesu stekla prednost nad Zapadom.

Sve ovo je od Nigera napravilo najneverovatniju novu granicu na svetu. Dok priča o državnim udarima i građanskim ratovima u Africi može izgledati obično zapadnoj publici, oni se sada dešavaju u novom geopolitičkom okruženju koje se široko doživljava kao novi Hladni rat. Snishodljiv stav Zapada prema Africi, kontinentu koji traži sopstvenu nezavisnost i prosperitet, uzima svoj danak. Otvaraju se vrata za druge igrače i zato smo danas ovde.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Vesti

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara
Politika

Realizacija zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja Srbije i Srpske! Održan sastanak troje ministara

Ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović dogovorili su danas, na sastanku u Beogradu, sa ministarkom prosvete i kulture Republike Srpske Željkom Stojičić, realizaciju zajedničkih aktivnosti na polju kulture i obrazovanja i naglasili da je nastavak zajedničkog rada u najboljem interesu Republike Srbije i Republike Srpske, kao i srpskog naroda u celini.

03.06.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“
Kultura

Premijera nove lutkarske predstave „Zec i Pas“

Pozorište lutaka „Pinokio“ će u sredu 05. juna 2024. godine u 20 časova održati premijeru predstave ZEC I PAS, u režiji Silvana Omerzua, a repriza predstave „Zec i Pas“ će se održati u subotu, 08. juna u 12 časova.

03.06.2024

14:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija