• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug

03.08.2023

11:07

(VIDEO) Hrvati u šoku, brodska kamera snimila zapanjujući prizor! Pogledajte šta je viđeno kod Lastova!

pexels.com

Vesti

(VIDEO) Hrvati u šoku, brodska kamera snimila zapanjujući prizor! Pogledajte šta je viđeno kod Lastova!

Podeli vest

U blizini Lastova viđena je sredozemna medvedica, saopšteno je iz Parka prirode Lastovsko otočje, a snimila ju je i njihova brodska kamera.


Do sada se, naime, smatralo da je sredozemna medvedica, koja je nekada bila stalni stanovnik ovog područja, izumrla, ali, čini se da ipak nije. Ovu retku morsku "zverku" snimila je brodska kamera u utorak u PP Lastovačko otočje.

"Ovo nije prva dojava, primili smo ih više poslednje dve godine. Svakako budi nadu da se nekada stalni stanovnik ovog područja vratio", saopšteno je iz Parka prirode Lastovo.

Sredozemna medvedica je jedna od najugroženijih vrsta sisara na svetu. U istoriji je živela duž cele istočne obale Jadrana, a zapisi iz 17. i 18. veka potvrđuju njenu prisutnost. U 20. veku populacija u Jadranu počinje naglo da opada. Istrebljena je uglavnom zato što su je ribari smatrali štetočinom, a lovila se i zbog hrane, krzna ili kao trofej.

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) i Crvena knjiga sisara Hrvatske označile su je kao regionalno izumrlu u Jadranskom moru. Poslednjih godina ipak je viđena nekoliko puta, a poslednji put, pre Lastova, viđena je prošle godine kod Dubrovnika, piše portal zagrebačke N1 tv.

Sredozemna morska medvedica (Monachus monachus) je vrsta perajara iz porodice pravih foka (Phocidae).




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija