• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

06.08.2023

23:38

Zapad Zelenskog tera na mir s Putinom! I Americi i Evropi dosta iscrpljujućeg sukoba s Rusijom!

AP/Reuters/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

Zapad Zelenskog tera na mir s Putinom! I Americi i Evropi dosta iscrpljujućeg sukoba s Rusijom!

Podeli vest

Zapad pritiska ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da sklopi mir s Rusijom i njenim liderom Vladimirom Putinom. To je, prema pisanju "Njujork tajmsa", priznao sam Zelenski pre mirovnog sastanka o Ukrajini održanog minulog vikenda u Saudijskoj Arabiji!

Istovremeno, analitičari kažu da će posle tog skupa pritisak biti samo još veći jer Zapad nije uspeo da pridobije zemlje BRIKS da stanu na stranu Kijeva.

Ništa bez Rusije

Zelenski je, prema navodima američkog lista, pred samit u Džedi, na kojem su prisustvovali predstavnici skoro 40 zemalja, uključujući i Kinu, sazvao hitan sastanak sa svojim ambasadorima, kako bi objasnio aktuelnu situaciju.

- Dok se žestoke bitke vode širom fronta u najkrvavijem ratu u Evropi poslednjih decenija, Zelenski je rekao svojim ambasadorima da će narednih meseci biti još teže, budući da će pritisak da se započne mirovni proces samo porasti - piše "Njujork tajms".

Kako list dodaje, Zelenski je rekao ambasadorima da moraju da upotrebe sva sredstva.

- Treba upotrebiti zvanična i nezvanična institucionalna, medijska i kulturno-diplomatska sredstva, kao i moć obične ljudske iskrenosti kako bi ubedili i saveznike i neutralne nacije da je jedini put ka trajnom miru potpuni poraz Rusije - piše američki list.

Međutim, uprkos tome, mnoge zemlje na sastanku u Džedi nisu podlegle pritisku SAD i njenih saveznika, te su odbile da stanu na stranu Kijeva. Među tim zemljama su i članice BRIKS - Brazil, Indija, Kina i Saudijska Arabija. Selso Amorim, savetnik brazilskog predsednika Luisa Inasija Lule da Silve, izjavio je da u pitanju nije samo sukob Rusije i Ukrajine.

- Ovo je poglavlje u dugogodišnjem rivalstvu između Rusije i Zapada - rekao je Amorim.

On je istakao da je sastanak u Džedi zapravo besmislen jer na njemu nema predstavnika Rusije, koja je jedna od strana u konfliktu.

- Svaki pravi pregovori moraju uključiti sve strane. Iako je Ukrajina ovde najveća žrtva, ako stvarno želimo mir, moramo na neki način u ovaj proces uključiti i Moskvu - kazao je brazilski predstavnik.

Zapadu, odnosno Americi, bilo je bitno što je na sastanku u Džedi učestvovao i kineski predstavnik - specijalni izaslanik Pekinga za evroazijske poslove Li Huej, iako je predsednik Kine Si Đinping prethodno rekao da samit nema smisla jer ne učestvuje Rusija. Međutim, predstavnik SAD - savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan nije uspeo da ubedi Kinu da promeni stav. Li je ostao neutralan, ponavljajući da u pregovorima o miru moraju učestvovati sve strane u sukobu.

Potez očajnika

Analitičari nakon sastanka u Saudijskoj Arabiji kažu da je Zelenski bio u pravu kad je rekao da će pritisak Zapada da potpiše mir s Moskvom samo rasti.

- Samit u Džedi je pokazao da Amerika i njeni saveznici nemaju nikakve šanse da ubede neutralne zemlje da se priklone stavu Kijeva. Međunarodna zajednica shvata da ovo nije rat između Ukrajine i Rusije i da Zapad nije mirotvorac. Ovo je sukob između istog tog Zapada i Rusije, u kojem Zapad očigledno gubi. Dokaz za to je i ovaj sastanak u Džedi, gde se vidi da Amerika pokušava da ubedi druge zemlje da joj se priklone. Uspeha u tome dosad nije imala, tako da će verovatno ubuduće vršiti pritisak na Zelenskog da sklopi mir s Putinom, jer ovaj rat ne može da traje beskonačno - smatraju analitičari.

Ukrajina da bude vazdušni štiti za Evropu?!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je juče da će njegova zemlja definitivno stvoriti pouzdan vazdušni štit nad čitavom svojom teritorijom, koji može postati osnova vazdušnog štita za Evropu.
"Stalno ubeđujemo partnere da je tempo isporuke onoga o čemu smo se dogovorili ključni faktor. Ukrajina još nema dovoljne kapacitete protivvazdušne odbrane, koji bi omogućili zaštitu neba od ruskih napada nad čitavom teritorijom zemlje. Ali rukovodstvo zemlje svakodnevno radi s međunarodnim partnerima kako bi osiguralo da se Ukrajini obezbede potrebni kapaciteti - rekao je Zelenski u obraćanju povodom Dana vazduhoplovstva.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija