• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

08.08.2023

06:15

(VIDEO) Novo oružje Ukrajine menja tok rata! Rusi u nikad težoj situaciji, hitno moraju da smisle odbranu!

BBC/printscreen, Reuters

Vesti

(VIDEO) Novo oružje Ukrajine menja tok rata! Rusi u nikad težoj situaciji, hitno moraju da smisle odbranu!

Podeli vest

Dok vazdušne dronove uvelike koriste obe zaraćene strane u Ukrajini još od početka invazije, novi oblik tehnologije bespilotnih letelica dobija na svom zamahu u Crnom moru.

A Crno more, u kojem se sem ruske nalaze i tri NATO mornarice – turska, bugarska i rumunska – je nova tačka ključanja.

BBC piše, pozivajući se na saopštenja ukrajinskih i ruskih vlasti i izveštaje lokalnih medija, da je Ukrajina sprovela najmanje 10 napada sa autonomnim plovilima – poznatim i kao “brodovi dronovi” – targetirajući ruske vojne brodove, pomorsku bazu u Sevastopolju i luku Novorosijsk. Ukrajinski odbrambeni izvori rekli su CNN-u da su pomorski dronovi takođe korišćeni u napadu na Krimski most u julu.

Neki napadi bili su daleko od ukrajinske obale.

 

 

U maju se pojavio snimak na kojem se vidi kako brodovi-dronovi prilaze ruskom brodu “Ivan Hurs”, ali nije jasno da li je on oštećen. Rusija je rekla da se incident dogodio na 140 kilometara severno od Bosfora, a 193 km od obale Ukrajine.

To ukazuje da ovi dronovi potencijalno mogu da prelaze velike distance.

Kako pomorski dronovi utiču na rat?

Ukrajinska upotreba dronova, po relativno niskoj ceni, označava novu eru u pomorskom ratovanju. Neki analitičari smatraju da ova taktika predstavlja sve veći rizik za Rusiju.

U poređenju sa standardnim plovilima, brodove-dronove je teže detektovati na radaru jer putuju nisko u odnosu na površinu i prave daleko manje buke.

Napad na rusku bazu Sevastopolj u oktobru 2022. bio je prvi u zabeleženoj istoriji u kojem su korišćeni i pomorski i vazdušni dronovi. Najmanje tri ruska broda su oštećena u tom napadu, prema organizaciji “GeoKonfirmed” koja analizira satelitske i druge slike iz otvorenih izvora.

Foto: Printskrin Telegram

 

Od tada je Rusija značajno pojačala odbranu oko baze, prema nedavnim satelitskim snimcima, navodi BBC.

- Iako Ukrajina nema značajnu mornaricu, njeni površinski dronovi su sprečili Ruse da preuzmu punu kontrolu nad Crnim morem – rekla je Katažina Zisk, profesorka Norveškog instituta za odbrambene studije.

Šta su brodovi-dronovi?

To su mala, autonomna plovila koja, za razliku od vazdušnih, operišu na ili ispod površine vode.

Dolaze u svim oblicima i veličinama i koriste se za različite zadatke, uključujući praćenje životne sredine. Ti dronovi mogu da se koriste i u vojne svrhe, poput čišćenja mina, vršenja nadzora ili detonacije blizu meta – poput neprijateljskih brodova.

Mnogi brodovi-dronovi su snimljeni od početka rata, uključujući jedan koji je navodno isplivao na obalu Krima. Sem dronova koji operišu na površini vode, Ukrajina je nedavno otkrila prototip autonomnog podvodnog drona zvanog “toloka” TLK-150.

Mane brodova-dronova

Pomorski dronovi imaju i neke mane. Njihovi senzori mogu da imaju usko vidno polje što otežava praćenje pokretnih meta bez tačnih podataka o lokaciji ili uočavanje kamufliranih brodova.

Oni sa ugrađenim kamerama zahtevaju stalnu komunikaciju sa svojim kontrolorom da ih usmeri na metu, tako da bilo kakav problem sa prenosom (striming) može da ugrozi njihovu misiju.

 

 

-To i dalje nije revolucija. Još smo u eksperimentalnoj fazi – kaže Zisk.

Ipak, kako je dodala, ukrajinska strategija je privukla svetsku pažnju i “nagoni druge mornarice da razviju tu vrstu sistema i njihove operativne prakse”.

Kako rade brodovi-dronovi i koliko koštaju?

Njihove uobičajene karakteristike uključuju ugrađene eksplozive i kamere koje mogu da prenesu slike kontroloru. Dugodometne mete se tipično unapred programiraju u dron tokom lansiranja.

-Zatim ih daljinski navodi čovek kako se približavaju svojoj meti – objašnjava Sidart Kaušal iz tink-tanka RUSI.

Neki ukrajinski brodovi-dronovi razvijeni su zahvaljujući kampanjama za prikupljanje fondova. Obično se prave od gotovih komponenti koje se obično koriste za komercijalnu a ne vojnu upotrebu, navodi Kaušal.

 

 

Ruski mediji i blogeri su tvrdili da i Rusija ima pomorske dronove. Neki navode da su oni korišćeni u napadu na most u luci Odesa. BBC navodi da nije video dokaz u prilog tome. Nije poznato koliko brodova-dronova imaju zaraćene strane. Takođe nije jasno koliko oni koštaju, ali BBC navodi da je jedan koji je objavila ukrajinska vlada imao cenu od 250.000 dolara.

To je jeftinije od mnogih vrsta dugodometnih projektila. Brodovi-dronovi takođe mogu da se brže rasporede i ne zahtevaju potpuno obučeno osoblje.

- Čak i ako presretnete mnogo jeftinih objekata, sve što treba je da jedan prođe i napravi štetu nad daleko skupljom imovinom i model se već isplatio – rekao je Kaušal.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija