• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.08.2023

13:47

Papa Franja šokirao svet: Crkva otvorena za homoseksualce, ali samo pod jednim uslovom!

Ap/Fotoilustracija

Vesti

Papa Franja šokirao svet: Crkva otvorena za homoseksualce, ali samo pod jednim uslovom!

Podeli vest

Papa Franja je izjavio da je Katolička crkva otvorena za svakoga, uključujući i homoseksualce, i da je dužna da im pomaže u duhovnim pitanjima, ali unutar okvira svojih pravila.

Papa je, u razgovoru sa novinarima u avionu kojim se vraćao u Rim nakon nedelju dana koje je proveo u Portugaliji, naveo da, iako je crkva otvorena za svakoga, postoje zakoni i pravila koja regulišu život unutar crkve, prenosi Rojters.

Na pitanje da li je nedosledno to što pojedini vernici, poput žena i homoseksualaca, nemaju ista prava i ne mogu da nose određene sakramente, papa je odgovorio da, prema crkvenim pravilima, oni ne mogu da učestvuju u pojedinim sakramentima, ali da to ne znači da je crkva zatvorena.

- Svako se sa Bogom susreće na svoj način unutar crkve. Crkveni službenici moraju brinuti o svakome, čak i o onima koji se ne pridržavaju pravila, sa strpljenjem i ljubavlju poput majčinske - rekao je papa.

Rojters podseća da je stav crkve da žene ne mogu postati sveštenici pošto je Isus izabrao samo muškarce za svoje apostole, kao i da crkva ne dozvoljava istopolne brakove, ali da papa Francisko podržava građansko pravo koje istopolnim parovima omogućava ista prava kao što su penzije, zdravstveno osiguranje i nasledna prava.

Papa je, govoreći o najvećem omladinskom katoličkom festivalu, Svetski dan mladih, kojem je prisustvovao u Portugaliji, rekao da ga je ono što je video na festivalu "podmladilo".

Tokom jedne od manifestacija u okviru festivala, papa je okupljenim vernicima rekao da u crkvi ima mesta za svakoga, uključujući i one koji, kako je naveo, "prave greške, koji doživljavaju neuspehe i koji se bore", i predvodio je skandiranje "Todos, todos, todos!" ("Svi, svi, svi!").

Papa je rekao da se dobro oseća nakon operacije kuka kojoj je bio podvrgnut u junu i naveo da su mu uklonjeni šavovi, ali da i dalje mora da nosi specifičnu trbušnu traku, dok mu mišići ne ojačaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Patrijarh Porfirije zamolio da se oslobodi mitropolit Pavle u Ukrajini
Društvo

Patrijarh Porfirije zamolio da se oslobodi mitropolit Pavle u Ukrajini

Patrijarh Porfirije uputio je danas svim poglavarima pravoslavnih crkava, papi Franji, nadbiskupu kenterberijskom Justinu Velbliju, predsedniku Biskupske konferencije EU Rajnhardu Marksu, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i brojnim organizacijama, da se zauzmu da mitropolit višgorodski i černobiljski Pavle, iguman Kijevo-pečerske lavre, bude pušten na slobodu.

22.07.2023

18:50

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija