• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Fakti/Informer

07.08.2023

17:22

Evropske kompanije sankcije Rusiji koštale najmanje 100 milijardi evra! Financial Times neće da ćuti!

Fotoilustracija/Clipart/AP

Vesti

Evropske kompanije sankcije Rusiji koštale najmanje 100 milijardi evra! Financial Times neće da ćuti!

Podeli vest

Direktni gubici evropskih kompanija na ruskom tržištu od početka specijalne operacije u Ukrajini dostigili su najmanje 100 milijardi evra, objavio je britanski list The Financial Times.

Naveo je da je 176 evropskih kompanija doživelo „obescenjivanje aktiva" nakon 24. februrara 2022-ge, da su, pored toga, imale troškove vezane za kurseve valuta, kao i jednokratne troškove prodaje i reorganizacije ruskog segmenta svog poslovanja.

U ukupnu sumu nisu, međutim, uključeni značajni indirektni gubici i troškovi usled povećanih cena energenata i drugi izdaci izazvani antiruskim sankcijama Zapada.

Podsetivši na odluke ruskog rukovodstva o kompanijama Danone i Baltika, The Financial Times je procenio da je pred evropskim kompanijama „još dosta bolova".

Britanski list ističe da su naftne i gasne kompanije pretrpele najveće gubitke zbog napuštanja ruskog tržišta.

Ukupne gubitke BP, Shell i TotalEnergies procenio je na 40,6 milijardi evra. Uz našpomenu da su na kraju prošle godine te kompanije ostvarile ukupan profit od 95 milijardi evra zahvaljujući globalnom povećanju cena energenata.

Gubici industrijskih kompanija, uključujući i automobilsku industriju, procenjeni su na 13,6 milijardi evra.

Finansijske korporacije i banke sebe su žolakšalež za 17,5 milijardi evra.

Kijevska škola ekonomije tvrdi da polovina od 1.900 firmi u vlasništvu evropskih kompanija nastavlja da posluje u Rusiji.

Mađarski premijer Viktor Orban objasnio je da zapadne kompanije ne žele da napuste rusko tržište jer znaju da će ruska ekonomija ostati deo globalne.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija