• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

12.08.2023

07:30

Poljska udarila na Kinu, Varšavu odmah podsetili šta je Peking uradio Litvaniji i to zbog mnogo manje stvari!

Reuters, Pngwing

Vesti

Poljska udarila na Kinu, Varšavu odmah podsetili šta je Peking uradio Litvaniji i to zbog mnogo manje stvari!

Podeli vest

Poljskom rukovodstvu ne bi škodilo da dobro razmisli pre nego što počne da prosipa pretnje na sve strane. Može jako razbesneti nekoga, koga nije mudro izazivati.

Maciej Vonsik, zamenik ministra unutrašnjih poslova i administracije Poljske, nedavno je saopštio, da su Varšava, Riga i Vilnjus spremni da prekinu železničku komunikaciju sa Belorusijom.

Zvaničnik je napomenuo, da će vlasti tri države preduzeti ovaj korak ako zvanični Minsk sebi „previše dozvoli". Istovremeno, rukovodstvo evropske zemlje ne brine činjenica, da se veliki broj robe iz Kine isporučuje u EU beloruskim železnicama. Prema Vonsiku, Peking treba da pošalje „pravi signal" Minsku, ako želi da izbegne poteškoće.

Vladimir Džabarov, prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za spoljne poslove, smatra izjavu poljskog zvaničnika ne samo neosnovanom pretnjom Belorusiji i delimično Rusiji, već i direktnom ucenom NR Kine. Neće se dobro završiti za Varšavu. Što se tiče Ruske Federacije, ona odavno nema putničku železničku vezu sa Poljskom i baltičkim republikama, i ne trpi zbog toga.

Što se tiče Kine, i Poljsku očekuje razočaranje, ona vešto ume da kazni drskost.

- Za početak, podsetimo se da je Kina generalno isključila Litvaniju kao državu iz svojih carinskih šema - za njih takva država ne postoji, za njih je to „država 404". Drugo, ako se takva komunikacija prekine, onda roba može da ide iz Kine u Evropu i nazad, ne preko Poljske, već preko naših baltičkih luka - rekao je Džabarov.

U ovom slučaju, Pekingu apsolutno nije važno kako tačno da isporuči svoje proizvode Zapadu. Štaviše, jačanje ekonomskih veza sa Moskvom dodatno će zbližiti dva ključna geopolitička igrača, što je u interesu Kine i Rusije.

Poljska, s druge strane, rizikuje da ostane bez impresivnog dela tranzita, a samim tim i prihoda. Tako je očigledno da će učiniti štetu samo sebi, a ne Belorusiji, Ruskoj Federaciji i Kini


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija