• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.08.2023

08:03

Sprema se krvoproliće u Nigeru! EKOVAS dogovorio dan D: Čekamo signal za akciju

EPA-EFE/CHRISTIAN THOMPSON

Vesti

Sprema se krvoproliće u Nigeru! EKOVAS dogovorio dan D: Čekamo signal za akciju

Podeli vest

Najvažniji zapadnoafrički blok, EKOVAS, dogovorio je dan D za moguću vojnu intervenciju za obnavljanje demokratije u Nigeru ako diplomatski napori propadnu, rekao je danas visoki zvaničnik, ne otkrivajući tačan datum.

Dogovor je postignut na dvodnevnom sastanku vojnih lidera zapadnoafričkih zemalja u Akri, glavnom gradu Gane, gde su razgovarali o logistici i strategiji moguće upotrebe sile u Nigeru, što bi bila poslednja opcija EKOVAS-a. .

„Već smo se dogovorili i prilagodili sve što nam je potrebno za intervenciju“

- Spremni smo da uđemo u trenutku kada dobijemo naređenje - rekao je komesar EKOVAS za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musah tokom zatvorene ceremonije. „Dan D je takođe odlučen.

- Već smo se dogovorili i prilagodili sve što nam je potrebno za intervenciju - rekao je on i naglasio da oni i dalje pokušavaju da mirno pregovaraju sa huntom. „Dok razgovaramo, još uvek pripremamo posredničku misiju u zemlji, tako da ne zatvaramo nikakva vrata.

Vojska je zbacila predsednika Nigera Mohameda Bazuma 26. jula i prkosila pozivima Ujedinjenih nacija, EKOVAS i drugih da ga vrate na vlast, što je navelo blok da stavi svoje snage u pripravnost.

Većina od 15 članica EKOVAS-a spremna je da doprinese zajedničkim snagama osim onih koji su takođe pod vojnom upravom - Malija, Burkine Faso, Gvineje i malenih Zelenortskih ostrva, rekao je zvaničnik EKOVAS-a u četvrtak.

Eskalacija u Nigeru destabilizuje jedan od najsiromašnijih regiona na svetu

Zvaničnici odbrane su odbili da kažu koliko će vojnika biti raspoređeno ili bilo koje druge strateške detalje. detaljima.

Eskalacija u Nigeru destabilizuje Sahel, jedan od najsiromašnijih regiona na svetu, gde je dugogodišnja islamistička pobuna koja se širila iz Malija primorala milione ljudi da pobegnu u protekloj deceniji i izazvala glad. Niger je do puča bio bolji od Malija i Burkine Faso u suzbijanju nasilja.

Postala je važan zapadni saveznik u borbi protiv pobune nakon što su vojne hunte preuzele vlast u dve zemlje od 2020. do 2022. i prekinule veze sa tradicionalnim partnerima. EKOVAS, Ujedinjene nacije i zapadne zemlje vrše pritisak na huntu da se povuče, a vojne vlade u susednom Maliju i Burkini Faso kažu da će je braniti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku
Politika

Ko ima pravo da ćuti dok nas krčkaju u karakazanu genocida?! Knežević jakom porukom poslao vaskršnju čestitku

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP) u Crnoj Gori Milan Knežević tradicionalnim pozdravom "Hristos Voskrese – Vaistinu Voskrese" čestitao je Vaskrs patrijarhu srpskom Porfiriju, sveštenstvu, monaštvu SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske i svim vernicima i upitao ima li naroda na Zapadnom Balkanu koji je u prošlom ali i ovom veku više postradao nego što je srpski.

04.05.2024

17:18

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija