• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

22.08.2023

19:06

Smenjen Surovikin Putin se obratio na samitu BRIKS-a! Rusija premešta nuklearno oružje! Ukrajinci ušli u Rabotino!

Tanjug/AP

Vesti

Smenjen Surovikin Putin se obratio na samitu BRIKS-a! Rusija premešta nuklearno oružje! Ukrajinci ušli u Rabotino!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 545. dan.

Putin: Zemlje BRIKS-a smanjuju upotrebu američkog dolara

Ruski lider je rekao da se upotreba američkih dolara u trgovini između zemalja BRIKS-a smanjuje. On tvrdi da se zemlje kreću ka nacionalnim valutama, a udaljavaju se od dolara u „nepovratnom procesu dedolarizacije”.

"Zastupljenost američkog dolara u uvozu i izvozu unutar BRIKS-a opada. Prošle godine je iznosila samo 28,7 odsto, a zapravo je na ovom samitu čitav niz pitanja vezanih za prelazak na nacionalne valute u svim oblastima ekonomske saradnje. o naših pet nacija treba detaljno razgovarati“, rekao je on.

„Veliku ulogu u ovim naporima igra nova razvojna banka BRIKS-a, koja je već postala kredibilna alternativa postojećim zapadnim razvojnim institucijama“, nastavio je on.

Zelenski sa fronta primio poražavajuće vesti

Smenjen Surovikin

Putin: Bićemo pouzdan snabdevač Afrike hranom

Ruski predsednik pozvao je partnere iz BRIKS-a na saradnju pod ravnopravnim uslovima. Takođe je dao nove informacije o svojoj ponudi besplatnog žita afričkim zemljama. Tvrdi da su pregovori o isporuci žita pri kraju. On je najavio da će Rusija ostati pouzdan snabdevač Afrike hranom.

On je istakao da je grupa BRIKS na putu da ispuni težnje većine svetske populacije. „Sarađujemo na principima jednakosti, partnerske podrške, poštovanja interesa jednih drugih, i to je suština strateškog kursa naše grupe koji je okrenut budućnosti... kurs koji ispunjava aspiracije najvećeg dela svetske zajednice, takozvana globalna većina“, rekao je on.

Članice BRIKS-a trenutno predstavljaju više od 40% svetske populacije. Očekuje se da će se na samitu razgovarati o prijemu novih članica.

Putin na samitu BRIKS-a govori o ruskoj ekonomiji

Vladimir Putin razgovara o ekonomskoj situaciji u Rusiji govoreći putem video veze na samitu BRIKS-a. On kaže da je Rusija deo pet ekonomski najmoćnijih zemalja sveta uprkos „pesimističnim predviđanjima” zapadnih stručnjaka. Tvrdi da je njegova zemlja zabeležila rast veći od šest odsto.

Međutim, on priznaje da postoji nestabilnost na finansijskim, energetskim i drugim tržištima, kao i da nacionalni i privatni dugovi rastu.

Duda: Rusija premešta nuklearno oružje kratkog dometa u Belorusiju

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da Rusija premešta deo svog nuklearnog oružja kratkog dometa u susednu Belorusiju. Prošlog meseca, lideri Rusije i Belorusije objavili su da je Moskva isporučila deo svog taktičkog nuklearnog oružja, ali SAD i NATO nisu potvrdili taj potez.

Duda je na konferenciji za novinare rekao da je ovaj "proces u toku". "Ovo istovremeno menja arhitekturu bezbednosti u našem neposrednom susedstvu, ali i na istočnom krilu NATO-a. Dakle, to zapravo menja situaciju za celu alijansu", naveo je on. Taktičko nuklearno oružje je dizajnirano za upotrebu na bojnom polju i ima manji domet od snažnijih nuklearnih bojevih glava ugrađenih u rakete dugog dometa.

Ruska osveta kod Zmijskog ostrva! Avioni primetili američki vojni gliser u Crnom moru, usledio pakao! Oglasila se Moskva!

Odbijen pokušaj upada ukrajinskih diverzanata!

- Ukrajinski diverzanti su pokušali da se probiju u Branjsku oblast - saopštio je gubernator regiona Aleksandar Bogomaz.

- Ukrajinski diverzanti su danas pokušali da pređu državnu granicu u Klimovskom okrugu. Zahvaljujući koordinisanim i herojskim akcijama jedinica pograničnog odeljenja FSB Rusije u Brjanskoj oblasti, Ministarstva odbrane i specijalnih jedinica Ruske garde u Brjanskoj oblasti, napad je odbijen - napisao je gugernator na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, „preduzimaju se mere za osiguranje bezbednosti civila”.

 

Glavno s poslednjeg brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

Ruske snage su odbile dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine južno od Dibrova u LNR;

Oružane snage Rusije su odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska, gubici neprijatelja iznosili su 65 ukrajinskih vojnika;

Oružane snage Rusije su odbile četiri napada 65. mehanizovane i 82. desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Uspenovke i Rabotina;

Oružane snage Rusije su odbile tri napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Novomihajlovke i Avdejevke, gubici neprijatelja iznosili su 235 boraca;

Gubici Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu premašili su 50 osoba;

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 125 vojnika, 11 oruđa i 4 minobacača na zaparoškom pravcu;

Oružane snage Rusije su pogodile komandno mesto 46. vazduhoplovne mobilne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Orehovskoj oblasti Zaporoške oblasti;

Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 1. tenkovske brigade Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti;

Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 240 poginulih i ranjenih vojnika u donjeckom pravcu, artiljerijski sistem M777 i top FH-70;

 

 

 

Uzbuna, poleteo MIG-31K!

Širom Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad. Povezuje se sa poletanjem MIG-31K, koji nosi hipesoničnu raketu "kindžal", saopštava Vazduhoplovstvo i upozorava na raketnu pretnju.

 

Krvava bitka za strateško selo! Ukrajinci ušli u Rabotino, Kijevu se otvara put ka Azovskom moru?!

 

Ruske snage uništile brzi čamac OSU istočno od Zmijskog ostrva

Ruska vojska je uništila brzi čamac Oružanih snaga Ukrajine Willard Sea Force, američke proizvodnje, istočno od Zmijskog ostrva. U njemu su se nalazili ukrajinski vojnici.

Foto: Reuters

 

Incident se desio oko 10 sati. Ovi čamci su bili predati ukrajinskoj vojsci uoči specijalne vojne operacije

 

Prema tvrdnjama medija Ukrajina uništila dva ruska strateška bombardera Tu-22

U napadima dronovima na ruske aerodrome „Solci“ i „Šajkovka“ potpuno su uništena dva strateška bombardera Tu-22M3, a još dva aviona su pretrpela manja oštećenja, piše "Ukrajinska pravda" pozivajući se na izvor u obaveštajnim službama Ukrajine.

- Dva strateška bombardera Tu-22M3 su potpuno uništena. Još dva aviona su lakše oštećena - rekao je taj izvor.

Kako se navodi, aerodrome su napali dronovi sa teritorije Rusije. Nije precizirano kada su napadi izvedeni, ali agencija Unian navodi da je 21. avgusta na aerodrom "Šajkovka" u Kaluškoj oblasti pao dron, a da je 19. avgusta napadnut aerodrom "Solci" u Novgorodskoj oblasti, prenosi Tanjug. 

 

Zapad neće slati svoje pilote u Ukrajinu

Zapadne zemlje ne razmatraju mogućnost slanja svojih pilota za avione F-16 u Ukrajinu radi učešća u sukobu, za sada će ukrajinski vojni piloti biti obučavani za upravljanje avionima u zemljama-članica NATO, objavio je britanski list Tajms pozivajući se na visokorangirani izvor u sferi odbrane u SAD.

- Ne smatram da je to baš realno, s obzirom na uslove obuke i kvalifikacije za pravilno upravljanje F-16 - rekao je izvor, komentarišući predloge jednog broja američkih stručnjaka da se pošalju zapadni piloti koji su se povukli iz aktivne vojne službe u Ukrajini.

Sa svoje strane, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov rekao je u intervjuu listu da bi Kijev pozdravio takvu pomoć.

- Naše zakonodavstvo ih ne sprečava da rade ovde - primetio je on, prenosi Sputnjik. 

 

Bugarska će isporučiti Ukrajini 100 oklopnih vozila!

Isporuka jedinica sovjetske tehnike Ukrajini počeće krajem septembra ili početkom oktobra, nakon što bugarski parlament ratifikuje ugovor između dve zemlje, izjavio je ministar odbrane Bugarske Todor Tagarev.

Dogovor je sklopljen nakon sastanka predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog i premijera Bugarske Nikolaja Denkova.

 

 

 

Uslovi za F-16!

Da bi SAD pristale na isporuke lovaca-bombardera F-16, Kijev mora da ispuni nekoliko uslova, saopštila je Sabrina Sing, zamenica sekretara za štampu Pentagona.

- Da bi se izvršio transfer (aviona) od strane treće strane, moraju biti ispunjeni određeni uslovi, uključujući učenje engleskog jezika, druge stvari, poput logistike na terenu - navela je predstavnica američkog vojnog resora.

- Ako uslovi budu ispunjeni, možemo dozvoliti transfer - dodala je ona, misleći na isporuke F-16 koje će poslati Danska i Holandija Ukrajini.

Sing je rekla da će ukrajinskim pilotima biti potrebna "ozbiljna obuka engleskog jezika" za upravljanje F-16. Ukrajinska strana će odrediti ukupan broj pilota za obuku, rekla je zamenica sekretara za štampu Pentagona.

Sing je napomenula da su SAD „otvorene za obuku“ ukrajinskih pilota na svojoj teritoriji, „ako Evropi ponestane mogućnosti“.

- To su uslovi. Dakle, ako Danska i Holandija preuzmu vodeću ulogu u obuci (pilota), ako jednostavno ne budu imale kapacitet da obuče onoliko pilota koliko Ukrajina želi ili planira da pošalje, onda možemo pomoći u obuci u zemlja - saopštila je Sing.

 

Zatvoreni moskovski aerodromi!

Eksplozije u Moskvi, ibustavljen rad aerodroma. Više od 30 letova kasni, skoro 10 je otkazano u Vnukovu, Domodedovu i Šeremetjevu. 

 

 

Dva drona oborena u Podmoskovlju!

Dva jurišna drona oborena su u Podmoskovlju - u oblasti Krasnogorska i Čassova. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je da je ruska vojska rano jutros srušila dve borbene bespilotne letelice zapadno od glavnog grada Rusije.

U Krasnogorsku je olupina drona oštetila višespratnicu. Oštećeni su fasada i prozori na zgradi od 25 spratova, kao i automobili parkirani u blizini. Alarmi odjekuju!

 

 

 

 

"Suhoj" uništio izviđački čamac

Lovac Su-30SM Crnomorske flote uništio je izviđački čamac Oružanih snaga Ukrajine u blizini pogona za proizvodnju ruskog gasa u Crnom moru, navodi Telegram kanal Ministarstva odbrane.

"Večeras je posada aviona Su-30SM Mornaričke avijacije Crnomorske flote uništila izviđački čamac ukrajinskih oružanih snaga u zoni ruskih proizvodnih pogona u Crnom moru", navodi se u izveštaju.

Oružane snage Ukrajine periodično pokušavaju da napadnu objekte na Krimu morskim bespilotnim letelicama, uključujući i Krimski most. Ruske jedinice uništavaju većinu dronova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!
Politika

Milinković: Puna podrška predsednicima Vučiću i Dodiku u borbi proriv sramne rezolucije o Srebrenici!

Ovih dana smo svedoci žestokih pritisaka na Srbiju, Republiku Srpsku i srpski narod. Ipak, ovaj put su ti pritisci mnogo perfidniji, a samim tim i opasniji. Pod maskom kulture sećanja, pokušava nam se udariti žig genocidnog naroda. Zato smatram da mi Srbi nemamo pravo na ćutanje. Podrška predsednicima Vučiću i Dodiku, u borbi za nacionalno dostojanstvo i nacionalni opstanak, potrebnija je nego ikada, saopštio je načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković.

21.05.2024

13:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija